StoryEditor

STUDENTSKA PA DOŽIVOTNA LJUBAV Klupice ispred sedmog, šetnje po Jarunu i Roko - u nekim drugim vremenima

‘U djetinjstvu, kada smo braća i ja bili zločesti, mama nas je plašila da će nas odvesti socijalna radnica – što se na kraju i ostvarilo‘, govori Josip – koji je oženio socijalnu radnicu

13/02/2023 u 20:00 h
14786
UNSPLASH

Dan zaljubljenih poseban je za sve parove. To je dan kada se slavi ljubav, a mnogi su tu pravu, sudbonosnu ljubav pronašli tijekom studentskih dana. Odlasci u menzu, na kave između predavanja ili u šetnju bili su svima među prvim spojevima. Neki kažu da je to bila "ljubav na prvi pogled", a nekima je ipak trebalo vremena da shvate da se ne radi o običnom prijateljstvu.

Ivana Jandrić Posavec i Josip Posavec

Ivana i Josip upoznali su se 2015. na klupicama ispred sedmog paviljona. On i prijatelj su pri povratku iz menze stali pozdraviti prijateljice, s kojima je bila i Ivana. Nakon toga njih su se dvoje raspitali jedno za drugo, poslao joj je zahtjev na Facebooku, nakon par dana započeli su razgovor i dogovorili prvi spoj – na Jarunu. Uz Jarun, provodili su zajedničko vrijeme na balkonu sedmog paviljona, išli zajedno u menzu i u izlaske u "Roko".

image
PRIVATNA ARHIVA

S obzirom na to da su se upoznali krajem travnja, kada je Josip bio zadnja godina na fakultetu, zapravo su samo par mjeseci proveli zajedno na Savi. Ivana se prisjeća da im je taj rastanak bio možda i najteže razdoblje jer su se morali vratiti svako u svoj grad, a nisu znali kada će on pronaći posao i vratiti se za stalno u Zagreb, što se na kraju dogodilo u studenom. Vjenčali su se prošle godine.

"U djetinjstvu, kada smo braća i ja bili zločesti, mama nas je plašila da će nas odvesti socijalna radnica – što se na kraju i ostvarilo", govori Josip – koji je oženio socijalnu radnicu.

Glorija i Marin Spaić

Glorija i Marin upoznali su se 2019. u Učeničkom domu Novi Zagreb (UDNZ) kada nitko od njih nije dobio smještaj na Savi gdje su do tada oboje, a posebno Marin proveli velik dio studentskih dana. Mislili su da je UDNZ samo privremeni smještaj jer su bili uvjereni da će uskoro doći do smanjenja bodovnog praga. Kada se to i dogodilo, kada je stigao je poziv sa Save o preseljenju, oni su ga odlučili ignorirati.

Kako UDNZ prima manji broj studenata u odnosu na studentske domove, svi studenti su se međusobno poznavali, a Glorija i Marin svakodnevno su se viđali na hodnicima. Ubrzo nakon svakodnevnog sretanja po domskim hodnicima, počeli su se družiti s ostalim studentima koji su boravili u domu. U početku druženja razvili su svoje interne šale i neki njihov zajednički jezik što je dokazivalo da se radi o obostranoj zaljubljenosti.

'Ljubav u pravom trenutku'

Nakon nekoliko tjedana otišli su na prvi spoj što ujedno smatraju i početkom veze. Njihovi spojevi bili su skromni i prilagođeni studentskom budžetu. Najčešće su provodili vrijeme pričajući do sitnih sati na stepenicama doma o raznim temama. Osim toga, slušali su glazbu, išli u menzu, vježbali i slično.

Za svoju vezu kažu da nije riječ o "ljubavi na prvi pogled", već je prikladniji izraz "ljubav u pravom trenutku". Naime, oboje su znali u kojem smjeru žele da im ide veza, a to je brak. Već nakon nekoliko mjeseci razgovarali su o sljedećem koraku - zarukama. Znali su da će do toga doći, ali su prvo željeli riješiti praktične stvari, odnosno financije.

"Marin je znao govoriti kako su ga samo tehničke poteškoće (čitaj besparica) spriječile da me zaruči još dok je bio student", prisjeća se Glorija.

Nakon otprilike godinu dana veze, Glorija i Marin su se zaručili. U periodu iščekivanja došlo je do rasprave tko bolje skriva poklone. Glorija se prisjeća da je Marinu trebalo dva sata da pronađe rođendanski poklon koji je cijelo vrijeme stajao na polici, a ona je rastavila kutiju s alatom jer je mislila da se ondje nalazi zaručnički prsten koji joj je kupio, no nije ga pronašla. Otprilike mjesec dana nakon toga, par se zaručio, a vjenčali su se prošle godine.

Ana Rabuzin i Vid Rabuzin

Ana i Vid Rabuzin upoznali su se 2017. za vrijeme Radićevih dana preko prijatelja na druženju u sobi zajedničkog prijatelja. Na druženju je bilo oko 30 ljudi. Komunikaciju je započeo Vid kada je rekao da rijetko upoznaje nekoga tko je niži od njega, a ostalo je, kako kažu, povijest.

image
ZAGS CAFFE

U početku su samo izlazili na kave između predavanja, u menzu te su se družili s ostatkom društva u domskoj kuhinji. Također, iskorištavali su svaku priliku da budu sami u praznoj sobi. Kada je riječ o "ljubavi na prvi pogled", kažu da to kod njih nije bio slučaj. Kako opisuje Ana, na prvi pogled osjetila se kemija, a za ljubav je ipak bilo potrebno puno vremena, strpljenja i kompromisa.

Odmah na početku veze shvatili su da su stvoreni jedno za drugo. Naime, vrlo brzo su shvatili da će moći zajedno dobro funkcionirati. Nakon pet godina veze, odlučili su se vjenčati.

"Skroz na početku veze, Vid je živio u četvrtom paviljonu, a ja u devetom, sjećam se da je on taman išao na tramvaj, a ja sam mu rekla da pogleda na moj prozor kad bude prolazio da mu mahnem. U tom trenu, umjesto da si mahnemo, u isto smo trenu pokazali jedno drugom srednji prst i nekako smo od tad znali da smo na istoj valnoj duljini i da ćemo moći skupa", opisuje Ana.

Vezani članci
25. travanj 2024 22:17