FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Paljenjem lampica na Zrinjevcu Zagrepčani su i ove godine ušli u razdoblje adventske groznice, kuhanog vina i fritula s lošom kopijom Nutelle. I dok se lavine posjetitelja slijeva niz ulice Zagreba slikajući se s germknedlama i kobasicama, nekolicina studenata odlučila je iz centra preseliti Advent u svoje privremene domove na Savi.

Iako je uprava studentskog naselja Stjepan Radić obećavala paljenje lampica čim prije, oni su se sami pobrinuli kako bi sebi i kolegama već početkom mjeseca uljepšali ovo vrijeme.

Petra Lončar i Helena Jerešić cimerice su koje su nedavno u Facebook grupu postavile sliku svoje ukrašene sobe s pratećim programom Adventa. Pozvale su sve sustanare na mini adventsko druženje, obećale goste iznenađenja i puno dobre zabave.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

“Advent u sobi 329 je počeo! Ulaznica – deset kuna, studentska – pet kuna, svjetleća srijeda dva plus jedan, vikendima gost iznenađenja! Radno vrijeme od nula do 24, osim kad ne radi“, napisale su uz fotografiju na grupi.

‘Pokazali smo kako se najljepše i najbolje stvari događaju tako spontano’, rekao je Milan Buljan, Djed Mraz Save

Odlučile su, kako kažu, razbiti tmurno kolokvijsko vrijeme, a ideja im je pala na pamet posve slučajno.

“Kad učiš uvijek imaš hrpu nekih kreativnih ideja koje nemaju veze s kolokvijem i jednostavno smo došle na tu ideju da okitimo, samo nismo znale da ćemo otići malo predaleko s time“, kaže Petra, studentica četvrte godine Kineziološkog fakulteta. Ta je objava skupila gotovo dvije tisuće lajkova, a djevojkama su vrlo brzo počele stizati različite ponude od sustanara.

“Stizale su svakakve ponude od naših kolega. Za vino, primjerice. U tijeku su pregovori za suradnju“, kroz smijeh kaže Petrina cimerica Helena, studentica druge godine PMF-a.

‘Brzo smo se organizirali, sve ostalo je legenda’

Nakon oduševljenja u grupi, prvih gostiju i prvih adventskih druženja u čajnim kuhinjama, odlučile su otići korak dalje i cijelu adventsku priču podići na novu razinu. Naime, prvi studenti koji su ih odlučili posjetiti predložili su im da skupa obuku kostime Djeda Mraza i po naselju dijele slatkiše studentima. Milan Buljan, student druge godine PMF-a na jednu je večer postao Djed Mraz Save.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

“Brzo smo se organizirali, kupili slatkiše i došli do Petre i Helene. Ostalo je legenda. Bilo je to posebno iskustvo- na jednu večer biti Djed Mraz Save. Pokazali smo kako se najljepše i najbolje stvari događaju tako spontano“, rekao je.

Stvorile su lijepe uspomene ne samo sebi, nego i svim studentima na Savi. Kroz smijeh se ispričavaju ako su bile preglasne, kažu da je tim ljudima možda bio krivi dan, ali da im je drago što su pokrenule tako pozitivnu priču.

“Ni iz čega je ispala baš lijepa priča i možemo reći da smo ponosne na sebe“, skromno kažu.

‘Jednostavno smo došle na ideju da okitimo, nismo znale da ćemo otići malo predaleko s time’, kaže Petra Lončar, studentica četvrte godine Kineziološkog fakulteta

Priznaju kako nisu očekivale da će slika biti tako veliki hit, a posebno su se iznenadile kada su ljudi zaista počeli pristizati na vrata kako bi vidjeli njihovu sobu.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Nakon njihove objave, grupa na Facebooku se polako počela puniti fotografijama ukrašenih soba, lampica i božićnih cjenovnika lokalnih vinara i medara.

“Malo smo i druge motivirale, što je lijepo. Tako se možemo zbližiti više. Možda jednoga dana bude i natjecanje tko će bolje i ljepše okititi sobu. To bi bilo super“, kažu djevojke.

Studenti su tako sami napravili svoj Advent. Bez milijunskih proračuna, kućica i skupe hrane. Rastjerali su tmurne zimske dane i u hladne sobice uveli osjećaj blagdana i doma.