StoryEditor

GOLF Da je sport na 18 rupa skup - samo je mit

Mladi Mateo Knežević, juniorski prvak Hrvatske, kaže da cjelokupna početna oprema ne prelazi cijenu od nekoliko tisuća kuna, a veći je problem nedostatak terena
Autor:
Tekst: Robert Medvedec
13/10/2018 u 08:02 h
Zagreb, 020518 Golf teren Student VERN-a Mateo Knezevic i dekan Vlatko Cvrtila na natjecanju u Ligi Hrvatskog golf saveza. Na fotografiji: Mateo Knezevic, Vlatko Cvrtila
Zagreb, 020518 Golf teren Student VERN-a Mateo Knezevic i dekan Vlatko Cvrtila na natjecanju u Ligi Hrvatskog golf saveza. Na fotografiji: Mateo Knezevic, Vlatko CvrtilaVERN

Iako je jedan od najunosnijih i najgledanijih svjetskih sportova, golf u Hrvatskoj i dalje ne dobiva preveliku pozornost. U posljednjih dvadesetak godina, broj se europskih golfera gotovo udvostručio, a gledanost najvećih turnira, tzv. Majora, ove je godine dosegla vrhunac, s čak 16,8 milijuna gledatelja.

Neki će reći da je teško naći golfera u Hrvatskoj, ali ima ih. Mi smo našli jednog studenta. Mateo Knežević, student VERN-a i juniorski prvak Hrvatske, golf je počeo trenirati još u djetinjstvu. To da je rođen u Južnoafričkoj Republici, zemlji gdje je golf jedan od najpopularnijih sportova, omogućilo mu je treniranje i igranje golfa od malih nogu. Megazvijezda Tiger Woods glavni mu je uzor, a s uspješnim Južnoafrikancem Erniejem Elsom čak je i dijelio isti golf klub.

Razvojem golfa ne ulaže se samo u sport, nego i u razvoj atraktivnog turizma

"Kao jedna od potencijalnih prepreka ulasku mladih u golf jest mišljenje da je on vrlo skup, no to je samo mit", otkriva Mateo. Objašnjava da cjelokupna početna oprema, koja može trajati i do nekoliko godina, ne prelazi cijenu od nekoliko tisuća kuna, što se u usporedbi s drugim mnogo razvijenijim sportovima u Hrvatskoj, poput tenisa ili skijanja, čini kao prava sitnica.

Veći je problem manjak golfskih igrališta, koje možemo izbrojiti na prste jedne ruke, s time da samo dva imaju svih 18 rupa, "Riverside" u Zagrebu te "Adriatic" u Istri.

"Time je uvelike ograničen razvitak ne samo golfa kao sporta, nego i kao turističke atrakcije koja može biti u pogonu tijekom cijele godine te privlačiti mnoge turiste, pogotovo u jesenskim i proljetnim mjesecima", tvrdi Mateo koji igra upravo na terenima "Riversidea", no sada samo rekreativno.

Predlaže kako povećati broj mladih koji se aktivno ili rekreativno bave golfom. Ulaganje u programe za mlade, demonstracije u osnovnim školama, ali i promocija domaćeg televizijskog kanala SK Golf samo su neke od ideja kako potaknuti interes među mladima. A kaže i da je zbog kompleksnosti idealan sport za svladavanje kako se nositi sa stresom i frustracijama.

Golf klubovi i Hrvatski golf savez imaju prostora i potencijala da pomoću investitora porade na tome da golf izdignu na višu razinu. Time bi se dobilo ne samo na području sporta i zabave nego i na razvoju turizma te potpunom ostvarivanju potencijala naših prostora.

11. svibanj 2024 03:18