StoryEditor

PARK PRIRODE LONJSKO POLJE Otkrijte neotkriveno uz jahanje konja i vožnju čamcima na solarni pogon

Žila kucavica Parka je rijeka Sava oko koje su se smjestila tradicionalna seoska naselja prepoznatljive drvene arhitekture. Naselje Krapje ujedno nosi status sela graditeljske baštine u kojem su neke od kuća starije i više od 2000 godina
Autor:
Tekst: Patricija Turkalj
15/05/2020 u 12:40 h
Park prirode Lonjsko polje
Park prirode Lonjsko poljeTOMISLAV KORAN
Poznato je da Hrvatska vrvi prirodnim ljepotama. Ipak, neke od njih su još uvijek nedovoljno istražene, a jedan takav primjer je Park prirode Lonjsko polje čiji slogan ujedno i glasi "Otkrij neotkriveno". Jedan od najvećih i najočuvanijih poplavnih područja u Europi smjestio se u središnji dio Hrvatske, u dolinu rijeke Save, 70-ak kilometara jugoistočno od Zagreba.

Raznoliki biljni i životinjski svijet

Park prirode Lonjsko polje nizinski je poplavni kraj koji se sastoji od tri polja – Lonjsko, Mokro i Poganovo – koja obuhvaćaju vodena staništa, vlažne travnjake i šume. Polja, osim što služe kao prirodni sustav obrane od poplava, predstavljaju područje na kojem se provodi tradicijsko pašarenje. Time se Lonjsko polje svrstava među rijetke europske krajolike na kojima je i dalje prisutan takav oblik stočarske proizvodnje. Bogatstvo biljnog svijeta ogleda se u raznolikim biljnim vrstama te šumama hrasta lužnjaka i poljskog jasena. Foto: PP Lonjsko polje Područje Parka dom je brojnim životinjskim vrstama među kojima se posebno ističu ptice. Naime, u Lonjskom polju živi više od 250 vrsta ptica od kojih je najpoznatija bijela roda po kojoj je selo Čigoč dobilo naziv "Europsko selo roda". Osim u Čigoču, promatranje ptica je moguće i u ornitološkim rezervatima Rakita i Krapje Đol, koje je pak zaštićeno 1963. godine te je prvi i najstariji hrvatski rezervat za ptice. Iz Parka poručuju da se ptice mogu promatrati iz visokih drvenih promatračnica dalekozorom ili durbinom. Do rezervata Krapje vodi jedna od četiri pješačke staze u Parku, Staza graničara, na kojoj se nalaze vidikovci Rezac i Žličarka. Treći vidikovac u Parku je Osekovo koje je smješteno u Osekovskom polju. Posebnost Parka krije se i u autohtonim pasminama poput posavskog konja, turopoljske svinje i slavonsko-srijemsko podolskog goveda. [caption id="attachment_18073" align="aligncenter" width="696"] Foto: PP Lonjsko polje [caption id="attachment_18067" align="aligncenter" width="696"] Foto: Aleksandra Kešerin

Široka ponuda aktivnosti

Osim promatranja životinja, posjetitelji mogu uživati i u drugim aktivnostima kao što su pješačenje, biciklizam, jahanje te vožnja brodom, čamcem ili kanuom. Iz Parka navode kako je Lonjsko polje idealno za rekreativce, ali i za obitelji s djecom te za sve koji traže predah od užurbane gradske svakodnevnice. Pored spomenute Staze graničara, pješaci se mogu kretati i po Stazi posavca, Košćevoj stazi i Teninoj stazi, koja je dobila ime prema istoimenoj pripovijetki Josipa Kozarca, hrvatskog pisca, koji je kao prvi upravitelj Šumarije Lipovljani u Parku proveo 10 godina. [caption id="attachment_18071" align="aligncenter" width="696"] Foto: PP Lonjsko polje [caption id="attachment_18074" align="aligncenter" width="696"] Foto: PP Lonjsko polje Oni koji se ipak žele nešto brže gibati, mogu unajmiti bicikl ili se okušati u jahanju. U sklopu Parka se nalazi devet cikloturističkih ruta dok je za jahanje predviđena konjička ruta naziva "Na sedlu kroz močvaru". Za plovidbu po rijeci Savi, posjetitelji mogu birati između plovila Vodomar, broda Katarina 1 i čamaca na solarni pogon. "Ovi čamci su dobri prema okolišu jer koriste solarnu energiju, a s obzirom na to da su gotovo nečujni, to pruža jedinstven doživljaj rijeke Save jer se tijekom vožnje ne čuje ništa osim zvuka vode, pjeva ptica i mukanja krava koja pasu na obali rijeke", objašnjavaju iz Parka. Za one sklone avanturizmu, tu je safari kanuom. U Krapju je pak moguća vožnja u traktorskoj prikolici. [caption id="attachment_18070" align="aligncenter" width="696"] Foto: PP Lonjsko polje [caption id="attachment_18076" align="aligncenter" width="696"] Foto: Tomislav Koran

Sačuvana posavska tradicija

Žila kucavica Parka je rijeka Sava oko koje su se smjestila tradicionalna seoska naselja prepoznatljive drvene arhitekture. Uz graditeljsku baštinu, kulturni identitet Parka čine i različiti tradicionalni predmeti poput alata ili pak posavske nošnje te pjesme, plesovi i običaji. Kao prilika za bolje upoznavanje posavske tradicije, posjetiteljima se nudi razgled etnološke zbirke, a u Parku se nalaze tri zbirke. U Čigoču je tako smještena zbirka obitelji Sučić, u Mužilovčici obitelji Ravlić i u Krapju obitelji Palaić. Naselje Krapje ujedno nosi status sela graditeljske baštine u kojem su neke od kuća starije i više od 2000 godina. [caption id="attachment_18075" align="aligncenter" width="696"] Foto: Tomislav Koran S obzirom na to da se radi o jedinstvenom zaštićenom području, iz Parka ističu kako su fokusirani na održivi turizam te da i u nabavi suvenira surađuju s domaćim proizvođačima pa se tako u suvenirnicama mogu naći suveniri poput eco-friendly svijeća i roda izrađenih od riječnih školjki. Lonjsko je polje status Parka prirode steklo još 1990. godine pa je tako u ožujku ove godine obilježeno 30 godina postojanja. Također, u srpnju se očekuje otvaranje novog Posjetiteljskog centra Crna roda u Osekovu. [caption id="attachment_18065" align="aligncenter" width="696"] Foto: Tomislav Koran [caption id="attachment_18069" align="aligncenter" width="696"] Foto: PP Lonjsko polje "Izgradnja centra je u završnoj fazi, a radovi bi trebali biti gotovi 5. srpnja. U planu je izgradnja i osam vidikovaca", poručuju iz Parka. U suradnji s gradom Siskom, od ove godine, Park nudi i vožnju turističkim brodom Juran i Sofija po rijeci Kupi kroz povijesnu jezgru grada Siska.

Kako se pripremiti za boravak u Parku

Prije posjeta Lonjskom polju, preporuča se da posjetitelji ponesu terensku obuću, odjeću dugih rukava, kremu protiv komaraca i kapu, šešir ili štitnik kao zaštitu od sunca. Također, potrebno je ponijeti i dovoljno hrane i vode.

Tijekom posjeta važno je pridržavati se pravila ponašanja. Na zaštićenom području Parka preporučljivo je kretati se obilježenim pješačkim stazama i biciklističkim rutama. Životinje se trebaju promatrati u miru s odgovarajuće udaljenosti, a nije dozvoljeno ni brati biljke i gljive.

Korisne informacije

Cijena osnovne ulaznice iznosi 15 kuna, a s njom posjetitelji mogu razgledati tri centra (Krapje, Repušnica i Čigoč) i etnološku zbirku obitelji Sučić u Čigoču. Djeca do 10 godina u pratnji roditelja imaju besplatan ulaz.

Osobito je popularan Vikend program koji za cijenu od 40 kuna po osobi nudi brojne sadržaje poput posjeta ornitološkom rezervatu Krapje Đol, šetnje posavskim poljima, posjeta Krapju i Čigoču te vožnje plovilom Vodomar, solarnim čamcima i traktorskom prikolicom.

Park nudi različite grupne programe za djecu, mlade i odrasle čija cijena varira ovisno o veličini i trajanju paketa.

26. travanj 2024 07:15