StoryEditor

ANALIZA KVALIFIKACIJA ZA SP Previše problema protiv nogometnih anonimaca

Unatoč igri bez mnogo pohvalnih elemenata, Hrvatska je na vrhu svoje grupe
Autor:
Global.
03/04/2021 u 12:02 h
Nogometni teren<br />
Nogometni terenPEXELS
Proljetni ciklus kvalifikacija završen je u srijedu, a hrvatska nogometna reprezentacija jesenske će utakmice u nastavku borbe za Svjetsko prvenstvo dočekati na prvom mjestu skupine H. "Vatreni" su na vrh tablice dospjeli teže od očekivanog, a sudeći po prikazanom na terenu, mjesto u Kataru 2022. godine po prvi se put djelomično može dovesti u pitanje. Izabranici Zlatka Dalića osvojili su šest bodova u utakmicama protiv Slovenije, Cipra i Malte.

Hrvatska - Slovenija

Hrvatska je kvalifikacije otvorila porazom od 1:0 protiv Slovenije koju vodi nekadašnji trener Rijeke Matjaž Kek. Ostanak bez bodova možda i nije nešto što treba smatrati teškim debaklom, ali prikazana igra daje razlog za zabrinutost. Ozljeda Petkovića natjerala je izbornika na formaciju romba, gdje su ulogu najisturenijih napadača preuzeli Perišić i Kramarić, dok je podršku ofenzivnom dijelu učestalo pružao Vlašić. Hrabar ulazak u utakmicu prekinuo je rani pogodak Lovrića (15‘) nakon nespretno izgubljene lopte na sredini terena, a naši reprezentativci neuspješno su pokušavali oformiti akciju s glavom i repom i ozbiljnije zaprijetiti domaćinima. Potpuna dominacija posjedom i dvostruko više odigranih dodavanja nisu "Vatrenima" donijeli ništa osim što su pokazali da teško igramo na postavljenu obranu. Čak i kad je bilo dobrih trenutaka, poput preciznih lopti na Perišića i stvorenog viška na lijevoj strani pritiskom Barišića, pa i nekoliko točnih prosljeđivanja lopte u protivničku zonu opasnosti, izostajao je završni potez koji će ugroziti slovenska vrata. U obrambenoj liniji Hrvatske u nekoliko smo navrata mogli vidjeti dezorijentiranost i nesigurnost. Dojam je da je nedostajalo oštrine, a dodatne probleme zadavao je izostanak ideje prilikom iznošenja lopte s vlastite polovice. Pohvale zasigurno idu za slovensku organiziranost i besprijekoran nastup Dinamovog Petra Stojanovića.

Hrvatska - Cipar

S nekoliko novih imena u sastavu u odnosu na prvu utakmicu, Hrvatska je izašla na Rujevicu po prvu pobjedu u skupini. Konačan rezultat postavio je Mario Pašalić krajem prvog poluvremena (40‘) pogotkom glavom nakon ogromne greške u suradnji ciparskog vratara i stopera. Ipak, ne može se reći da su igrači u kockastom odigrali impresivno, a čak ni dovoljno dobro. Viceprvaci svijeta ne smiju dopustiti nesiguran rezultat i eventualno iznenađenje do kraja utakmice ako na drugoj strani stoji ispodprosječna momčad anonimnih imena. Prva tri boda na tablici mogu pružiti zadovoljstvo, ali minimalna pobjeda protiv Cipra potvrda je da nezadovoljavajuća kombinatorika s manjkom kreativnosti u Ljubljani nije bila slučajnost, već realnost. Važne figure u napadu ovaj put bili su Budimir i Pašalić. Dok je Osasunin najbolji strijelac napadački utjecaj na njemu svojstven način pokušavao ostvariti pozicioniranjem, Pašalić je čekao priliku za utrčavanje u šesnaesterac zbog čega je ofenzivni dio izgledao nešto dinamičnije, ali i dalje daleko od stvarnih potencijala. U obrambenom dijelu Ćaleta-Car upao je ispred Vide i pokazao nešto bolju igru u tehničkom pogledu, ali valja napomenuti da je imao lakši zadatak jer su rijetki pokušaji ozbiljnijih ciparskih napada često završavali i prije zone opasne po Livakovićeva vrata.

Hrvatska - Malta

U posljednjoj utakmici proljetnog dijela kvalifikacija Dalić je odlučio odmoriti dobar dio prvotimaca, prvenstveno Modrića koji je jedan od malobrojnih održao igru približnu dosadašnjoj razini, poprilično neuvjerljivog Perišića, i više nego solidnog Barišića te Lovrena i Brozovića. Početkom drugog poluvremena bio je primoran uvesti trojicu od navedene petorke čiji ulazak nije bio planiran, a to je situacija koja sama za sebe govori o tome kako je prvo poluvrijeme izgledalo. Nekoliko opasnih udaraca na početku utakmice, među kojima vrijedi istaknuti Vlašićev, nisu uspjeli prikriti nepostojanje konkretnog rješenja koje je postajalo sve vidljivije. Treba napomenuti da je Malta ostala uskraćena za nedosuđeni kazneni udarac nakon što je Juranović igrao rukom. Tek ulaskom najvećih imena "Vatreni" su bez poteškoća savladali 176. zemlju svijeta na FIFA-inoj tablici. Golovi Perišića (62‘), Modrića (76‘) i Brekala (90‘), uz nekoliko pogodnih rezultata u ostalim utakmicama skupine, osigurali su Hrvatskoj prvo mjesto zbog gol razlike od plus tri u odnosu na drugoplasiranu Rusiju. Ponovno nismo ostali impresionirani, ali barem je svaka utakmica pokazala rezultatski iskorak.

Svjesni problema

"Mučili smo se i bilo je teško gledati, kao da igramo s Francuzima ili Brazilom", rekao je Dalić na konferenciji za medije nakon Malte. https://www.youtube.com/watch?v=aSflqijTRM0 Iako je nakon utakmice sa Slovenijom veći dio odgovornosti preuzeo na sebe, ovaj put bio je nešto više kritičan prema igračima te cijelo prvo poluvrijeme opisao kao nedovoljno hrabro. Unatoč tomu, optimističan je i vjeruje da se dobra i loša razdoblja neprestano izmjenjuju, stoga mora doći i bolje vrijeme za "Vatrene". Vrijedi skrenuti pozornost i na to da Hrvatska nije jedina velika reprezentacija neuvjerljivih nastupa. Španjolska je do posljednjih trenutaka utakmice muku mučila s Gruzijom i remizirala s Grčkom, Njemačka izgubila od Sjeverne Makedonije u Duisburgu, a Portugalci "prosuli" dva pogotka prednosti protiv Srbije. Situacija je to koja ukazuje na ogromnu motivaciju nefavoriziranih ekipa u utakmicama protiv giganta europskog nogometa i iznova možemo govoriti o hipotezi da timski rad i prava organizacija nadilaze individualnu kvalitetu. Osim toga, sveukupna slika europskog nogometa povlači za sobom pitanje postoji li zaista favorit na terenu ili samo "na papiru".
26. travanj 2024 09:23