StoryEditor

PRIČE ZALJUBLJENIH IZ CENTRA ZAGREBA ‘Ljubav je ljubav i u to nitko nema pravo zadirati‘

Ljubav je danas, kako kaže naša sugovornica Maja, postala nešto što se bira, ponekad i forsira, a često se okolina voli i umiješati u nju

Autor:
Global.
14/02/2022 u 11:52 h
<p>Valentinovo<br />
Lana Belavic/Global<br />
09.02.2022.<br />
Zagreb, Hrvatska</p>
Valentinovo Lana Belavic/Global 09.02.2022. Zagreb, HrvatskaLANA BELAVIC/GLOBAL
"Najviše nesuglasica ima oko ručka", šali se stariji bračni par kojeg srećemo u šetnji zagrebačkim Gornjim gradom. U braku su 53 godine, a iako su se upoznali sa 17 godina, njihova sloga i zaljubljeni pogledi otkrivaju da se i dalje vole jednako kao i prvog dana. Tajni za dugačak zajednički život nemaju jer su, kako kažu, "odrasli zajedno" pa su vremenom prihvatili sve mane i vrline. To je ono što smatraju najbitnijim, ali i ono što je danas jedan od najvećih problema. Mladi ne trpe, objašnjavaju, pa se zbog toga sve manje vjenčaju. Ususret Valentinovu prošetale smo Zagrebom i popričale s onima koje 14. veljače na niskim zimskim temperaturama ne griju samo jakna, kapa i rukavice, već i ljubav.

Kad prijateljstvo postane nešto više

Glavni hrvatski grad za ovogodišnji blagdan ljubavi baš i nije spreman. Sve što se može vidjeti su srca u izlozima kafića ili trgovina te ruže u vazama na stolovima kafića. Ipak, centar Grada pun je zaljubljenih parova - od onih mlađih do onih nešto starijih. "Ljubav je konstantna podrška i dijeljenje sudbine", kaže nam gospođa koja na prvi pogled izgleda kao da je u srednjim godinama. Srele smo ju na Špici, a njezin suprug pobjegao je "glavom bez obzira" jer na sva naša pitanja, kaže, njegova će nam gospođa dati najtočnije odgovore. Upoznali su se u srednjoj školi kada je ona imala 17, a on 16 godina. S osmjehom na licu otkriva da je ona ta koja je skupila hrabrost i napravila prvi korak kod upoznavanja. Danas je to ipak drukčije, kaže. Mladi ne računaju "na daleke staze" te ne gledaju na ljubav kao na nešto trajno, a s njom se složio još jedan stariji bračni par na koji smo naišle nekoliko ulica dalje.

‘Smatram da je okolina i dalje konzervativna po pitanju seksualnosti. Postoje vidljivi pomaci, ali to još uvijek nije svijet u kojem mogu bezbrižno primiti svoju djevojku za ruku na ulici‘, priča Maja Jurković

Zaputili su se na Dolac po sastojke za ručak, a spojio ih je poslovni sastanak prije 50 godina. Iako su svoju priču pripovijedali sramežljivo s osmijehom na licu, ponosno su istaknuli da su odgojili dva sina te da njihovim stanom skoro svaki dan trčkara šestero unučadi. Foto: Lana Belavić/Global "Ključ uspjeha braka su tolerancija, spoznaja da ti nisi uvijek u prvom planu te uzajamno razumijevanje", objašnjavaju nam pa otkrivaju da ljubav nije dovoljna. Ona je fizička privlačnost, kažu, koja prođe s vremenom, ali ono što ostaje i održava odnos je empatija i simpatija. Iako nikada nije znala da je njezin sadašnji muž onaj pravi, dala mu je šansu. Na pitanje vjeruje li u ljubav na prvi pogled, odgovorila je da smatra da postoji privlačnost koju osoba osjeti kada nekoga vidi, međutim, ta privlačnost ne mora se nužno razviti u ljubav, nego može završiti kao prijateljstvo. A Maja Jurković i njezina partnerica okrenule su ploču pa iz prijateljstva razvile ljubav.

Ljubav je ljubav

"Smatram da je okolina i dalje konzervativna po pitanju seksualnosti. Postoje vidljivi pomaci, ali to još uvijek nije svijet u kojem mogu bezbrižno primiti svoju djevojku za ruku na ulici", priča nam Maja. Svoju partnericu upoznala je prije devet godina na treningu, a uskoro slave drugu godišnjicu veze. Ljubav je danas, kako kaže Maja, postala nešto što se bira, ponekad i forsira, a često se okolina voli i umiješati u nju. Prije je bila jednostavnija, zaključuje. Svatko tko podijeli svoju sreću s ljudima oko sebe mora biti spreman naići na kritike kojih uvijek ima pa iz tog razloga većina parova čuva vezu u tajnosti. [caption id="attachment_35521" align="alignnone" width="1920"] Foto: TAJANA JOSIPOVIĆ/GLOBAL "Ne smatram da postoji razlika između heteroseksualnih i homoseksualnih parova. Ljubav je ljubav i u to nitko nema pravo zadirati. Osobno vjerujem da se u svakom tijelu nalazi duša, a duše su te koje se zaljubljuju i pronalaze", smatra Maja. "Utjecaji konzervativnog društva predugo su djelovali i ti učinci ne mogu se otkloniti preko noći, ali žalosno je koliko trenutnih tinejdžera, pa i mlađe djece, baca mržnju na nešto što još nije sposobno niti razumjeti, samo jer je tako čulo doma ili na ulici", objašnjava Maja. Ipak, ona i njezina partnerica pronašle su društvo koje ih prihvaća i kojima se ne trebaju svakodnevno opravdavati. Uz međusobnu toleranciju, povjerenje i razumijevanje funkcioniraju već dvije godine, a upravo te tri stvari, svi naši sugovornici istaknuli su kao najvažnije u kvalitetnoj vezi. "Danas ljudi previše razmišljaju, a premalo osjećaju", zaključuje Maja.

Prije je upoznavanje bilo zabavnije

Iako je bila oprezna s mišljenjem o homoseksualnim parovima, Dorotea Rumenjak danas ih podržava. Svatko zaslužuje i ima pravo na ljubav, objašnjava. Smatra da i dalje svijet nije u potpunosti prihvatio vezu dvije žene ili dva muškarca, a homoseksualnost je tabu tema. Bitno je da se vole svaki dan i da "ne rade drugome što ne želiš da se radi tebi", smatra Dorotea. Svog dečka upoznala je jer studiraju na istom fakultetu. Njihova priča započela je za doček jedne Nove godine, a od prošlog Valentinova su u vezi. "Ne znam kako da brojim, s obzirom na to da smo prošle godine neplanirano prohodali na Valentinovo, onda je ovo valjda drugo", smije se Dorotea.

‘Ključ uspjeha braka su tolerancija, spoznaja da ti nisi uvijek u prvom planu te uzajamno razumijevanje‘, objašnjava par koji je zajedno već 50 godina

Sve dok je njezin dečko nije pronašao na Instagramu, mislio je da se zove Dora. Kada je saznao, naljutio se, prisjeća se naša sugovornica. I ona, kao i Maja, smatra da ljubavi danas i prije desetak godina nisu jednake. Iako je sada puno jednostavnije stupiti u kontakt s nekime, Dorotea ima osjećaj da je prije deset ili 20 godina upoznavanje bilo puno zabavnije. [caption id="attachment_35523" align="aligncenter" width="1920"] Foto: TAJANA JOSIPOVIĆ/GLOBAL S bilješkama na papirima, novim poznanstvima i brojnim zanimljivim pričama krećemo put tramvajske stanice. Tamo susrećemo starijeg gospodina s buketom ruža u ruci. Ubrzo, na Trg bana Josipa Jelačića stiže "jedanaestica", a starijem čovjeku osmijeh je od uha do uha. Buket iz desne ruke prebacuje u lijevu, a desni dlan briše od hlače. Čini se da je znojan. Iz tramvaja izlazi starija gospođa kojoj on daje ruže. S rukom u ruci kreću put Ilice.
23. travanj 2024 04:29