StoryEditor

TIKTOKOM DO SLAVE Nekoć rušili YouTube, danas sanjaju o proboju na ‘For You Page‘ TikToka

‘Ako želite promovirati svoj proizvod i ostvariti globalni uspjeh morate biti gotovo na svim platformama‘, objašnjava stručnjak za medije Domagoj Bebić

Autor:
Global.
24/03/2022 u 13:54 h
<p>Djevojke iz grupe Eclipse svoje covere objavljuju na TikToku za koji smatraju da je ”manje izlizan” od YouTubea</p>
Djevojke iz grupe Eclipse svoje covere objavljuju na TikToku za koji smatraju da je ”manje izlizan” od YouTubeaINSTAGRAM
Olivia Rodrigo, Conan Gray i Doja Cat samo su neka imena koja su prošle godine doživjela svjetsku slavu zahvaljujući tome što su njihove pjesme postale veliki hitovi na TikToku. Iako su oni, kao i nekolicina drugih izvođača, imali već zamjetan broj obožavatelja i prije TikToka, njihov se trenutačni uspjeh može pripisati onim pjesmama koje su postale viralni trendovi TikToka. Milijuni videa različitih sadržaja na ovoj platformi, od plesova, skečeva pa do kuhanja, snimljeni su na njihove pjesme "Say So", "Heather" i "Driver‘s Licence".

YouTube je old school

Da ova mreža može pokrenuti karijeru umjetnika samo jednim viralnim videom, vrlo dobro znaju djevojke iz splitske grupe Eclipse koje su ove godine su počele objavljivati svoje covere na TikTok. Danas imaju više od 7000 pratitelja i 100.000 lajkova na svojim videima. "TikTok ima najbolji algoritam za otkrivanje novih kreatora, tako da svoje prve preglede i publiku nismo dugo čekale", kažu Đana Smajo, Tina Celić i Ananda Đuranović koje se pjevanjem bave od malih nogu. Dok se već dugi niz godina novi glazbenici uglavnom pokušavaju probiti do publike putem YouTubea, Eclipse su ipak odlučile da je TikTok prava platforma za njih.

‘Bilo koja forma, bilo koji algoritam, bilo koja platforma osigurat će uspjeh, ako je sadržaj kvalitetan‘, ističe stručnjak za nove medije Domagoj Bebić

"TikTok je relativno nova aplikacija, pa su i mini coveri na njemu manje izlizani", smatraju. Misle da je mnogo lakše probiti se na aplikaciji kao što je TikTok nego u moru covera na YouTubeu. Stručnjak za nove medije, profesor s Fakulteta političkih znanosti, Domagoj Bebić slaže se da je TikTok danas vodeća platforma za probijanje talenata. Ulogu igra, objašnjava Bebić, i publika, a mlade publike danas definitivno najviše ima na toj novoj društvenoj mreži. "Ipak, svi ti talenti svoj glazbeni put će nastaviti na YouTubeu s ciljem širenja prema široj publici", dodaje Bebić.

Viralnim videima do uspjeha

Mnogo glazbenika koji su danas na glazbenim ljestvicama, upravo je putem TikToka započeo svoj uspon. Pjesme poput "Lemonade", "Feel Something" i "Supalonely" postale su najprije TikTok viralne, a tek onda i svjetski poznate. Cilj naizgled postaje napraviti pjesme ciljano na TikTok uspjeh. Bebić navodi da je TikTok dio strategije koju bi svaki glazbenik trebao imati i iako bi savjet za glazbenike bio da i dalje rade umjetničke forme u kojima se osjećaju nabolje, svakako treba sadržaj prilagođavati i drugim popularnim platformama. "Ako želite postići globalni uspjeh, morate biti gotovo na svim platformama", ističe Bebić.

TikTok ima najbolji algoritam za otkrivanje novih kreatora, tako da svoje prve preglede i publiku nismo dugo čekale‘, kažu Đana Smajo, Tina Celić i Ananda Đuranović iz grupe Eclipse

Iako koriste i Facebook i Instagram, curama iz Eclipse TikTok je primarni način promocije, a zahvaljujući njemu ljetos su dobivale i pozive za nastupe. TikTok, lansiran 2017. godine, postao jedna od najutjecajnijih platformi današnjice. Ta društvena mreža danas ima više od milijardu mjesečnih korisnika, u 2021. postala je najposjećivanija web-domena, a u Hrvatskoj zauzima peto mjesto u trgovanju aplikacija. Stoga ne čudi što ga sve više kreatora počinje koristiti za promociju svojih talenata. Profesor Bebić napominje da je prednost TikToka kao platforme za promociju talenata upravo njegova popularnost. Također, publika se navikla na kratke forme, pa su platforme poput TikToka privlačnije širokim masama, objašnjava Bebić.

Kako funkcionira algoritam

Veliku ulogu igra i algoritam koji može jedan video nekog korisnika učiniti viralnim hitom koji će završiti na početnoj stranici mreže, takozvanoj For You Page, dok već sljedeći pa čak niti ijedan drugi ne prođe niti upola tako uspješno. Stoga ne čudi da mnogi algoritam TikToka smatraju najkompleksnijim algoritmom među društvenim mrežama. "Treba znati da će se, kao i na drugim platformama, algoritam mijenjani u skladu s navikama publika", objašnjava Bebić. Stručnjak za medije smatra da dobar sadržaj publikama neće promaknuti, jer publike imaju potrebu za kvalitetnim sadržajem. "Bilo koja forma sadržaja, bilo koji algoritam, bilo koja platforma osigurat će uspjeh, ako je sadržaj kvalitetan", ističe Bebić.

Kad se spoje književnica i TikTok

Iako je TikTok platforma koju uglavnom koriste mladi, i kao publika i kao kreatori sadržaja, hrvatska spisateljica Silvija Šesto ruši predrasude da je svima starijima od 40 godina mjesto samo na Facebooku. Šesto je odlučila otvoriti TikTok profil jer piše roman o influencerima. Danas na TikToku ima više od 10.000 pratitelja pa bi se i sama mogla svrstati u mkroinfluencere.

"S obzirom na to da pišem za mlade, htjela sam zaviriti u tu kutijicu gdje su se oni svi zbili i pobjegli od nas gunđala", objašnjava Šesto.

Mladi su otišli s Facebooka i prešli na TikTok, priča spisateljica, koja je uz promatranje i proučavanje sadržaja odlučila i sama snimati videa.

FOTO: BORIS SCITAR/PIXSELL

"Privuklo me što je vizualan i brz, vrlo je interesantno, a sadržaj je nefiltriran", objašnjava Šesto i dodaje da je TikTok mnogo zanimljiviji od Facebooka gdje se uvijek raspravlja o jednoj te istoj temi. Za svoje videe kaže da nema unaprijed određen plan nego ih radi "u hodu".

"Kada prolazim gradom i nešto me zainteresira to snimim, zato što je TikTok takav. Većina sadržaja je impulzivna", objašnjava spisateljica.

Svoja djela ne promovira putem TikToka, cilj joj je, kaže, prije svega ući u svijet TikToka i zaživjeti s tiktokerima.

26. travanj 2024 10:12