StoryEditor

PRVACI EUROPE Talijanski put do trona

Pod Mancinijevim vodstvom talijanski je nogomet doživio pravi preporod promjenom stila igre iz do sada prepoznatljivog obrambenog Catenaccija u atraktivni napadački nogomet

Autor:
Global.
15/07/2021 u 08:56 h
<p>nogometna lopta na talijanskoj zastavi</p>
nogometna lopta na talijanskoj zastaviPIXABAY
Po drugi put u povijesti Talijani su postali europski prvaci. Pred punim tribinama Wembleya talijanska nogometna reprezentacija svladala je domaćina Englesku nakon lutrije jedanaesteraca i time srušila velike engleske snove o povratku nogometa kući. Na korak do ostvarenja sna Engleze je doveo Luke Shaw već u drugoj minuti igre, no pokušaji Talijana da izjednače isplatili su se u 67. minuti igre kada je talijanski stoper Leonardo Bonucci odbijenu loptu pretvorio u pogodak u Pickfordovu mrežu. Međutim, engleski snovi o povratku nogometa kući srušeni su tek nakon izvođenja jedanaesteraca, a najzaslužniji za to je golman talijanske nogometne reprezentacije Gianluigi Donnarumma koji je obranio udarce Sancha i Sake. I u finalnoj utakmici još su jednom do izražaja došli momčadski duh i zajedništvo Talijana, a upravo ih je to karakteriziralo kroz cijelo prvenstvo.

Dominacija u grupi

Azzurri su na ovo prvenstvo stigli u izvrsnoj formi koja se vidjela u svim njihovim utakmica. Od utakmica u skupini do finalne utakmice u Londonu, Talijani su pokazali konstantu. Na samom otvaranju Eura, talijanska nogometna reprezentacija uvjerljivo je slavila rezultatom 3:0 protiv Turske. Već se u toj utakmici vidjelo da je Italija Roberta Mancinija spremna na velike stvari, a to su Azzurri potvrdili i u drugoj utakmici, u kojoj su s istim rezultatom svladali Švicarsku i već tada izborili prolazak u osminu finala. U posljednjoj utakmici u skupini Italija je s 1:0 svladala Wales i tako s prvog mjesta u skupini prošla dalje. U toj je utakmici Mancini malo promiješao sastav, ali njegova momčad ostala je dosljedna sebi i svojoj igri, igri s puno pritiska, prilika i kombinatorike. Već nakon grupne faze Italija se istaknula kao jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova. I u osmini finala Italija je većim djelom susreta napadala, ali ipak po prvi puta na prvenstvu u 90 minuta nije uspjela zabiti pogodak. Nakon dodatnih 30 minuta igre Azzurri su slavili nad Austrijom s rezultatom 2:1, a ključnim za pobjedu pokazali su se Mancinijevi aduti s klupe - Federico Chiesa i Matteo Pessina. Utakmicu četvrtfinala između Italije i Belgije mnogi su vidjeli kao finale prije finala. Bio je to ogled između najvećih favoriti prvenstva. I Italija i Belgija u taj su susret ušle kao neporažene reprezentacije. Kao što se i očekivalo, bila je to vrlo sadržajna utakmica, a sva su tri pogotka pala u prvom poluvremenu. Italija je slavila 2:1 pogocima Nicola Barelle i Lorenza Insignea. Strijelac za Belgiju bio je Romelu Lukaku. U polufinalu je Talijane dočekala Španjolska koja unatoč dobroj predstavi ipak nije uspjela slomiti Mancinijevu momčad. O pobjedniku su na kraju odlučivali jedanaesterci, baš kao i u finalu, a u oba dvoboja Azzurri su izašli kao pobjednici. Time su po drugi put u povijesti postali prvaci Europe i nakon više od 50 godina vratili trofej u Rim.

Mancinijeva nova Italija

Talijanski izbornik Roberto Mancini na korak je do obaranja rekorda sa svojom reprezentacijom. Naime, Italija je trenutačno na nizu od 34 utakmice bez poraza, a posljednji su put izgubili 2018. godine u Ligi nacija od Portugala. Trenutačni rekord drže reprezentacije Brazila i Španjolske sa samo jednom utakmicom bez poraza više pa će Talijani imati priliku izjednačiti ga u svojem narednom susretu u rujnu protiv Bugarske. Roberto Mancini reprezentaciju je preuzeo 2018. godine nakon što se nisu uspjeli plasirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Mancini je u tri godine na klupi reprezentacije uspio vratiti nogomet Italiji i talijanskim navijačima, a kruna svega je ovo Europsko prvenstvo. Pod njegovim vodstvom talijanski je nogomet doživio pravi preporod promjenom stila igre iz do sada prepoznatljivog obrambenog "Catenaccija" u atraktivni napadački nogomet. Osim toga, Mancini je uspio stvoriti povjerenje i zajedništvo unutar svoje reprezentacije, a njegovoj viziji vjerovali su svi, od senatora talijanske reprezentacije kao što su Chiellini ili Bonucci, do mladih talenata poput Donnarumme ili Chiese. I dok je u Portugalu Ronaldo taj koji čini razliku, u Italiji je to cijela momčad.
26. travanj 2024 11:36