Foto: PR

Ultimate Gamer, YouTube show Hrvatskog Telekoma, u sedam tjedana trajanja i kroz sedam epizoda izazvao je veliki interes među mladim ljubiteljima gejminga. Show je ukupno prikupio 777.000 pregleda, a gledateljima je ponudio kombinaciju zabave, napetih natjecanja i edukacije o odgovornom gejmanju.

Zabava i edukacija uz vrijedne nagrade

U showu je sudjelovalo 12 natjecatelja podijeljenih u dva tima, a borili su se u nizu atraktivnih igraćih naslova poput “League of Legends”, “FIFA 22”, “PUBG”, “Apex Legends”, “Brawl Stars”. Titulu najboljeg amaterskog gejmera je naposljetku odnio Doktor, pravim imenom Stefano Ritoša, koji je pokazao zavidnu vještinu na svim igraćim platformama, a za što je nagrađen gejming laptopom ACER Predator Helios 300 i Samsung Odyssey monitorom.

“Prije svega čestitke pobjedniku i nadam se da smo ovim showom zabavili sve sudionike i brojne gledatelje koji su pratili show iz tjedna u tjedan. Uz dobru zabavu, htjeli smo poslati i poruku o važnosti odgovornog gejmanju kao i osvještavanja negativnih strana pretjeranog igranja kojima su mladi također sve više izloženi”, rekla je Ivana Frankol, stručnjakinja za upravljanje brendom u Hrvatskom Telekomu.

Finalisti Ultimate Gamera (Foto: PR)

Sastavni dio showa bilo je i osvještavanje postojećih predrasuda u gejmingu, kao i glavnih rizika s kojima su mladi sve češće suočavaju. Istraživanje o navikama mladih u gejmingu koje je proveo Hrvatski Telekom u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta SmartUp otkrilo je kako se unatoč postojanju visoke razine svijesti o opasnostima, 50 posto mladih i dalje upušta u neka od riskantnih ponašanja, smatrajući kako se loše stvari prvenstveno događaju drugima.

Iznimno visok postotak mladih, čak 81 posto, svjestan je kako mogu postati ovisni o igricama, ali i dalje njih 60 posto, u dobi od 12 do 15 godina igraju igrice nekoliko sati na dan, riskirajući da zapostave školske i druge obveze. Oko 50 posto mladih u nekoj od igara prihvatilo je poziv nepoznate osobe na dodavanje na listu prijatelja, a isto toliko ih doživjelo neki oblik vrijeđanja i agresivnih ponašanja tijekom igranja.

Djevojka u finalu

Istraživanje je otkrilo i jedan zanimljiv podatak koji govori kako više od 40 posto mladića ne misli kako djevojke mogu biti jednako dobre u igranju ili bolje od njih. Upravo je Ultimate Gamer kroz niz edukacija nastojao promijeniti ovakve negativne i stereotipne stavove. Posebna pažnja se posvetila razbijanju predrasuda prema djevojkama u gejmingu. U showu je sudjelovalo čak sedam djevojaka, a zahvaljujući vještini i upornosti jedna od njih, Spyro (Barbara Radoš), došla je i do finalne borbe.

“Jako nam je važno što smo u ovom showu svima pokazali da nema nikakve razlike u igraćim sposobnosti između djevojaka i mladića, što je česta neutemeljena predrasuda s kojom se suočavaju djevojke u svijetu gejminga”, dodala je Frankol.

Vrlo bitan element showa bili su poznati gejmeri – Majalski Tapir te Marko KC, obojica poznati strimeri s dugogodišnjim iskustvom u gejming svijetu i voditeljice Zefy i Tetka koje u slobodno vrijeme također strimaju svoje najdraže igre.