StoryEditor

ŠIPAK Junak Drugog svjetskog rata

Autor:
Tekst: Tea Mihanović
12/11/2017 u 11:59 h

Kiši sve češće, a temperature su sve niže. Stoga vam ovaj mjesec predstavljamo najjači prirodni štit u borbi protiv prehlade i gripe. Većina zagrebačkih studenata na početku svake akademske godine susreće se s brojim savjetima o blagodatima šipka i njegovoj pomoći u preživljavanju hladne zagrebačke jeseni.

I uistinu, nebrojeno puta dokazani su njegovi snažni učinci. Znanstvena istraživanja pokazuju da šipak blagotvorno djeluje na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav. Manje je poznato da sok od šipka poboljšava erektilnu funkciju i kvalitetu spermija. No najsnažnije djelovanje ima na naš imunološki sustav. O tome svjedoči priča iz Drugog svjetskog rata.

Kao posljedica pomorske blokade u kojoj su njemačke podmornice potapale trgovačke brodove tijekom njihove plovidbe prema Britaniji, spriječena je opskrba "velikog otoka" voćem. To je rezultiralo masovnim zdravstvenim tegobama uzrokovanim nedostatkom vitamina C. Tadašnje Ministarstvo hrane donijelo je naredbu o prikupljanju šipka i masovnoj proizvodnji sirupa. Brigade dobrovoljaca u razdoblju od 1943. do 1945. prikupile bi po 450 tona šipka. Od njega se proizvodio sirup koji se prodavao po niskim cijenama, a majkama s djecom dijelio se u zdravstvenim ustanovama. U medijima je objavljen recept s detaljnim uputama za kućnu pripremu sirupa, a vama ga donosimo u nastavku.

Ako ste tijekom čitanja ovog članka kihnuli ili vam je procurio nos, vrijeme je da posjetite svoju najdražu kumicu na Dolcu jer kako narodna poslovica kaže: "Gdje raste šipak, nisu potrebni ljekari!"

RECEPT: Britanski ratni sirup od šipka

Potrebno vam je:

- 1 kg šipka

- 620 grama šećera

- 1,9 l vode

- sterilne bočice

Priprema:

Dok prokuhavate 1,9 litru vode, sameljite kilogram šipka pa ga uspite u nju. Kada smjesa zakipi, skinite je s vatre i ostavite 15 minuta. Dobivenu tekućinu prebacite u krpu pa ostavite iznad čiste posude da iskapa. Tri puta ponovite cijeđenje kako biste odstranili sve oštre dlačice šipka. Dok kuhate sok na laganoj vatri, polako dodajte 620 grama šećera pa miješajte pet minuta.

Gotov sirup ulijte u sterilizirane bočice i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu!

27. rujan 2023 08:38