StoryEditor

Smokva: kraljica Sredozemlja

Autor:
Tekst: Nika Romek
17/09/2017 u 08:48 h

Ostaci smokve stari čak 11.000 godina nađeni su na Bliskom istoku. Smokva dolazi iz Indije i u njoj su uživali Sumerani i Kleopatra pa se s razlogom smatra najstarijom kultiviranom voćkom.

"Smokve obnavljaju. Osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore da izgledaju mlađe." Tako ih je opisao antički pisac Plinije Stariji. Smokva se u narodu smatra jednom od najzdravijih voćki.

Uz to što je izvor minerala i vitamina, smokva sadrži i magnezij. Upravo zato, konzumiranje ove voćke (svježe ili suhe) preporučuje se u borbi protiv stresa, PMS-a, anksioznosti i depresije. Osim ploda i ostali dijelovi biljke služe kao ljekovito sredstvo. List djeluje protuupalno i antibakterijski.

Također, lišće smokve dobro je za dijabetičare. Sok lišća smokve najčešće se koristi u čaju koji se popije svako jutro uz doručak. Smokva sadrži čak 80 posto vode i velik broj prirodnih šećera pa su tako odlične kao izvor energije. Ono što većinu može razveseliti jest to da ova slasna voćka pomaže pri mršavljenju, ali i donosi dobro raspoloženje zbog vitamina B kompleksa koji sadrži.

RECEPT: Suhe smokve

Predlažemo vam poslasticu za koju je potrebno imati malo više strpljenja.

Sastojci:

  • neoštećene smokve s peteljkom
  • slana voda ili more
  • sunce
  • pamučna plahta
  • strpljenje

Postupak može trajati i do sedam dana. Ubrane i neoštećene smokve s peteljkom treba oprati u slanoj vodi ili moru. Zatim ih raširiti na pamučnu plahtu i jednom na dan ih okrenuti. Preko noći bi bilo dobro smokve držati u zatvorenom prostoru, kako ih ne bi uništila rosa.

Kada procijenite da su smokve dovoljno suhe, na 30 sekundi ih uronite u vrelu slanu vodu. Za sam kraj, osušite ih još jedan dan na suncu te zapakirajte po želji. U slast!

27. rujan 2023 08:34