StoryEditor

ZLATNA LOPTA Karim Benzema najbolji igrač svijeta, Luka Modrić na devetom mjestu

Francuski napadač jedini je igrač uz Modrića koji je osvojio ovu nagradu u eri Cristiana Ronalda i Lionela Messija

17/10/2022 u 07:40 h
11173
PIXABAY

Karim Benzema, napadač madridskog Reala i francuski nogometni reprezentativac, osvajač je Zlatne lopte, koju France Football svake godine tradicionalno dodjeljuje za najboljeg nogometaša svijeta. Najbolji igrač Reala prošle sezone postigao je 50 pogodaka, od kojih čak 15 u Ligi prvaka te ih je i poveo do osvajanja tog natjecanja, prenosi Hina.

Francuski napadač ovu nagradu osvojio je ispred drugoplasiranog belgijskog veznjaka Kevina de Bruynea, trećeplasiranog senegalskog napadača Sadia Manea i četvrtoplasiranog poljskog centarfora Roberta Lewandowskog, dok je Luka Modrić izabran kao deveti najbolji nogometaš u ovom izboru. Benzemi je ovo prvi put u karijeri da je osvojio pretižnu nagradu, a također je postao i jedini igrač uz Modrića koji je osvojio Zlatnu loptu u eri Cristiana Ronalda te Lionela Messija, koji su od 2008. godine dominirali nogometnim svijetom. Od te godine do danas Messi je osvojio sedam, a Ronaldo pet Zlatnih lopti.

Titulu najboljeg mladog nogometaša odnio je Barcelonin veznjak Pablo Gavi, dok je hrvatski branič Joško Gvardiol na ovoj listi završio na šestom mjestu. Zlatnu loptu u ženskoj konkurenciji drugi put u nizu osvojila je igračica Barcelone Alexia Putellas. Nagradu za najboljeg strijelca odnio je Robert Lewandowski, najbolji vratar je belgijska "jedinica" Thibaut Courtois, a za najbolji klub proglašen je engleski prvak Manchester City.

Ove godine po prvi put dodijeljena je i nagrada za humanitarni doprinos u nogometu, a njezin osvajač je Sadio Mane, igrač koji osim što daje puno na terenu, aktivan je i izvan njega. Donirao je 500.000 funti za izgradnju bolnice u svom rodnom mjestu Bambaliju, 250.000 funti za novu školu, pomogao je i senegalskoj vladi na početku pandemije te je darovao 300 Liverpoolovih dresova ljudima iz rodnog mjesta, piše The Big Issue.

Vezani članci
19. travanj 2024 10:49