StoryEditor

ESPORT Uvrštavanje na Olimpijske igre koči potencijalna promocija nasilja i diskriminacije

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, Thomas Bach, objašnjava da igrama koje prihvaćaju, veličaju ili imaju bilo kakav oblik diskriminacije, nije mjesto na Olimpijskim igrama

Autor:
Global.
30/05/2021 u 16:48 h
<p>djecak ispred televizora igra videoigricu na PlayStationu<br />
31.8.2021.<br />
FOTO: Pixabay</p>
djecak ispred televizora igra videoigricu na PlayStationu 31.8.2021. FOTO: PixabayPIXABAY
Kako popularnost esporta raste, tako se posljednjih godina priča o njegovom ulasku na Olimpijske igre. Naime, prema izvješću The Guardiana iz 2017. godine, navodi se da bi se to upravo moglo ostvariti na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu. No, kako prenosi Index.hr, godinu dana nakon toga stiže vijest da su iz Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) ipak odlučio odustati od toga da esport postane dio olimpijskog programa te godine.

U suprotnosti s olimpijskim vrijednostima

Unatoč tome, ove se godine na OI u Tokiju održao demonstracijski događaj Olympic Virtual Series (OVS), koji je sadržavao pet virtualnih sportova – bejzbol, bicikliranje, veslanje, jedrenje i motoutrke. Demonstracijom virtualnih sportova potvrdio se interes MOO-a za uvrštavanje esporta na OI, vjeruje Vinko Knežević, glasnogovornik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

‘Problem popularnih esport igara je taj što nisu u skladu s vrijednostima Olimpijskih igara‘, navodi Luka Marušić

"Činjenica je da je MOO svjestan popularnosti i ekspanzije esporta i prati njegove aktivnosti na globalnoj razini", objašnjava Knežević. Dodaje da ne može potvrditi ili demantirati da je neka hrvatska esport udruga tražila članstvo u HOO-u, što je, ističe, put za priznavanje statusa. Ipak, najveći problem za uvrštavanje esporta proizlazi iz nasilne komponente videoigara. Prema izvješću portala Inside the Games, predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao je da će nasilnim videoigrama biti onemogućeno da uđu u olimpijski program jer su one u suprotnosti s olimpijskim vrijednostima. Naime, Bach objašnjava da igrama koje prihvaćaju, veličaju ili pak imaju bilo kakav oblik diskriminacije, nije mjesto na OI. Problem je što su upravo takve videoigre najpopularnije među publikom.

‘Ubijanje‘ ne dolazi u obzir

Voditelj sadržaja hrvatske organizacije za gejming CR4ZY, Luka Marušić, smatra da MOO razmatra najbolji način za uvrštavanje esporta u Ol, da bi ih "pomladile" i učinile atraktivnijim mlađoj publici. "Problem popularnih esport igara je taj što nisu u skladu s vrijednostima Igara. Bilo kakvo ‘ubijanje‘ protivnika i nazivi poput onih u CS:GO-u (bomba i teroristi), ne dolazi u obzir po mišljenju čelnika MOO-a, bez obzira na to što Azija želi", napominje Marušić i dodaje da OI trebaju esport zbog njegovog kontinuiranog rasta i razvoja. No, kao još jedan veliki problem navodi činjenicu da su videoigre privatno vlasništvo. "Ako je neka od popularnih igara uvrštena na OI, to bi je moglo dodatno popularizirati u odnosu na druge igre, povećati joj prihode i stvoriti joj prednost na slobodnom tržištu", objašnjava Marušić. Ako se njega pita, jedino rješenje problema je da MOO razvije vlastitu igru koja će biti u skladu s njihovim vrijednostima.
30. travanj 2024 15:30