StoryEditor

WEIGHT CUT Da bi u borbi bili ‘veći i jači‘ borci se izlažu procesu koji može biti opasan po zdravlje

Proces mora voditi stručna osoba, točnije sportski nutricionist jer u protivnom postoji velika šansa da borci osjete negativne posljedice

05/02/2023 u 21:44 h
<p>skidanje kilograma<br>
skidanje kilogramaUNSPLASH/CANVA

Iako se u borilačkim sportovima može vidjeti puno krvi, teških nokauta, raznih lomova na tijelima boraca unutar ringa ili oktogona, postoji nešto što borcima pada puno teže nego sama borba i događanja u njoj, a to je proces skidanja kilograma prije borbe, točnije prije službenog vaganja.

Ne skidaju svi jednako kilograma

Svi se borci bore u određenoj težinskoj kategoriji te u njoj moraju zadovoljiti određenu granicu. Primjerice, ako se borac natječe u kategoriji do 70 kilograma, on neće izvan kampa imati toliko, nego više, a za borbu će skinuti na tu kilažu te vratiti kilograme odmah nakon toga. S obzirom na to da je skidanje kilograma mukotrpan, težak i opasan proces, nameće se pitanje zašto borci to uopće rade ako se mogu boriti u svojoj ‘prirodnoj‘ težinskoj kategoriji. Jedan od najboljih hrvatskih MMA boraca Filip Pejić objašnjava da borci odlaskom u nižu kategoriju imaju bolje fizičke kapacitete na dan borbe.

"Skidamo kile i odlazimo u manju kategoriju da budemo veći i jači na dan borbe. Ne skidaju svi jednako kilograma, sve ovisi od osobe do osobe koliko tko može skinuti, a da se može oporaviti i da se osjeća dobro na dan borbe", govori Pejić.

image

Filip Pejić

PRIVATNA ARHIVA

Ovaj proces može biti jako opasan i ugroziti život borcima, a 2015. godine uslijedila je i smrt jednog borca nakon što je pokušao skinuti kilograme za svoju željenu kategoriju.

Proces moraju voditi nutricionisti

Alen Supičić, nutricionist koji surađuje s mnogim borcima u procesu skidanja kilograma, govori da je uloga nutricionista često podcijenjena. Ukazuje na to da ovaj proces mora voditi stručna osoba, točnije sportski nutricionist jer u protivnom postoji velika šansa da borci osjete negativne posljedice.

‘Tijekom fight weeka nije poželjno konzumirati hranu koja će dovesti do zadržavanja vode u tijelu‘, objašnjava Supičić

"Uloga nutricionista nije važna samo za skidanje kilograma za borbu, nego je generalno važna kroz cijele pripreme kako bi se optimiziralo zdravlje, performans i oporavak sportaša, ali nažalost, mnogi borci izostave tu komponentu", govori Supičić i nastavlja s tim da ima slučajeva gdje borci padaju vagu te gube pola svoga honorara ili imaju jako teško skidanje kilograma čime si narušavaju zdravlje i dovode svoj život u opasnost. Nadodaje da i kad borac uspije zadovoljiti vagu, performans u borbi može biti narušen.

Proces skidanja kilograma, kako govori Supičić, podijeljen je u dvije faze. Prva faza je realni gubitak tjelesne mase gdje je glavni cilj izgubiti masnu tjelesnu masu, a ona se provodi kroz cijeli kamp borca.

Kalorijski deficit je ključan

"Pomno se odabire količina i vrsta namirnica da bi se postigao kalorijski deficit koji je potreban za realno gubljenje tjelesne mase. Individualno pristupamo borcu te razvijamo strategiju koja će najviše odgovarati borcu da ta prva faza gdje je unos energije ograničen i manji u usporedbi s onim na što je borac navikao ne utječe na performans i na zdravlje", kaže Supičić.

To je potvrdio i Pejić. Kaže da se odmah na početku kampa prilagođava prehrana.

"Da bi se odmah na početku kampa krenule skidati kile, prehrana mora biti takva da je unos kalorija manji nego što ih se potroši kroz dan", govori Pejić.

‘Tijekom fight weeka nije poželjno konzumirati hranu koja će dovesti do zadržavanja vode u tijelu‘, objašnjava Supičić

Druga faza je akutni gubitak tjelesne mase koja se provodi zadnjih desetak dana prije vage, a kako govori Supičić, nešto je drukčija od prve faze.

"Za razliku od prve faze, ovdje se ne gubi masna tjelesna masa nego gubitak kilograma dolazi gubitkom vode, glikogena (zalihe ugljikohidrata u tijelu) i ispražnjenjem crijevnog sadržaja. U ovu fazu spada i razdoblje takozvanog fight weeka odnosno tjedan borbe u kojemu borci gube najveću količinu kilograma", kazuje nutricionist te detaljnije opisuje procese u tijelu tijekom tog tjedna.

Prije vage se ne jede

Naglašava da se kilogrami ne gube iz masne tjelesne mase nego se gube manipulacijom nekoliko parametara koji dovode do već spomenutih gubitka vode, pražnjenja crijevnog sadržaja te gubitka ugljikohidrata iz zaliha u tijelu.

"Tijekom fight weeka nije poželjno konzumirati hranu koja će dovesti do zadržavanja vode u tijelu, zadržavanja ugljikohidrata u tijelu te zadržavanja crijevnog sadržaja", objašnjava nutricionist te zaključuje da se s ta tri faktora želi manipulirati i tako dovesti do gubitka kilograma koji je potreban da sportaš zadovolji težinsku kategoriju u kojoj je dogovorena borba.

image

Kilogrami se ne gube iz masne tjelesne mase nego se gube manipulacijom nekoliko parametara.

Andres Ayrton

Detaljniji opis o samom načinu skidanja kilograma u fight weeku ponudio je Pejić koji je uza sve što je rekao nutricionist Supičić objasnio što se točno radi u određenom periodu tjedna borbe.

"Zadnjih četiri dana ide punjenje vodom, izbacuju se ugljikohidrati te se većinom jedu masti, ali sve točno u gram. Zadnjih 24 sata prije vage se ne jede i ne pije, a ako si baš jako gladan, može se pojesti kuhano jaje i brazilski orah", kaže Pejić i nadodaje da svaki borac u cilju skidanja kilograma ide na određenu seansu da bi gubio kilograme.

"Borci idu u saune ili vruće kupke, ovisno što komu odgovara", zaključuje Pejić, popularno zvan "Nitro".

25. travanj 2024 22:40