StoryEditor

MLADI I ‘TELEVIZIJA‘ Zlatno doba skidanja piratiziranog sadržaja je iza nas

Proučavanje medijske pismenost i kulture gledanja unutar hrvatskog obrazovnog sustava marginalizirano je i svedeno na nekoliko sati u sklopu nastave hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama

Autor:
Global.
26/11/2021 u 11:14 h
<p><em>Streaming </em>servisi kao što su HBO i Netflix postaju sve snažnija konkurencija kino dvoranama, čemu pogoduje i pandemija</p>
Streaming servisi kao što su HBO i Netflix postaju sve snažnija konkurencija kino dvoranama, čemu pogoduje i pandemijaNEVA ŽGANEC/GLOBAL

Filmski svijet je usred rasprave svjedočimo li zlatnom dobu filmskog i televizijskog sadržaja ili vremenima neukusa i hiperprodukcije. Kako bilo jedno je sigurno: prostora i platformi za konzumiranje ne nedostaje. Dok je nekad kino bilo neizostavno mjesto druženja mladih i idealna kulisa za spojeve, danas je nezamislivo živjeti bez Netflixa ili HBO-a, a svima je dobro znana i parola "Netflix & chill". Je li doba kina zaista gotovo i mladi sve više biraju praktičnosti streaming platformi ili čak piratizirani sadržaj i čeka li se više uopće da se film i serija pojave na klasičnoj televiziji?

Filmofilske pustolovine u kinima

Profesor sociologije Krešimir Krolo dobar je dio svoje profesionalne karijere posvetio upravo istraživanju kulturne potrošnje mladih. Upozorava da je mlada publika česta meta komercijalnih filmskih studija, kao i kinodvorana i streaming platformi, a više čimbenika utječe na odluku za jedan medij.

"Multipleksi znaju biti prilično skupi. Tako unatoč interesu, mladih i nema toliko u kinima koliko biste očekivali", tvrdi Krolo.

Foto: Neva Žganec / GLOBAL

Gledanje filmova i serija važno je studentima i mladima pa Krolo ističe da oni koriste ono što im je praktičnije i često financijski dostupnije. Tu glavnu riječ preuzimaju streaming platforme, ali i kinodvorane manjeg intenziteta čije cijene ulaznica ne ugrožavaju tako jako studentski džep. Međutim, da cijene ulaznica ipak nisu jedino što je studentima važno kada se odlučuju između posjeta obližnjem kinu, gledanja putem streaming platformi ili skidanju sadržaja s piratskih stranica, potvrđuju oni "zahtjevniji" gledatelji koji se kriju među studentskom populacijom.

David, student medicine iz Osijeka, ističe da je odlazak u kino ipak svojevrsni izlazak i filmofilska pustolovina.

"Nastojim kad god mogu otići u kino. Ono nudi spontanost izbora koju nemam kod doma, odem gledati film o kojem nekad ne znam ništa, što mi je rijetkost kod kuće, jer sam izbirljiv", kaže David.

Različiti studiji, različiti ukusi

Servisi za streaming kao što su HBO i Netflix osim što postaju sve snažnija konkurencija kinodvoranama, čemu pogoduje i pandemija, pravi su laboratoriji za istraživanje filmskog ukusa mladih, smatra Krolo.

Budući da mnoge streaming platforme funkcioniraju tako da osim općenitih žanrovskih podjela nude i razne žanrovske podvrste, postaje moguće detaljno analizirati za što se opredjeljuju gledatelji. Jedan od rezultata takvih analiza je i uočavanje razlika gledateljskog ukusa s obzirom na različite studijske grupe ili usmjerenja.

"Posebno je zanimljivo da studenti humanističkih studija i studenti jezika češće konzumiraju raznovrsne sadržaje. Društveni studiji s druge strane pokazuju manju tendenciju prema art-žanrovima, ali i filmovima nezavisne produkcije", tvrdi Krolo.

‘Multipleksi znaju biti prilično skupi. Tako unatoč interesu, mladih i nema toliko u kinima koliko biste očekivali‘, tvrdi sociolog Krešimir Krolo

Jedno od mogućih objašnjenja, objašnjava, u programu je pojedinih studija. Oni orijentirani na istraživanje jezika i drugih kultura tijekom studija razvijaju mnogo veći senzibilitet koji je potreban za konzumiranje sadržaja različitih filmskih i televizijskih žanrova.

To potvrđuje i studentica ruskog jezika i kulturne antropologije Gabriela koja kaže da joj je njezin studij ponudio novu perspektivu filmske umjetnosti.

"Program fakulteta malo nas ipak odmakne od Hollywooda, proširuje nam perspektivu i donosi mnogo zanimljivih informacija o filmovima, na primjer, o tome kako je na kinematografiju utjecala cenzura", objašnjava Gabriela.

U tom kontekstu važno je upozoriti i na medijsku pismenost i kulturu gledanja čije je razvijanje unutar hrvatskog obrazovnog sustava marginalizirano i svedeno na nekoliko sati u sklopu nastave hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama.

Nestrpljivi pirati

Mnogim studentima i mladima ilegalno skidanje filmova s interneta nije strano. Zapravo, čak i u vrijeme ekspanzije servisa za streaming poput sveprisutnog Netflixa, ponekad je to jedini način da se dođe do određenih filmova.

"Skidanje s torrenta je možda prvo što radim ako ne mogu doći do filma na neki drugi način. Ulaznice za kino su skupe ili filmovi kasne pa se i u tom slučaju oslanjam na torrente", otkriva Gabriela, te dodaje da je ponekad jednostavno previše nestrpljiva, kao što je bio slučaj s nedavnim hitom Denisa Villeneuve "Dina".

"Htjela sam ići u kino, ali jednostavno želja je bila prevelika pa smo ga skinuli preko torrenta", prepričava Gabriela.

Međutim, iako su torrenti i ilegalno skidanje filmova i danas jedan od glavnih izvora sadržaja, Krešimir Krolo smatra da su zlatni dani internetskih pirata iza nas.

"Mislim da torrenti baš u smislu i nisu toliko popularni danas. Sada imate aplikacije koje vam omogućuju da se uz malo tehničkog znanja spojite na televiziju ili laptop te uz pomoć aplikacija bez naknade gledati dobar dio onoga što nude streaming platforme", tvrdi Krolo.

26. travanj 2024 23:48