StoryEditor

KUĆNI LJUBIMCI Ne mora svaki ‘psiholog‘ imati diplomu

‘Trebao mi je dlakavi prijatelj koji ti se razveseli kada na kraju dana dođeš kući, koji te voli bez obzira na to kako izgledaš‘, objašnjava Martina
Autor:
Global.
23/09/2018 u 19:07 h
Martina i njezin pas Monna
Martina i njezin pas MonnaMAGDALENA VINCEK

Mnogima je i danas teško priznati da se bore s depresijom i ne žele o tome nikome govoriti. Srećom, u pomoć im priskaču dlakavi "psihići" koji možda nemaju diplome, ali imaju bezuvjetnu ljubav i more strpljenja. I neki se psiholozi slažu s time da kućni ljubimci mogu biti od velike pomoći kada osoba pokušava pobijediti depresiju ili anksioznost. Jedan od njih je i američki psiholog Robert D. McMullen, koji objašnjava da igra i razgovor s ljubimcem aktiviraju hormon sreće, kao i da svojem ljubimcu možeš otkriti misli koje te muče, bez straha da će te manje voljeti.

Svoje priče o borbi s depresijom i anksioznošću, te kako su im njihovi ljubimci pomogli i još pomažu u tome, podijelile su Zrinka i Martina.

Nakon što je Zrinki u osmom razredu osnovne škole dijagnosticirana depresija, našla je mačku koja joj je pomogla prebroditi to teško razdoblje.

Igra i razgovor s ljubimcem aktiviraju hormon sreće, a mogu poboljšati i vlasnikovu socijalnu interakciju

"Između nas se odmah osjetila velika povezanost. Kada bi me netko razljutio kod kuće ili u školi, Princeza bi me pokušala utješiti", kaže Zrinka. Zbog depresije, Zrinka se počela zatvarati u sebe, ali dolazak Princeze u njen život to je promijenio jer je pronašla oslonac i utjehu. "Imam i imala sam i druge ljubimce, ali Princeza osjeti svaku moju emociju", tvrdi Zrinka.

Foto: Magdalena Vincek/Global

Martina je pak 13 godina željela psa, ali roditelji je nisu smatrali dovoljno odgovornom za takvu obvezu. Prije dvije godine, Martina se našla u jako teškoj situaciji što se tiče škole i društvenog života.

"Mislila sam da uopće ne vrijedim, da sam glupa, nisam mogla ništa naučiti, imala sam premalo samopouzdanja i tu je uskočila Monna. Trebao mi je dlakavi prijatelj koji ti se razveseli kada na kraju dana dođeš doma, koji te voli bez obzira na to kako izgledaš", objašnjava Martina. Zahvaljujući šetnjama s Monnom, Martina je upoznala mnoge ljude i postala otvorenija u komunikaciji te naučila što je to prava odgovornost. Nakon što je završila srednju školu, shvatila je da se želi baviti komunikacijom, pa je upisala komunikacijski menadžment.

"Zahvalna sam Monni što mi je na svoj način pomogla pronaći životni poziv", kaže Martina. Zrinkina i Martinina priča podudaraju se s onime što i psiholog McMullen tvrdi. Ljubimci pružaju bezuvjetnu ljubav, pomažu u stjecanju rutine i odgovornosti, mogu smiriti vlasnika kada se ne osjeća dobro te poboljšavaju socijalnu interakciju.

18. lipanj 2024 22:13