Foto: Kristina Uremović/Global

Što je dobro pojesti u stanci od učenja? Koliko mi je visok tlak? Popiti energetsko piće ili spavati? Ovo su samo neka od pitanja čije su odgovore studenti mogli dobiti na prvim održanim Studentskim danima zdravlja koje su u sklopu promotivno preventivnog programa Zdravo sveučilište, u Studentskom centru organizirali Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i Međunarodna udruga studenata medicine (CroMSIC).

Foto: Kristina Uremović/Global

Inicijativa je proizašla iz nedostatka događaja koji bi, na studentskoj razini, okupio sve dionike zdravstvenog sustava na jednom mjestu u svrhu edukacije studenata o različitim aspektima zdravlja. Okupljene studentske sekcije dva su dana prezentirale znanja i vještine primjenjive u svakodnevnom životu, a uz dosjetljive slogane uspjeli su privući pozornost i onih najmanje zainteresiranih.

Studenti Stomatološkog fakulteta pod imenom “Volim osmijeh tvoj” skrenuli su pozornost na važnost oralne higijene pa su studentima prezentirali kako najpravilnije četkati zube. Kako se zdravije i pravilnije hraniti objasnili su studenti s PBF-a koji su posjetitelje privukli ukusnim i zdravim međuobrocima poput jabuke s maslacem od kikirikija. Oni koji su željeli izmjeriti tlak ili šećer u krvi, mogli su to učiniti kod studenata medicine koji bi ih, u slučaju nepravilnosti, odmah savjetovali o odlasku liječniku jer njihov slogan kaže da je bolje spriječiti nego liječiti.

Studentice Farmaceutskog fakulteta skrenule su pozornost na pravilan unos energetskih napitaka tijekom ispitnih rokova te savjetovale da, protivno studentskoj praksi, dovoljno sati sna mnogo bolje utječe na koncentraciju i pamćenje

“Više od polovine testiranih imalo je visok tlak, što je zabrinjavajuće jer su to ljudi u dvadesetim godinama”, rekao je jedan od studenata medicine na njihovu štandu. Slogan Budi SEKSI na drugom štandu nije se ticao fizičkog izgleda nego edukacija o spolno prenosivim bolestima, o tome što je HPV, kako se zaštititi i gdje potražiti pomoć. Studentice Kineziološkog fakulteta istaknule su važnost fizičke aktivnosti za zdravlje te su pokazivale i određene vježbe koje bi zainteresiranom pojedincu najbolje odgovarale. Studentice Farmaceutskog fakulteta opet su skrenule pozornost na pravilan unos energetskih napitaka tijekom ispitnih rokova te savjetovale da, protivno studentskoj praksi, dovoljno sati sna mnogo bolje utječe na našu koncentraciju i pamćenje.

Foto: Kristina Uremović/Global

Ništa manje važno nije mentalno zdravlje, a članovi CroMSIC-a pripremili su igru u kojoj su studenti zalijepili na čelo etikete “glupan”, “sponzoruša”, “alkoholičar” i sl. “Tom smo igrom htjeli osvijestiti da nije lijepo kada se netko prema nama ponaša u skladu s etiketom”, rekla je Mirela, studentica medicine.