StoryEditor

‘MODNI‘ DETALJI Zaštitne maske nerado nosimo, ali rado kombiniramo

‘Maske su novi detalj za koji se svi nadamo da će uskoro postati nevažan i nepotreban‘, smatra krojačica Marija Bulić
Autor:
Global.
22/10/2020 u 21:13 h
Udruga Jak kao Jakov platnene maske izrađuje u humanitarne svrhe
Udruga Jak kao Jakov platnene maske izrađuje u humanitarne svrheUdruga Jak kao Jakov
Prije nekoliko mjeseci pri izlasku iz kuće provjeravalo se jesmo li ponijeli ključeve, mobitel i novčanik. Danas se tom popisu pridružila i zaštitna maska. Nametnula se kao komad koji moramo nositi radi zaštite od širenja koronavirusa pa su mnogi iz ove crne situacije odlučili izvući nešto pozitivno i šareno te su maske počeli kombinirati s odjećom. Mnogi high street brendovi i krojački obrti objeručke su prihvatili ideju zaštitne maske kao modnog dodatka te ih uvrstili u svoju ponudu.

Neograničene želje

Jedan od njih jest i krojački obrt Kreativa. Vlasnica tog obrta, Marija Bulić, maske izrađuje od ožujka i kaže da njezine klijentice najčešće traže maske istog oblika kakve su i medicinske, iako ona izrađuje jednoslojne i dvoslojne maske u svim oblicima. Sve maske koje se u ovom krojačkom obrtu naprave nastale su prema željama klijentica, a vlasnica govori da ideja ima neograničen broj. https://www.instagram.com/p/CGpC939A9LO/ "Radila sam i jednobojne i cvjetne, stripovske, lubanje, medvjediće, smajliće, točkice", prisjeća se Bulić i dodaje da se u posljednje vrijeme najviše traže crne maske. Poznato je da se crna najlakše kombinira pa je odličan odabir za sve one koji "igraju na sigurno".

Šarene draže od jednobojnih

Bulić, koju je na šivanje maski potaknula njihova nestašica koja je vladala na početku pandemije, govori da su se na početku pandemije više tražile maske svjetlijih nijansi. Klijenti su uvijek isticali da žele masku u boji, a onih bijelih sašila je vrlo malo. Zaštitne maske obvezne su u zatvorenim prostorima, a Bulić smatra da ako ih već moramo nositi, onda trebaju biti zanimljive. "Maske kombiniram s odjećom koju taj dan nosim, a u svojoj kolekciji imam više od 20 maski različitog dizajna i boja", priznaje Bulić i dodaje kako preferira maske s uzorkom, iako u svoj ormaru ima i jednobojnih. https://www.instagram.com/p/CFAUk1XHySZ/ Kreativna krojačica ponosna je jer je svaku od maski koje posjeduje u svojoj kolekciji sama osmislila i napravila. "Maske su trenutačno novi modni detalj za koji se svi nadamo da će uskoro postati nevažan i nepotreban te da ćemo se ponovno vratiti šalovima, maramama i nakitu", nada se Bulić.

Važno je i da radi svoj posao

Studentica novinarstva Tina Lukež kaže da joj nije važan uzorak na maski, ali su joj draže šarene maske. "One su dodatak cijeloj modnoj kombinaciji pa je učine malo veselijom", ističe i dodaje da su maske zanimljivih uzoraka jedino što je veselo u stanju s koronavirusom. Priznaje da ne pazi jesu li usklađene maska i modna kombinacija te da joj je kod maske ipak važnije nešto drugo. "Bitno je da maska obavlja svoj posao, a to je da nas štiti i čuva od virusa", ističe Tina. Tea Jurčić, studentica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, kaže da najviše koristi jednobojne maske iako joj se više sviđaju šarene. I Tei je, kao i Tini, izgled maske na drugom mjestu. "Nije mi toliko stalo do izgleda maske nego do njezine udobnosti", kaže Tea.

Od pamuka do čipke

Bulić je za svoje klijentice, kad je počela izrađivati zaštitne maske, pripremila posebno iznenađenje. "Ove godine sam uz novu bluzu ili haljinu šivala i masku istog uzorka na dar. Jedini uvjet da se dobije takav dar bio je da je materijal od koje je sašiven odjevni premet pamuk", objašnjava krojačica i dodaje da je na ideju došla jer voli da joj maska pristaje uz odjeću, a klijentice su bile ugodno iznenađene gestom. Bulić nije jedina sa zanimljivim idejama, nego je i jedna njezina klijentica iznenadila nju. "Donijela je grudnjake i zatražila da od njih napravim maske. Takva maska ne štiti, ali rekla mi je da se ne boji virusa te da nigdje nije propisano da se takva maska ne smije nositi. Tako da sam radila i čipkaste i šupljikave maske", priznala je Bulić.

Humanitarno i šareno

U doba karantene karlovačka humanitarna udruga Jak kao Jakov šivala je maske da bi novcem od njihove prodaje pomogla 11 obitelji djece oboljele od malignih bolesti. U tom vremenu sašili su oko 3000 maski, uglavnom jednobojnih Sa šivanjem su nastavili i nakon karantene. "Sada uglavnom radimo šarene maske jer se najviše traže. Radimo dizajn stripa, životinja - pogotovo mačke, zatim cvijeće, bube", rekli su iz Udruge. Maske izrađuju volonteri i osobe zaposlene po javnom radu, a svi prihodi od izrade i dalje idu za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima.
25. travanj 2024 21:42