StoryEditor

PARK PRIRODE VELEBIT Krš i obronci skrivaju jedno od najvažnijih središta europske bioraznolikosti

Ljubiteljima planinarenja na raspolaganju stoje planinarske staze koje su zaštitni znak Parka, a alpinistima će biti užitak popeti se na Rujičin kuk, Čelina kuk ili Agin kuk
Autor:
Tekst: Natali Borić
14/05/2020 u 14:39 h
Park prirode Velebit
Park prirode VelebitPARK PRIRODE VELEBIT
"Velebit se zovem, junak sam ti pravi. Kamen-krunu nosim na ponosnoj glavi". Tako je našu najdužu planinu opisao hrvatski pjesnik, Vladimir Nazor. Danas je cijelo područje Velebita Park prirode te ujedno čini i najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj. Proteže se od Vratnika na sjeverozapadu sve do kanjona rijeke Zrmanje na jugoistoku. Pod okrilje Velebita, tih 2270 kvadratnih kilometara, smjestila su se i dva nacionalna parka, Nacionalni park Sjeverni Velebit i Nacionalni park Paklenica. Zbog svojih prirodnih vrijednosti, 1978. godine uvršten je i u mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a.

Špilje i uvale

Krš i obronci Velebita skrivaju jedno od najvažnijih središta europske bioraznolikosti. Spuštajući se strmim obroncima Parka prirode Velebit, može se uočiti cvat predivne velebitske degenije, zaštićene biljke koja je ujedno i simbol ove krške planine. Osim nje, na ovoj planini rastu i druge endemske biljke poput prozorskog zvončića, hrvatske sibireje i valdštajnove zvončike. Sve ih se može pronaći istraživanjem Parka prirode Velebit, no nije ih dozvoljeno brati jer su zaštićene. Foto: PP Velebit Dragulj južnog dijela Parka čine Cerovačke špilje. U njima se nalaze tragovi špiljskog medvjeda i tisućama godina stvarane sige. Iako su trenutno zatvorene za posjete zbog provođenja projekta ‘Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem‘, kako stoji na službenoj stranici PP Velebit, one su svakako dragulj koji treba vidjeti.
Spuštajući se strmim obroncima Parka prirode Velebit, može se uočiti cvat predivne velebitske degenije, zaštićene biljke koja je ujedno i simbol ove krške planine
Kompleks čine tri špilje, Donja, Srednja i Gornja, a za turističke posjete uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje špilje što je više nego dovoljno za istražiti sve što ovo arheološko čudo skriva. "Cerovačke špilje se nalaze otprilike četiri kilometra od Gračaca. Ako dolazite autocestom potrebno je s nje izaći kod izlaza Sveti Rok, te od tamo nastaviti 30-ak kilometara do odredišta", objašnjava Linda Doričić, koja je Park posjetila nekoliko puta. [caption id="attachment_18048" align="aligncenter" width="696"] Foto: PP Velebit Uvala Zavratnica mjesto je kontrasta velebitskog kamena i plavetnila Jadranskog mora. "Minijaturni norveški fjord", kako je neki zovu, velika je posebnost Parka prirode Velebit. Dužina zaljeva je oko 900 metara, a početkom 20. stoljeća izgrađena je gornja staza s vidikovcem, te šetnica uz more. Avanturisti se do nje mogu spustiti stazom iz sela Zavratnica, a oni koji više uživaju u šetnji uz more, do nje mogu doći za 20-ak minuta iz smjera Jablanca.

Šetnja, planinarenje, alpinizam ili rafting

Ljubitelji šetnji mogu uživati i na četiri poučne staze imena Terezijana, Kudin most, Starigrad Senjski - Donja Klada i Zavratnica. [caption id="attachment_18050" align="aligncenter" width="696"] Foto: PP Velebit "Zavratnicu možete proći za 15 do 20 minuta, dok će vam za Terezijanu trebati oko tri sata", navodi Linda, koja je prošla obje staze. Planinarima na raspolaganju stoje planinarske staze koje su zaštitni znak Parka. PP Velebit izdvaja 14 staza, od laganih do teških, kao i mnoge biciklističke staze Parka.
Nakon mjeseci zatišja, Park prirode Velebit ponovno je otvoren i spreman za svoje posjetitelje
Niti alpinisti ovdje nisu zaboravljeni. Zaljubljenicima, ali profesionalcima, bit će užitak popeti se na Rujičin kuk, Čelina kuk ili Agin kuk. Na rijeci Zrmanji posjetiteljima je omogućen rafting, kao i vožnje kanuom na području od mosta u središnjem dijelu naselja Kaštel Žegarski do željeznog mosta u Muškovcima. [caption id="attachment_18049" align="aligncenter" width="880"] Foto: PP Velebit "Rafting mi je bio najbolji dio i svakome bih ga preporučila. Instruktori su nam bili super, ali mi smo bili malo izgubljeni jer smo išli prvi put. Prijatelj je sjeo naprijed, ja u sredinu i brat iza. Čak smo i zapeli i cijela grupa nas je čekala više od pola sata", prisjeća se Linda kroz smijeh, ali dodaje da jedva čeka opet ponoviti to iskustvo. Nakon mjeseci zatišja, Park prirode Velebit ponovno je otvoren i spreman za svoje posjetitelje. [caption id="attachment_18047" align="aligncenter" width="696"] Foto: PP Velebit "Svi su pozvani doći. Trenutno je naglasak na individualnim posjetima i posjetima manjih grupa ljudi, dok se situacija u kojoj smo se svi našli ne smiri. Treba se pridržavati mjera koje su preporučene od strane Stožera", poručuje Ivana Svetić iz PP Velebit te nadodaje da se cijene ulaznica nisu mijenjale. Turističko vođenje treba se najaviti tjedan dana ranije, a za radnje i aktivnosti koje se odvijaju u zaštićenom prostoru Parka, poput komercijalnog fotografiranja, snimanja reklama ili održavanja javnih događaja, potrebno je tražiti dopuštenje.

Korisne informacije

Za organizirane, izletničke grupe cijena ulaznice iznosi 20 kuna po osobi, a individualni posjeti su 30 kuna. Domaće stanovništvo stanovništvo iz Zavratnice, Jablanca i Stinice ima slobodan ulaz uz predočenje osobne iskaznice. Također, djeca do sedam godina uz pratnju odrasle osobe imaju slobodan ulaz.

27. rujan 2023 07:50