StoryEditor

HUMANITARNA IZLOŽBA Ljepote i problemi Dalmacije iz vizure studenata dizajna

Registriran u Njemačkoj, MEDS privlači studente iz cijelog svijeta. Na tom su projektu sudjelovali i studenti iz Indije i Libanona
Autor:
Tekst i foto: Marko Plejić
10/06/2019 u 07:48 h
MEDS humanitarna izložba studenata dizajna
MEDS humanitarna izložba studenata dizajnaMARKO PLEJIć

Sad smo vidjeli što stranci vide kada dođu u Hrvatsku. Radovi nam pokazuju njihov doživljaj. Izjavila je to Ana Čajić, studentica Dizajna vizualnih komunikaciju u Zagrebu, koja je upravo završila preddiplomski studij te je godinu dana dio neprofitne organizacije Meeting of design students (MEDS).

MEDS je velika obitelj studenata dizajna koja je, prvi put ove godine, održala humanitarnu izložbu u Hrvatskoj. Putujući duž dalmatinske obale, studenti su dokumentirali njenu ljepotu i način života. Humanitarna izložba fotografija, koja je 7. lipnja otvorena u Galeriji Siva u AKC Medici, rezultat je sedmodnevnog putovanja 30-ak studenata Splitom, Zadrom, Plitvičkim jezerima, Dubrovnikom, Stonom, Hvarom, Biševom i Korčulom.

Putovanje je trajalo od 25. svibnja do 7. lipnja, a plovilo se na četiri jedrilice od Splita do Dubrovnika, dok su studenti istodobno radili na stvaranju medijskog sadržaja za izložbu

Registriran u Njemačkoj, MEDS privlači mnogo studenata iz svih dijelova svijeta. Na tom su projektu sudjelovali i studenti dizajna iz dalekih država poput Indije i Libanona. Osim lijepog krajolika, ovim su se putovanjem upoznali i s problemima u Dalmaciji, poput masovnog turizma, iseljavanja i divlje gradnje. MEDS se u regiji do sada već održao u Srbiji, a u planu je da uskoro bude i u Grčkoj.

"Ovo je bilo upoznavanje s načinom života u Dalmaciji. Uz studente dizajna bilo je i dosta studenata arhitekture kojima su mnoge građevine, specifične za Dalmaciju, poslužile kao inspiracija", objasnila je Tea Sinovčić, također studentica Dizajna vizualnih komunikacija u Zagrebu, kojoj je to bilo prvi put da izlaže svoje radove u sklopu MEDS-a.

Foto: Marko Plejić/Global

Neki su se studenti odlučili da im radovi budu ilustracije ili slike, ali većina ih se odlučila da, poput turista, fotografskim aparatom zabilježe putovanje. Na izložbi su se mogle kupiti simbolične razglednice s radovima studenata, poput onih koje se mogu kupiti na svakom štandu, a novac prikupljen od razglednica i ulaznica ide u humanitarne svrhe za pomoć djeci u Hrvatskoj kojoj je potrebna medicinska njega.

Putovanje je trajalo od 25. svibnja do 7. lipnja, a plovilo se na četiri jedrilice od Splita do Dubrovnika, dok su studenti istodobno radili na stvaranju medijskog sadržaja za izložbu. Tea je dodala kako im vremenski uvjeti nisu bili skloni pa zbog nevremena prva dva dana nisu mogli isploviti, ali im to nije pokvarilo doživljaj.

"Svi smo se zabavili, ali mnogo se radilo. Jednom dečku je novčanik pao u more, ali uspjeli smo ići dalje", priznala je organizatorica Tijaša Ćordaš, koja studira na Dizajnu vizualnih komunikacija u Veneciji.

20. travanj 2024 07:10