StoryEditor

ZAVRŠNICA PREMIER LIGE Liverpool ili City?

Dvije ekipe koje već godinama postavljaju nove standarde modernog nogometa i pokazuju modele po kojima bi velike ekipe trebale graditi uspjeh

Autor:
Global.
25/04/2022 u 07:37 h
<p>Navijaci u elementu<br />
FOTO: pexels<br />
16.4.2022.</p>
Navijaci u elementu FOTO: pexels 16.4.2022.PEXELS
Kako se približava završnica sezone, polako se formiraju slike što koja momčad može očekivati do kraja. U engleskoj Premier ligi na početku sezone postojale su četiri ekipe sa šampionskim ambicijama. I dok je Manchester United doživio katastrofu, Chelsea odrađuje pristojnu sezonu. No, u borbi za sam vrh ostale su samo dvije ekipe - Manchester City i Liverpool. Riječ je o momčadima nevjerojatnih igračkih i trenerskih sposobnosti. Dvije ekipe koje već godinama postavljaju nove standarde modernog nogometa i pokazuju modele po kojima bi velike ekipe trebale graditi uspjeh. Cijela organizacija, od trenera i stručnog stožera koji aspiriraju modernom, napadačkom sistemskom nogometu u kojem svaki igrač u svakom trenutku i situaciji zna svoju ulogu i zadaću na terenu, do skauta koji pronalaze igrače koji se uklapaju u takav stil igre. To je i dokazano stalnim uvjerljivim, dominantnim utakmicama i visokim plasmanima i trofejima koje ove momčadi ostvaruju posljednjih godina u najprestižnijim natjecanjima, Premier ligi i Ligi prvaka. Navikli smo pričati o širini momčadi Građana, ali treba spomenuti da je Liverpool u usporedbi s prethodnim sezonama puno jače pokriven na različitim pozicijama, što se i vidi u ovosezonskim rezultatima gdje su već osvojili Carabao Kup, a nalaze se u borbi za naslov, Ligu prvaka i FA Kup. Napadačka linija Salah, Mane, Jota, Firmino, Diaz, Origi, Minamino je u najmanju ruku ravnopravna, ako ne i jača od momčadi Cityja, gdje prevladavaju Jesus, Sterling, Mahrez, Foden, Grealish, dok se na lažnoj devetki izmjenjuju i De Bruyne i Bernardo.

Ključni akteri

Obje momčadi dosta svojih kreatorskih zadaća posvećuju nevjerojatno talentiranim i tehnički sposobnim bekovima, Joao Cancelu i Trentu Alexander-Arnoldu. Kod momčadi Liverpoola to se puno više ističe zato što se njihova igra više gradi na visoko postavljenim bočnim igračima, pri čemu igračka sposobnost Alexander-Arnolda dolazi do izražaja. Mladi Englez igra odličnu sezonu, pri čemu je zabilježio najveći broj asistencija (12), ključnih dodavanja (78) i kreiranih velikih šansi (17) u ligi. Pridružuje mu se i Mo Salah, trenutno najefikasniji strijelac lige s 20 golova te ujedno i najbolji igrač lige. S druge strane, momčad Manchester Cityja svoju širinu dokazuje ravnopravnom raspodjelom golova među igračima, gdje prvo mjesto s više od deset golova drže čak tri igrača, Kevin de Bruyne (11), Riyad Mahrez (10) i Raheem Sterling (10). Uz njih po sedam imaju Phil Foden i Bernardo Silva, dok je Gundogan na šest pogodaka. Obje ekipe opremljene su dovoljnom širinom da ostanu u mogućnosti napadati sve dostupne trofeje bez pada kvalitete u selekciji igrača.

Raspored do kraja sezone

Ovog vikenda odmjerili su snage po posljednji put ove sezone, odigravši fantastičan derbi koji je rezultirao remijem - 2:2. Utakmica je dokazala da se radi o prilično izjednačenim momčadima, s time da je City imao priliku riješiti pitanje pobjednika preko Mahreza u zadnjim minutama. Do kraja sezone, obje momčadi moraju odmjeriti snage s Aston Villom, Wolverhamptonom i Newcastleom. Što se tiče ostalih susreta na papiru teži raspored ima Liverpool. Osim navedenog Wolverhamptona, snage moraju odmjeriti s još jednom momčadi iz gornjeg djela tablice, Tottenhamom, nakon što su ovaj tjedan ponovno nadigrali Manchester United. Manchester United nije imao nikakve šanse, ali Tottenham Antonia Contea pokazao se kao pravi zalogaj, pogotovo u velikim utakmicama gdje mogu prepustiti loptu protivniku i fokusirati se na Conteove principe, tvrdu obranu i brze, munjevite kontranapade u kojima su glavni akteri Kane, Son i odlično novo pojačanje, Šveđanin Kuluševski. Tottenham je trenutno u odličnoj formi, koju je ipak malo u posljednjem kolu poremetio porazom od Brightona. Preostaje vidjeti kako će se obje momčadi snaći u posljednjim utakmicama. Jedan bod prednosti i lakši raspored na papiru daju veće šanse Manchester Cityju, iako treba uzeti u obzir što bi eventualno ispadanje iz Lige prvaka ili ostalih natjecanja učinilo za moral jedne od ekipa.
18. travanj 2024 05:45