StoryEditor

Sarma: bez nje nema Božića

Autor:
Nika Romek
13/12/2017 u 20:04 h
Namirnica mjeseca Sarma
Namirnica mjeseca SarmaPIXABAY

Njen vas okus nikad neće razočarati. Dobro se slaže s mamama, naročito bakama, ali i svima ostalima koji se dobro snalaze u kuhinji. Pitate se o kome je riječ? Dobro mislite. O sarmi.

"Doček nove godine. Bil si vani, malo se veselil, malo popil. Izlazi sunce, izlaziš i ti iz birtije. Sve ti ide u krug, u mislima si već u krevetu, a želudac dela svoje. Legneš, samo kaj si zaklopil oči, ručak je. Osećaš se ko da stojiš naopačke, a onda najbolji dio praznika, Božića i odlaska doma. Bakina sarma - debela, slana, popravo sfrkana i punjena. Tvoj želudac ponovo sretno dela, a sarma i ti postajete najbolje prijateljice. Debele, al‘ sretne", opisala je Danijela iz Pitomače.

Sarma, arambašići ili dulma - drugi nazivi, ali isti okus. Iako potječe iz Turske, na Balkanu je prisutna već nekoliko stoljeća pa je tako smatramo našim tradicionalnim jelom. Sastoji se od listova kiselog zelja i nadjeva od mljevenog mesa, začina i riže. Ovo novogodišnje jelo vole sve generacije: najmlađi, koji jedva čekaju ručati nakon škole i odrasli koji sarmu gledaju kao podsjetnik na djetinjstvo. Sarma se najčešće priprema u doba blagdana.

"U nas se arambašići rade na Badnjak jer nan je gušt poist ih u ponoć, nakon cilog dana. Arambašići van se kod nas jedu i za doručak, i ručak i večeru, a posebno pomaže za mamurluk", rekla je Katarina iz Šibenika.

Nakon pripreme, dobra je i prvi i drugi dan. Nakon toga, svakim danom postaje samo bolja i bolja. Najboljeg recepta nema jer svaka baka i svaka mama radi najbolju sarmu.

Mauro iz Labina jedva čeka zimske praznike jer mu je "najdraže pri dolasku kući za Božić ručak, točnije sarma kod moje none".

Redakcija Globala želi vam sretne blagdane uz najbolju sarmu, a i dobru glazbu!

"Od sve mi hrane najdraža sarma

Sva ostala klopa joj nije do boka,

Miješano meso smota se lijepo

U listove zelja, da vidiš veselja"

~ Hladno pivo (Sarma)

25. srpanj 2024 15:44