StoryEditor

BORBA PROTIV RAKA DOJKE ‘Imate zloćudni tumor - rekli su mi telefonski‘

Rak je velik problem hrvatske populacije. Nakon kardiovaskularnih bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila, drugi je najvažniji uzrok smrti
Autor:
Global.
20/10/2017 u 19:16 h

Nakon prve kemoterapije bilo mi je jako loše, tim je riječima počela svoju priču o borbi s rakom dojke Sabrina Lesinger, 25-godišnja slastičarka iz istarskog grada Buzeta.

"Četiri dana nisam mogla uopće ustati iz kreveta, bila sam iscrpljena od povraćanja. Kako sam dalje išla s terapijama, postalo me je više strah tog poslije nego same kemoterapije", nastavila je Lesinger.

"Prije godinu dana rodila sam djevojčicu, svoj mali svijet. No tri mjeseca poslije toga počela sam osjećati kvržicu na dojci", rekla je Lesinger.

Pogrešna dijagnoza

Rak je velik problem hrvatske populacije. Nakon kardiovaskularnih bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila, drugi je najvažniji uzrok smrti. Prema posljednjim službenim podacima Registra za rak pri Hrvatskom zavodu javnog zdravstva, u Hrvatskoj je 2014. od raka umrlo 13.939 osoba, 7911 muškaraca i 6028 žena. Ulazeći detaljnije u svoju priču o trenutku kada je doznala da ima rak dojke, Lesinger je rekla kako su je svi uvjeravali da nije riječ ni o čemu ozbiljnijem, nego da je kvržica tu zbog mlijeka. Zabrinuta je otišla liječniku, ali joj je on samo potvrdio nagađanja obitelji i prijatelja. Rekao joj je da je u pitanju mastitis, tj. upala dojke.

‘Voljela bih da svi oni koji pročitaju članak, barem jednoj osobi prenesu da ode na pregled dojki. Ne košta, a spašava živote‘, poručila je hrabra mlada mama

"Mastitis nastaje kada se začepi neki od kanalića u sustavu mliječnih žlijezda. Zbog toga mlijeko ostaje zarobljeno u dojci i izaziva upalu", objasnila nam je doktorica opće medicine, Dragana Bevanda. No, u Sabrininu slučaju nije se radilo o mastitisu.

"Kvržica je počela rasti i s vremenom je počela izgledati kao loptica pod pazuhom", prepričavala je Lesinger. S obzirom na razvoj situacije, Lesinger je odlučila otići po još jedno mišljenje, nadajući se da je u pitanju lažna uzbuna. Nakon pregleda, doktor joj je rekao da sumnja da postoji mogućnost da ima tumor.

"Tad sam otišla na punkciju koja je bila jako bolna", priznala je Lesinger. Nakon sedam dana došli su nalazi koji su joj promijenili život za 100 posto.

Kao na pokretnoj traci

"Imate zloćudni tumor - rekli su mi telefonski", Lesinger nije skrivala zgroženost takvim priopćenjem najgore vijesti u njezinu životu. Osjećala se jako loše.

"Kao da sam jedna od stvari na pokretnoj traci. Oni spuste slušalicu i njima je kraj razgovora, a što je sa mnom u toj cijeloj priči?", pojašnjavala je Lesinger svoje potresno iskustvo. Ono za čim žali jest da je prvu godinu djetinjstva svoje kćeri izgubila na papirologiju i liječnike.

"Provela sam to doba po bolnicama umjesto da sam mogla biti s njom, ali, bolest ne mari za to. Zbog toga se trudim dok sam dobro, dakle, između kemoterapija, provesti što više vremena s njom igrajući se" objasnila je Lesinger. Sreća u nesreći, kako kaže, bila je jer je imala jaku podršku obitelji, dečka i prijatelja. Kako bi se sve događalo da toga nije bilo – ne zna, ali je iskreno poželjela svima koji imaju rak da imaju podršku kakvu je ona imala "jer bez nje se ovo ne može preživjeti".

"Voljela bih da svi oni koji pročitaju članak, barem jednoj osobi prenesu da ode na pregled dojki. Ne košta, a spašava živote", poručila je Lesinger.

Rano otkriven karcinom dojke izlječiv je u više od 90 posto slučajeva

‘Rano otkriveni karcinom dojke izlječiv je u više od 90 posto slučajeva kad je rano otkriven. ‘SVE za NJU‘ je udruga kojoj se za psihološku i drugu pomoć obraćaju žene oboljele od raka i članovi njihovih obitelji iz cijele Hrvatske", rekla je Ljiljana Vukota, voditeljica Udruge. Građanke i građani mogu pomoći donacijama i preporukama bolesnicama, a najviše mogu pomoći tako da sami odlaze na redovite preglede i potiču sve žene oko sebe da čine to isto.

25. travanj 2024 21:45