StoryEditor

SAMO JEDAN KLIK DALEKO Putovati možemo iz udobnosti svog doma, što sve posjetiti?

Virtualna putovanja postala su sve popularnije u vrijeme globalne pandemije, a mogućnosti je sve više - od gradova do muzeja
Autor:
Global.
18/11/2020 u 16:25 h
Laptop, mapa i fotoaparat<br />
Laptop, mapa i fotoaparat
Otkazani letovi, zatvaranje aviokompanija, otkazivanje već uplaćenih i isplaniranih putovanja problemi su koji su doveli do alternativnog rješenja - virtualnih putovanja. Što uopće znači virtualno putovati? To znači da jednim klikom na stranicu odlazimo u zemlju i na mjesta koja smo oduvijek htjeli posjetiti, ali iz udobnosti svoga doma, bez spakiranog kofera, putovnice i bez ijedne potrošene lipe. "Trebalo bi nam nekoliko godina da posjetimo što želimo, a virtualna stvarnost nam pruža mogućnost da to sve obiđemo u jednom danu", rekla je Tijana Rodić, magistrica grafike.

Prijevozna sredstva i turističke agencije

Prijevozno sredstvo za ovakvo putovanje je računalo, laptop ili pametni telefon, a turističke agencije su internetske stranice kao što su Google Maps, Google Arts&Culture, 360◦ Virtual Tour with Voiceover i Virtual Walking Tour in 4k na YouTubeu, AirPano, Earth TV, Grand Tour of Switzerland, Virtual Yosemite, Visit London Virtual Tour. Virtualna stvarnost nije ograničena samo za "putovanje" u neko određeno mjesto. Mnogi svjetski poznati muzeji nude virtualan posjet izložbama i galerijama. Umjetnik u nama može uživati u gledanju poznatih djela najvećih svjetskih umjetnika. Tako nešto nude stranice poput Rijksmuseum Masterpieces Up Close i British Museum -The Museum of the World.

Izbor je neograničen

Prije svakog putovanja uvijek se pitamo isto pitanje: Kamo ići? Putujemo uvijek s nekim očekivanjem i obično već unaprijed znamo što točno želimo posjetiti. Iva Marija Pitlović, studentica hrvatskoga jezika i književnosti, odlučila se za nacionalne parkove Plitvička jezera i Yosemite i ostala oduševljena koliko se sve činilo realistično. "Kod oba mjesta mi se sviđa mogućnost doživljaja prirode u njezinim autentičnim zvukovima kao što je žuborenje vode u Plitvičkim jezerima i cvrkut ptica u Yosemiteu", rekla je Iva Marija.
‘360 Virtual Tour with VoiceOver i Earth TV daju mi dojam kao da gledam film, a ne da sam na putovanju‘, objašnjava Iva Marija
Na sasvim drugi kraj svijeta odlučila je "otputovati" Tijana Rodić. Odabrala je Kubu, objasnila je da ju privlači kubanska kultura i povijest, šarena arhitektura koja priča priče o ljudima i njihovom životu. "Glazba, ples, oldtimeri, Nacionalni muzej lijepih umjetnosti. To je ono što krasi ovu zemlju i čini ju bajkovitom i čarobnom", smatra Tijana. Dario Eror, student prava, ovu je priliku odlučio iskoristi za informiranje o svom željenom putovanju na jedno od najatraktivnijih svjetskih odredišta. "Budući da već godinama želim otići u London, iskoristio sam ovu praktičnu mogućnost virtualnog putovanja da isprobam kako bi to moglo izgledati u stvarnosti. Zanimljivo je neke stvari vidjeti iz više perspektiva, istražiti poznata i manje poznata mjesta te tako prosuditi što bi se jednog dana isplatilo doista posjetiti", rekao je Dario.

Muzeji, galerije, izložbe

Na svakom putovanju nezaobilazan je posjet muzeju ili nekom obliku kulturne ustanove. Budući da su i oni u pandemiji pretrpjeli određene gubitke, mnogi su odlučili svoje izložbe učiniti virtualno dostupnima. Tijana i Iva Marija odlučile su se za Rijksmuseum Masterpieces Up Close, koju nudi službena stranica Rijksmuseuma u Amsterdamu. Ističu dobru kvalitetu stranice jer daje mogućnost vrlo realističnog i autentičnog prikaza pa stvara dojam da se nalazimo ispred slike. "Muzej posjeduje umjetničku zbirku u kojoj je najznačajniji dio slikarstvo zlatnog doba Nizozemske. Najbolja stvar je što na jednom mjestu možemo vidjeti remek-djela najistaknutijih umjetnika, kao što su Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals i mnogi drugi", opisala je Tijana. Osim Rijksmuseuma, i British Museum na službenoj stranici nudi uvid u svoje zbirke umjetnina. "Bilo bi besmisleno, čak i u ovom virtualnom svijetu, posjetiti London, a zaobići British Museum. Ipak se radi o jednom od najvećih i najbogatijih svjetskih muzeja", istaknuo je Dario.

Za svakoga ponešto

Svatko može pronaći stranicu koja će mu odgovarati, omogućiti da na trenutak zaboravi da je kod kuće i iskusi čari nekih dalekih destinacija. Ivi Mariji najviše se svidjela stranica AirPano, smatra ju jednostavnom za korištenje, a kadrove realističnima. "Imala sam dojam kao da sam uistinu plivač u oceanu, kao da se sunčam na ležaljci i kao da izranjam iz vode", opisala je Iva Marija te nadodala i mogućnost samostalnoga reguliranja trajanja slike kao nešto što joj se svidjelo.
Iva Marija i Dario smatraju da su virtualnim putovanjima otvoreni novi vidici i da mogu poslužiti kao dobra priprema za planiranje nekog pravog putovanja
Google Maps ima najviše nedostataka, smatra studentica. Rekla je da je rascjepkan i da ostavlja dojam odsječenosti i izoliranosti. Dugo učitava fotografije i nije nimalo autentičan. "360 Virtual Tour with VoiceOver na YouTubeu i Earth TV daju mi dojam kao da gledam film, a ne da sam na putovanju", primjetila je Iva Marija. Tijanu je s umjetničke strane oduševio Google Art and Culture, smatra da stranica ima odličan koncept i da svako može izabrati što ga zanima, a reprodukcije slika i videozapisa dolaze u visokoj rezoluciji. "Super je što se ispod svakog djela nalazi tekst gdje koji ga, u kratkim crtama, opisuje. Tako da je i jako edukativno", istaknula je grafičarka. Dario je pohvalio Visit London Virtual Tour i Grand Tour of Switzerland. Tvrdi da se stranice lako koriste i nude dobre sadržaje za istraživanje.

Fizičko putovanje je nezamjenjivo

Ovaj način putovanja svakako je nešto novo i možemo očekivati da će u budućnosti biti puno više opcija virtualnih putovanja. Kad sve ide preko interneta, zašto ne bi i putovanje. Iva Marija i Dario smatraju da su virtualnim putovanjima otvoreni novi vidici i da mogu poslužiti kao dobra priprema za planiranje nekog pravog putovanja. Iako su virtualne stvari zanimljive i nude sasvim drukčiji pogled na stvarnost, putovanje je ipak jedna od onih stvari koje gube na svojoj vrijednosti kad se prebace online. Da je pravo putovanje ipak nezamjenjivo, slažu se Tijana, Iva Marija i Dario.
03. listopad 2023 23:51