StoryEditor

VRATILI SE MATURALCI Znate da ste napravili dobar tulum kada cijeli hotel krene snimati maturante u zagorskom cugu

Na zasluženom ručku skuplja se pravi bend; jedan maturant svira harmoniku, starac bubnjeve, a ara u pozadini daje ritam

Autor:
Global.
29/09/2021 u 15:11 h
<p>Zabava na brodu<br />
Zabava na broduHRVOJE DEBELJAK

Ovogodišnji maturalac zbog zabrane odlaska izvan Hrvatske morao je proći bez šetnje Karlovim Mostom u češkoj prijestolnici ili grupne fotke na tribinama Barcelonina stadiona. Ipak, on daje mogućnost koju prošlogodišnji maturanti nisu imali, a to je zadnje putovanje i provod s kolegama iz srednje škole.

Party u hotelskom bazenu

"Profesorice, kaj je moguće da mi ostanemo dulje u Dubrovniku, baš nam se sviđa?", pita jedna maturantica, dok bi drugi dio ekipe u hotel na odmor, odnosno na kupanje i tulumarenje. Dogovor je jasan; ostaje se sat vremena dulje u Dubrovniku za odlazak na zidine, a kako bi svi bili zadovoljni, navečer će se moći ostati sat vremena dulje na plaži bez kontrola profa. Do jedan sat.

Foto: Hrvoje Debeljak/Global

Ta noć kreće pool partijem. Odjeveni maturanti barem su smočili koljena, a neki su čak i zaplivali. Treba iskoristiti hotelski bazen.

Da smo bili prava atrakcija govori to što je cijeli hotel sišao na terasu ili pak na balkone i počeo snimati zagorski cug i pravi zagorski tulum. Što ćeš kad ljudi nisu vidjeli fešte. Za rasku se pušta "Bolja od najbolje" jer ona to zaista i jest. Nema joj ravne, to je Zmajka. U hotelu rade studenti otprilike naših godina pa se partija i s njima.

Odjeveni maturanti u hotelskom su bazenu barem smočili koljena, a neki su čak i zaplivali

Nakon razlaza u hotelu, zabava se premješta na plažu uz harmoniku. U ponoć dolazi čovjek u uniformi, za kojeg u mraku nitko nije ni mislio da je policajac. Pretpostavlja se da nitko nije izričito prijavio okupljanje jer je bila subota i iz drugih objekata mogla se čuti buka, ali zadržavanje na plaži iza ponoći nije dozvoljeno. Zbog toga se s plaže mirno odlazi u hotelske sobe gdje - nema spavanja.

[caption id="attachment_33129" align="alignnone" width="1440"] Foto: Hrvoje Debeljak/Global

Umjesto toga, kreće tračanje ili kartanje autobusa. Cilj je ne završiti u autobusu gdje sreća mora biti na tvojoj strani, ali igra je puna cuge i ovako i onako. Igra se i UNO FLIP koji je na kraju zaboravljen u hotelu, no, srećom, neki su stvorili dobre kontakte i nova prijateljstva s osobljem pa ga možda pošalju poštom.

Tko želi ručak, mora potezati konop

Jedva smo dočekali bilo kakvu zabavu nakon godinu i pol‘ bez njih, a prava fešta odvija se i na brodu prema Hvaru. Netko slavi 50. rođendan, svira se uživo, a maturanti naravno podižu raspoloženje i ulaze na plesni podij. Ubili su.

Neočekivano puno smijeha i veselja pruža i fotosafari Neretvom. Brodom upravlja vozač od otprilike 70 godina. Osim što pjeva k‘o slavuj, ljulja tu barku ili što je već i usput svira bubnjeve, priprema i iznenađenje. Izletište.

Nikakve zabave nema bez dobre glazbe, a naš vozač autobusa očito je najveći obožavatelj Domenice jer su njene pjesme bile više puta na repeatu

Tko bude kasnije htio jesti, prvo će potezati konop. Prvo ekipa s jednog broda protiv one s drugog, a kasnije dečki protiv cura. A bome nakon toga slijedi i natjecanje u vožnji tačkama. No, nikome to nije strano jer smo većina se sela. Na zasluženom ručku skuplja se pravi bend; jedan maturant svira harmoniku, starac bubnjeve, a ara u pozadini daje ritam.

[caption id="attachment_33133" align="alignnone" width="1920"] Foto: Hrvoje Debeljak/Global

Dvije maturantice i vodičkinja čak su i zaplesale. Pjeva se od "Ništa kontra Splita" do "Kad si bila mala Mare". Nikakve zabave nema bez dobre glazbe, a naš vozač autobusa očito je najveći obožavatelj Domenice jer su njezine pjesme bile više puta na repeatu. No, imamo mi svoj zvučnik. Mnogi će reći da je najbolje bilo u autobusu. Čak i oni koji su, ili koji smo, hejtali cajke, plesali su i zabacivali glavu na "Crno na belo", kao da im je zadnje.

Laste odlaze, po povratku kući od sto glasa, glasa čuti nije, no kasnije se ipak raspali full glazba i čuje se itekako.

"Ajmooooo ekipa".

Prvi nalaz - pozitivan

Za odlazak na maturalac potreban je negativnan test na koronavirus ili COVID potvrda. Dan prije puta grupno se odlazi na testiranje u Zavod za javno zdravstvo po cijeni od 100 kuna, što je 50 kuna jeftinije nego inače jer je dolazak unaprijed najavljen i dolazi oko 30 maturanata.

Nastava je zamijenjena kavom u kvartovskom kafiću i palačinkama dok vlada pozitivna atmosfera. Očekuju se negativni testovi, no u zraku se ipak osjeti određena nervoza. Stiže prvi nalaz i to pozitivan. Profa kaže da treba pričekati ostale nalaze, možda je još netko pozitivan. U strahu i panici ostali maturanti dobivaju negativne nalaze, a kasnije i zeleno svjetlo ravnateljice da se bezbrižno mogu pakirati.

Koronavirus svakako je obilježio putovanje, no ne u mjeri da se zbog njega nije moglo zabavljati. Jedna smo od rijetkih škola koja se upustila u takav rizik koji sada donosi maturalac i jedina takva u našoj županiji. U vrijeme odlaska na maturalac, sezona je i dalje u tijeku, gradovi su puni turista te je nemoguće održavati distancu za vrijeme turističkih razgleda. Na ulaze u restorane i hotel, dezinfekcija je obavezna te se to i poštuje. U autobusu se maske ne nose jer svi putnici imaju negativni nalaz.

25. travanj 2024 11:47