StoryEditor

LJUBAV NA ‘SAVI‘ Neki su se upoznali u domu, a po jednu mladu su i svatovi došli do osmog paviljona

‘Ne mogu vam opisati koliko su svi djelatnici bili oduševljeni tom idejom‘, govori Karmen Posavec, koja je svoje svatove čekala u studentskoj sobi

13/02/2023 u 19:56 h
14764
PIXABAY

Jedni su se upoznali tako što je nju trebalo probuditi u šest ujutro za odlazak na Sljeme, drugi u noćnom izlasku, treći kartajući belu. I sve one priče iz romantičnih, mladenačkih filmova - njoj ispadnu skripte pri izlasku iz javnog prijevoza, a on ih podiže, znakoviti pogledi u predavaonicama, upoznavanje za stolom studentske kantine... Sve one mogu se sakriti iza ovih, jer ljubavne priče iz nastavka su priče iz stvarnog života, i to iz najvećeg studentskog doma u Hrvatskoj - Studentskog doma Stjepan Radić, popularne Save. Većina u mladosti sanja o slatkoj, studentskoj ljubavi, a oni su svoje danas okrunili i brakovima.

Iva i Tomislav Katić

Ovaj par, koji će ove godine proslaviti srebrni pir, odnosno 25. godišnjicu braka, upoznao se na Savi 1995. godine, i to u osmom paviljonu, u kojemu danas stanuje dvoje od četvero njihove djece. Tomislav objašnjava kako je u to vrijeme na Savi svaki paviljon imao svoju portirnicu koja je radila 24 sata dnevno, zaposlenici su bili studenti, a on je bio jedan od njih.

image
PRIVATNA ARHIVA

Zadatak im je bio javljati se na telefon na koji su često zvali roditelji studenata jer u to vrijeme nije bilo mobitela. Poruke roditelja i bližnjih zapisivali su na papiriće po brojevima soba i lijepili na stakla portirnice. Ponekad su se penjali u pojedinu sobu i zvali studente i studentice da se dođu javiti na telefon. Kod njih se moglo naručiti i buđenje, primjerice da se ne bi prespavao ispit i slično.

Kuc-kuc, naručili ste buđenje

Tako se dogodio njihov prvi susret – govori Iva koja je u travnju jedne nedjelje s društvom trebala ići na Sljeme, pa je naručila buđenje u šest sati. Portir je kucnuo na vrata, ona je provirila, a on je već odlazio niz hodnik. Nakon toga nekoliko je puta došao po nju kada je imala telefonski poziv na porti.

U znak zahvale nekoliko mu je puta na portu donijela voćne jogurte i Cao Cao kolač iz menze. Tada još nije znala da voćne jogurte baš i ne voli. Počeli su razgovarati i shvatili da imaju puno zajedničkih tema – bilo je ratno vrijeme i oboje su bili prognanici. U lipnju 1995. Tomislav ju je pozvao na prvi spoj.

"Prolazeći Savom danas s nostalgijom se prisjećamo tih vremena. Ponekad zamolimo kćeri da nas odvedu na ručak u menzu, gdje čak još uvijek rade neke tete kuharice iz našega doba", govore Katići.

Karmen i Matija Posavec

Po ovu mladu svatovi su došli – na Savu! I to su odlučili dan prije samog vjenčanja. Naime, vjenčanje je bilo u Crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu, a kako Karmen nije iz Zagreba, već iz Biograda, Sava je, kaže, bila njezin drugi dom. Stoga je to bio "logičan odabir". Karmen i Matija upoznali su se kada je ona bila druga godina na fakultetu, a on je taman diplomirao.

image
FOTO KOLEKTIV

"Kao i većina djevojaka dugo sam vremena čeznula za tim da pronađem dečka, međutim kako je prolazila srednja škola, pa je počeo i fakultet, nisam uspjela pronaći nikoga tko bi mi odgovarao", prisjeća se Karmen i dodaje kako je "netom prije nego je upoznala Matiju odustala od potrage i odlučila staviti tu želju po strani".

Ipak, jedan izlazak sa zajedničkim prijateljima bio je dovoljan da se sve promijeni. Vjenčali su se 2019., a večer prije svadbe njezine "vrijedne i drage prijateljice" okitile su balkon osmog paviljona. Iduće jutro Karmen i njezina kuma obavijestile su Upravu da će popodne svatovi doći po mladu na Savu.

'Izađi mala' – pred osmi!

"Ne mogu vam opisati koliko su svi djelatnici bili oduševljeni tom idejom! Bili su jako susretljivi i uslužni taj dan", govori Karmen i prisjeća se kako su ih pitali zašto im nisu ranije rekli jer bi i oni voljeli da su mogli pomoći oko kićenja i organizacije.

image
FOTO KOLEKTIV

Nakon šminke, frizure i slikanja, dok je čekala svatove, Karmen se presvukla iz vjenčanice u pidžamu i družila se s kumom Katarinom, koja joj je bila i cimerica, u njihovoj sobi. U tom izdanju izišla je na hodnik i otišla do čajne kuhinje na katu, "kad evo nekih studenata i pitaju gdje je mlada koja se danas udaje".

"Iznenadili su se kad sam im rekla da sam ja mlada koju traže. Bilo je tu još puno smiješnih situacija. Moja draga kuma Katarina zalila mi je veo Coca-Colom netom prije nego su došli svatovi, ali brzo je sanirala štetu pa se nije ni primijetilo", prepričava.

Kristina i Slađan Tadić

"Tražim četvrtog ili četvrtu za belu" – uobičajena objava u Facebook grupi studentskog doma. Ipak, za njih je to bila "the objava". Iako je njihov prvi susret bio ispred četvrtog paviljona gdje mu je pridržala vrata da uđe u paviljon, ovaj Kristinin upit u grupi bio je pravi početak njihova druženja. Naime, javio joj se Slađan i s još dvojicom studenata te 2018. kartali su belu do ranih jutarnjih sati.

image
ART WEDDINGS ZAGREB

Uvijek su kartali zajedno u paru i, kako kažu, dobro im je išlo – izgubili su samo tri puta u četiri mjeseca igranja i jednom u finalu turnira. U početku su, kao prijatelji, odlazili u šetnje i menzu, a na prvi spoj odveo ju je u lunapark. Slađan ima kinetozu pa mu je bilo malo "muka", a Kristina smatra da mu je to bila savršena izlika da joj se više približi. Kasnije su se uputili u kino i na kraju u dugu šetnju do studentskog doma.

Drugi studentski izlasci bili su im odlasci na plesne i kazališne predstave, koncerte, u zoološki vrt, zvjezdarnicu te noćne klubove u blizini doma, no Kristina najviše pamti ovaj. Naime, kako je studirala na Učiteljskom fakultetu, za Metodiku matematike morala je pripremiti papirnate brodiće koje je koristila za javni sat. Kasnije su se spontano dogovorili da će te iste brodiće bacati u Savu.

"Prošetali smo nasipom i proveli krasno poslijepodne uz smijeh i ludiranje", prisjeća se Kristina i govori kako su se vjenčali 2020., četiri dana poslije prve godišnjice braka rodila im se kćer Marta, a trenutno iščekuju i drugu kćer – Juditu.

Vezani članci
26. travanj 2024 11:35