StoryEditor

NIZOZEMSKA Multikulturalno iskustvo za one s dubokim džepom

Autor:
Tekst: Mateja Kučko
12/11/2017 u 11:07 h

Osim što je poznata kao zemlja tulipana i vjetrenjača, Nizozemska se sve više ističe svojim kvalitetnim obrazovanjem i multikulturalnošću. Erasmus program studentima omogućuje besplatno studiranje na 14 istraživačkih sveučilišta i 39 sveučilišta primijenjenih znanosti od kojih je čak njih 12 među 200 najboljih sveučilišta svijeta. Više od 2100 programa dostupno je na engleskom jeziku, što nije neobično zato što predstavlja treću državu svijeta po upotrebi engleskoga jezika.

Kao i u Hrvatskoj, postoji preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij koji se razlikuje od našega po sustavu ocjenjivanja i održavanju nastave. Tako se u Nizozemskoj koriste ocjene od jedan do deset u kojima desetka predstavlja najveću ocjenu, dok je za prolaz potrebno dobiti šesticu kako bi se zadovoljili zadani kriteriji. Ana Mesarek, studentica s Pravnog fakulteta u Zagrebu, provela je jedan semestar na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Amsterdamu (Faculteit der Rechtsgeleerdheid).

‘O Nizozemcima mogu potvrditi da su onakvi kakvima ih se najčešće i opisuje. Vrlo su marljivi, pristojni, tolerantni, a rekla bih i otvoreni‘, smatra Ana

"Što se tiče same nastave, postoji značajna razlika. Katalog predmeta koji se izvode na engleskom jeziku uistinu je širok, no mogućnost upisivanja određenih kolegija ovisi o semestru i periodu unutar njega, tzv. bloku. Razlika od matičnog fakulteta je u tome što se nastava izvodi kao blok s jednim kolegijem što traje otprilike šest tjedana nakon čega slijedi ispit, a zatim sljedeći blok s drugim kolegijima,“ rekla nam je Ana.

No, Nizozemska se ne razlikuje samo po nastavi nego i po višem životnom standardu, a studenti imaju mogućnost primanja stipendije u iznosu od 410 eura mjesečno.

"Iako je navedeni iznos značajan i svakako je dobro došao, smatram kako bi u slučaju Nizozemske trebao biti nešto veći i to prvenstveno zbog iznimno visoke cijene smještaja, ali i standarda uopće. Uz navedenu potporu, i iako sam ranije odvajala od sveučilišne stipendije za izvrsnost, pomogli su mi i roditelji" objašnjava Ana.

Multikulturalnost je veoma izražena, što se vidi u velikom broju stranih studenta iz čak 160 zemalja svijeta, što zahtjeva određen stupanj kulturne integracije.

"Ljudi koje sam upoznala bili su sa svih strana svijeta: iz Europe, Kostarike, Argentine, SAD-a, Australije, Kine, a cimeri su bili iz Italije, Njemačke, Nizozemske, Finske i Kazahstana. O Nizozemcima mogu potvrditi da su onakvi kakvima ih se najčešće i opisuje. Vrlo su marljivi, pristojni, tolerantni, a rekla bih i otvoreni", smatra Ana.

Jedino na što se Ana nije brzo naviknula bilo je vrijeme i klima, koje joj unatoč svemu nije pokvarilo cjelokupno iskustvo.

 "Kiša, vjetar, snijeg", kaže. No iako je kiša lajtmotiv, znalo je biti i toplo da je i Anina prijateljica iz Australije rekla da ne može vjerovati koliko je vruće!

18. lipanj 2024 22:47