StoryEditor

HRVATSKI MUZEJ MEDICINE I FARMACIJE Farmaceutska baština na jednom mjestu

Misija Muzeja je dokumentiranje i promoviranje hrvatskih biomedicinskih znanosti i prakse u nacionalnom, europskom i svjetskom kontekstu
Autor:
Global.
15/06/2020 u 23:49 h
Izložbe Hrvatskog muzeja medicine i farmacije
Izložbe Hrvatskog muzeja medicine i farmacijeIZLOŽBE HRVATSKOG MUZEJA MEDICINE I FARMACIJE
Hrvatski muzej medicine i farmacije jedinstven je jer će uskoro hrvatska medicinska i farmaceutska baština biti prezentirana na jednom mjestu. Osnovan je 2014. godine, ali još nema stalni postav, već povremene izložbe na drugim lokacijama, kao i one online. Voditelj Muzeja je akademik Marko Pećina, a njegova zamjenica je prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med., upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti. Upraviteljica Muzeja i jedina zaposlena je Silvija Brkić Midžić, viša kustosica. Do sada su u njemu radili i mladi kustosi na stručnom osposobljavanju, ali ta opcija zapošljavanja više nije moguća.

Suradnja s HAZU

Prizemlje zgrade u Gundulićevoj 24 u Zagrebu, nekadašnja tiskara koju je ustupila HAZU u čijem sastavu djeluje ovaj Muzej, preuredit će se u skorijoj budućnosti. "Ako do kraja ove godine uspijemo pribaviti sredstva i pokrenuti građevinske radove, mogli bismo otvoriti Muzej do 2023. godine", rekla je Brkić Midžić. Stvaranje nije lak zadatak jer iziskuje restauriranje odabranih eksponata, profesionalno fotografiranje građe, izradu scenografije i slično. Misija Muzeja je dokumentiranje i promoviranje hrvatskih biomedicinskih znanosti i prakse u nacionalnom, europskom i svjetskom kontekstu. Izložbe Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Svi programi ostvaruju se u suradnji s Odsjekom za povijest medicinskih znanosti HAZU i vanjskim suradnicima. Trajno opredjeljenje Muzeja je pristup temama znanosti i umjetnosti koje će se uključiti u muzejske programe i projekte. Na Internet stranici Muzeja mogu se pronaći svi detalji, ali i kontakt za doniranje građe. "Prikupljamo staru i vrijednu građu iz obiteljskih ostavština ili zdravstvenih ustanova, diplome hrvatskih liječnika i ljekarnika", rekla je viša kustosica, a skupljaju se i portreti te instrumenti i pribor iz starih ordinacija i ljekarni.

Virtualne zbirke

Koronavirus usporio je i odgodio planove na neko vrijeme, ali zato su krenule češće objave na Facebook stranici. Tijekom pandemije objavljena je nova virtualna zbirka na portalu DIZBI HAZU, uz već dvije postavljene 2016. godine. Dostupne su izložbe "Medicinski crteži", "Reklamne razglednice" te "Diplome i povelje". [caption id="attachment_19241" align="aligncenter" width="696"] Izložbe Hrvatskog muzeja medicine i farmacije "Za sljedeću godinu planiramo dvije izložbe koje će biti posvećene istaknutim hrvatskim liječnicima Franji Kogoju i Sergiju Doganu", istaknula je Brkić Midžić, a ove godine zbog nepovoljnih okolnosti neće biti novih izložba u prostorima drugih ustanova, gdje su se do sada održavale.

Svi su dobrodošli

Kada se Muzej otvori, imat će osmišljen edukativni i interaktivni program za sve uzraste, od vrtića do treće životne dobi, a bit će angažirani i studenti medicine i farmacije kao demonstratori. "Namijenjen je svima koji žele znati više o širem području biomedicinskih znanosti i prakse", rekla je upraviteljica. Želi se stvoriti poticajno okruženje i tako nadahnuti buduće liječnike, ljekarnike i znanstvenike. Muzej bi trebao imati veliku ulogu u popularizaciji znanosti, cjeloživotnom obrazovanju, kulturnom turizmu, kao i neformalnom učenju u zanimljivom i poticajnom okruženju, navela je Brkić Midžić i dodala da su pozvani svi kojima je važno vlastito zdravlje ili se žele brinuti o zdravlju drugih, a virtualnim prostranstvima možete se priključiti već sada.
26. travanj 2024 15:17