StoryEditor

PROBNA MATURA ‘Pokusna‘ generacija imat će manji stres na pravoj maturi, ali dodatni rad nastavnika neće se platiti?

Prvotni plan bio je da se probna matura piše na računalima, no iz NCVVO-a su se ipak odlučili za klasični način da bi u što većoj mjeri približili učenicima situaciju pisanja ispita na pravoj državnoj maturi

16/11/2021 u 09:23 h
12973
HRVOJE DEBELJAK

Ovogodišnji maturanti, osim redovne mature koja započinje krajem svibnja, pisat će i ispite probne mature od 15. ožujka do 15. travnja 2022. godine. Ona se provodi da bi učenicima ukazala na nove tipove zadataka, s obzirom na to da će se sa sljedećom maturom obuhvatiti sadržaji vezani uz novi kurikulum i nove ispitne kataloge.

Odustalo se od pisanja  računalima

"Učenici će vidjeti kako izgleda procedura pisanja ispita, kao što je otvaranje vrećica, prepisivanje odgovora u posebne listove i slično. Važno je da se probnom maturom smanji neizvjesnost i stres kod učenika", rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Objasnio je da su ovogodišnji učenici završnih razreda prva generacija koja će prije same državne mature steći uvid u strukturu i sadržaj ispita. Organizirat će se provedba obaveznih predmeta na dvije razine, a ovisno o mogućnostima škola i interesu učenika i izborni predmeti.

"Prijava razina ispita i odabir stranoga jezika odvijat će se putem upitnika koji će se provoditi u sustavu Postani student. Prijave će započeti 1. prosinca i trajati tri tjedna", kazao je Filipović.

ove se godine uvode novi tipovi zadataka

Prvotni plan bio je da se probna matura piše na računalima, no iz NCVVO-a su se ipak odlučili za klasični način da bi u što većoj mjeri približili učenicima situaciju pisanja ispita na pravoj državnoj maturi. Za provedbu e-ispita potrebno je prethodno osigurati spremnost čitavog sustava, primjerice širokopojasni internet u svim školama te dovoljan broj računala. Osim toga, jedno ispitivanje, provedeno nakon online ispita koji su pisali učenici prvih razreda srednjih škola, pokazalo je da je učenike digitalno okruženje ometalo jer na njega nisu navikli. Uz učenike završnih razreda srednjih škola, probnu maturu pisat će i učenici trećih razreda i to iz Hrvatskog jezika i Matematike na jedinstvenoj razini.

"Primjena ispita na jednoj razini stvorit će podlogu za donošenje informirane odluke o eventualnom prelasku cijele mature na jednu razinu", otkrio je Filipović.

Dodao je i da iskustva europskih zemalja govore u prilog ispitu na jednoj razini, no važno je europske modele prilagoditi hrvatskome obrazovnome kontekstu.

'Stres je uvijek prisutan'

Marko Ivanišević, maturant Gimnazije Nova Gradiška, zadovoljan je odlukom da će se probna matura provoditi jer je za njega to "generalna proba" znanja pred pravu maturu.

"Ovime će svatko biti izravno upoznat s tipom zadataka koji bi se mogli pojaviti na maturi. Sviđa mi se termin jer bismo do tada svi trebali odlučiti koje razine i izborne predmete ćemo polagati", poručio je Marko.

Uz učenike završnih razreda srednjih škola, probnu maturu pisat će i učenici trećih razreda i to iz Hrvatskog jezika i Matematike na jedinstvenoj razini

Istaknuo je da je stres uvijek prisutan, pogotovo zato što njegovoj generaciji nedostaje dio gradiva koji je obrađen za vrijeme nastave na daljinu. Nada se da će matura biti prihvatljive težine, a ne smatra da je velika prednost to što je njegova škola jedna od onih koja je u eksperimentalni program reforme "Škola za život" ušla od početka njegovog srednjoškolskog obrazovanja.

"Možda nam je gradivo bilo bolje posloženo i svakako se manje prelomilo na nama nego na onima koji su u reformu ušli u trećem razredu", zaključio je Marko.

Maturantica Mila Ilijanić iz Građevinske tehničke škole u Rijeci mišljenja je da će joj probna matura pomoći u procjeni znanja i u tome kako će prava matura izgledati, pogotovo zato što ona ove godine donosi brojne promjene.

Generacija pokusni kunić

"Jedino bih da se ona piše u siječnju da što prije dobijemo uvid u eventualne rupe u znanju i što brže krenemo s pripremama za maturu", naglasila je Mila.

Pozitivnim smatra to što će joj ona smanjiti stres i dati dodatni vjetar u leđa jer vjeruje da će na pravoj maturi imati osjećaj kao da je već nešto slično rješavala.

do datuma provedbe probne mature svi bi već i tako trebali odlučiti koje razine i izborne predmete trebaju polagati, objašnjava maturant Marko

Učenica 4. razreda Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica Zagreb Ivana Zvonković zamjerku pronalazi u tome što je njezina generacija često "pokusna", ponajviše jer će nova matura biti sastavljena od novog, a dijelom i starog kurikuluma.

"Nekako mi se od početka to sve činilo nespretno jer stvari koje smo radili početkom školovanja sada su ukinute ili pomaknute na neko drugo razdoblje. Najviše me šokirala vijest da će osnovna razina matematike ispitivati sve četiri godine gimnazijskog programa, a ne dvije kao što je to bilo sada", ustvrdila je Ivana.

Zaključila je da ako se svi krenu spremati na vrijeme, termin probe mature bit će vrijeme za ponavljanje, a ujedno će ostati vremena za naučiti ono što se propustilo ili zaboravilo.

Dodatni rad nastavnika vrednovat će se bodovima za unapređenje 

Probne ispite državne mature ispravljat će redovni nastavnici u svim srednjim školama, za razliku od one redovne koju ispravljaju profesori u NCVVO-u.

"Nastavnici će prije početka provedbe probnih ispita imati mogućnost prisustvovati edukacijama o vrednovanju koju će voditi stručnjaci iz Centra. One će pomoći nastavnicima i općenito u poslovima vrednovanja", istaknuo je Filipović.

Napominje da će NCVVO naći načine kako nastavnicima vrednovati ocjenjivanje ispita, a jedna od mogućnosti je da dobiju određene bodove koji bi se računali u postupku napredovanja onih nastavnika koji imaju takve ambicije. Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) poručili su da nemaju nikakve dodatne informacije o načinu provođenja probne državne mature.

"Ovi poslovi nisu planirani u odlukama o tjednom i godišnjem zaduženju nastavnika koje oni dobiju na početku svake školske godine. Nemamo odgovore o načinu provođenja, ispravljanju, vremeniku provedbe i vrednovanju dodatnog rada nastavnika", rekao je glavni tajnik NSZSŠH, Jere Bilan.

Smatraju pozitivnim provjeru znanja učenika jer će ona doprinijeti boljim rezultatima na državnoj maturi, ali kao sindikat brinu o socijalnom i ekonomskom statusu svojih članova. Naglašavaju da kod ispravljanja probne državne mature treba koristiti postojeća sredstva, u što spada i plaćanje nastavnika koji ispravljaju testove.

"Neprihvatljivo nam je bilo kakvo uvrštavanje dodatnih poslova koji nisu planirani. Dodatni rad nastavnika treba platiti", dodali su.

Vezani članci
29. svibanj 2024 10:59