Foto: Pixabay

“ArtActivistBarbie”, projekt profesorice Sarah Williamson sa sveučilišta Huddersfield, usmjerava pažnju publike na nisku zastupljenost radova žena umjetnica u galerijama, ali i na ponizan tretman žena na umjetninama u usporedbi s muškarcima.

Lutka Barbie, koja zbog postavljanja nerealnih standarda savršene žene nerijetko izaziva pobunu u redovima feminista i feministica, postala je aktivisticom za ravnopravnost spolova i rasa. Svojim porukama, u nacionalnim galerijama i muzejima širom svijeta, Barbie ukazuje na rasnu i spolnu neravnopravnost u svijetu umjetnosti.

“Galerije i muzeje ljudi vide kao pouzdana, autoritativna i utjecajna mjesta, a projekt ‘ArtActivistBarbie’ istražuje upravo potencijal tih mjesta kao prostora za promicanja promjena”, rekla je za The Guardian Williamson, koja je Barbie lutkama dodala transparente s porukama o neravnopravnosti rasa i spolova, a njezini su studenti fotografirali lutke uz umjetnička djela i objavili ih na Twitter profilu projekta.

U londonskoj je Nacionalnoj galeriji Barbie fotografirana s transparentom koji ukazuje da je, od izloženih slika, njih 2300 djelo umjetnika, a samo 21 sliku naslikala je umjetnica. Reakcije publike na tu objavu rezultirale su obećanjem londonske Nacionalne galerije da će ubuduće raditi na promjeni ove prakse.

Više o projektu i tome kako je Williamson od plastične lutke napravila sredstvo koje potiče društvene promjene, svi zainteresirani imati će priliku pročitati u knjizi koju priprema autorica projekta.