StoryEditor

SECOND HAND Neki su u trendu i sa sto kuna u džepu

‘Ma ja vam nikad ne bih mogla kupovati po onim ‘razvikanim‘, mainstream prodavaonicama, ste skužili kak su sve cure u gradu kopije jedna druge? Grozno!‘, rekla je jedna prodavačica
Autor:
Tekst: Ena Atlija, Monika Kuliš
06/09/2017 u 11:43 h

Sve je počelo kada su mi prijateljice za rođendanski dar, onako iz šale, kupile majicu jednog poznatog trgovačkog lanca jer sam ondje jednako često kao i njegovi zaposlenici. Moje su prijateljice ipak česte gošće zagrebačkih prodavaonica rabljenom odjećom i, unatoč mnogim pozivima i činjenici da gotovo sve radimo zajedno, nikad im se nisam pridružila.

Prošlo je toliko dugo od mog posljednjeg posjeta takvoj prodavaonici, da se može reći da nikad nisam u nju kročila. Međutim prošli sam tjedan bila na kavi sa samoprozvanom "kraljicom second handa", Dorotejom Benko, uspješnom studenticom krajobrazne arhitekture, koja me napokon uvjerila da pružim second hand shopovima priliku.

U pohodima po tim prodavaonicama potrebno je odvojiti više vremena kako bismo sve pregledali i isprobali - jer ne znamo dok ne probamo, a rezultat nas može iznenaditi

Od babice do Lagerfelda

"Jesi mi vidla nove traperice? Opet sam jeftine prešla. Stvarne moreš najti tak dobre stvari, kvaliteta ‘ajnc-A‘, a unikatne. To je ko da živiš na rubu, nikad ne znaš kaj budeš našel, nekad mi ne bi ni babica to nosila kad ide zmetat gnoj, a pak s druge strane ti se čini da si videl gospona Lagerfelda u jednom od second hand dućana kak si traži inspiraciju", živopisno mi govori Doroteja.

Foto: Ena Atlija/Global

Nakon što sam prevela sve što mi je rekla, odlučila sam se jedno jutro zaputiti u najbližu prodavaonicu rabljenom odjećom i okušati sreću. Jedini okvir koji sam si zadala jest da pokušam pronaći proljetni look i da me sve dođe manje od 100 kuna. Nesigurnim sam korakom ušla u shop i počela slušati svoja osjetila. Pomislila sam kako ova prodavaonica izgleda baš kao i svaka druga prodavaonica odjećom. Dok sam razgledavala, načula sam razgovor prodavačice i djevojke od dvadesetak godina koja je upravo nešto kupila.

"Ma ja vam nikada ne bih mogla kupovati po onim ‘razvikanim‘, mainstream prodavaonicama, ste skužili kak su sve cure po gradu kopije jedna druge? Grozno!", rekla je prodavačica. "Apsolutno se slažem. Ja vam kupujem samo tu, nije zbog novca, iako je olakotna okolnost, ali čisto zato kaj si tu nađem puno unikatnije stvarčice!", odgovorila je djevojka.

Zadatak obavljen

 Razgovor me, iskreno, pomalo nasmijao. Nije mi se nijedna od njih učinila kao pretjerano modno osviještena osoba, ali sam semogla složiti s njima. Samo za vrijeme njihova razgovora uspjela sam pronaći ono po što sam došla, nešto proljetno i zanimljivo.

[caption id="attachment_3967" align="aligncenter" width="1200"] Foto: Luka Šatara/Global

Iduća postaja: kabina za presvlačenje. Pronašla sam divnu bijelu pencil suknju koju je krasio cvjetni uzorak. Uparila sam je sa svilenom oversized košuljom, koju sam izabrala zato što se može stilizirati na više načina i "iskombinirati" s dosta drugih "komada" u mom ormaru. U tom trenutku mi je bilo jasno na što je "kraljica second handova" mislila kada je rekla da nikad ne znaš što ćeš naći i da se prepustim putovima second handa.

Sudeći i prema vlastitom iskustvu, prodavaonice rabljenom odjećom sve više postaju dio suvremene gradske kulture te su upravo zato i postali sve popularnija mjesta za kupnju "krpica". Zbog pristupačnih cijena sve se više ljudi odlučuje za kupnju u prodavaonicama rabljene robe.

U svakoj od njih može se pronaći dobro očuvan i poseban komad odjeće. Potrebno je istaknuti da je u pohodima po tim prodavaonicama potrebno odvojiti više vremena kako bismo sve pregledali i što više toga isprobali - jer ne znamo dok ne probamo, ponekad bismo se stvarno mogli iznenaditi! Outfit za pet kuna Jednako tako, prodavačice i prodavači za svaki komad odje- će imaju određenu pozadinsku priču - način na koji su je dobili, kada ili koliko je stajala kao nova. Upravo to čini te prodavaonice jedinstvenima i drukčijima. Studentica Fakulteta političkih znanosti, Gracija Pleština istaknula je kako cijene u second handu variraju.

 "Budući da su mi u susjedstvu, ne mogu ih zanemariti kada prolazim, pa obvezno zavirim da pogledam ima li što za mene", objasnila je Gracija. Njoj su najdraža sniženja u kojima obnovi svoju garderobu jako jeftino, što bi značilo da uspije kupiti pojedinačne dijelove svog novog omiljenog outfita i za pet kuna.

29. travanj 2024 05:19