StoryEditor

POLJSKA Poljski studenti partijaju četvrtkom

Szczecin je savršena polazna točka za putovanja jer je, osim Berlina, nedaleko i Gdanjsk
Autor:
Tekst: Donatella Pauković
16/01/2018 u 23:44 h
Grad Szczecin
Grad SzczecinPrivatna arhiva

Nikad prije nisam bio u Poljskoj i nisam znao mnogo o njoj i privlačio me izazov života u novoj državi, počinje svoju priču o Erasmusu Salem Velić, student informatike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Već je drugi put na razmjeni u Szczecinu, sjeverozapadnom gradu Poljske kojeg obilježava jak utjecaj susjedne Njemačke te neposredna blizina glavnog grada Berlina.

Iako nije toliko prepoznatljiv studentski grad kao Varšava, Szczecin ima nekoliko sveučilišta te u njemu boravi oko 300 erazmusovaca. Navale za studiranjem ovdje nema, što studentima koji se ipak odluče za ovaj grad pruža veću posvećenost profesora na predavanjima.

Na sveučilištima u Szczecinu trude se održavati što više kolegija i na engleskome jeziku upravo kako bi bili dostupni erazmusovcima, što je definitivno prednost. Studentska stipendija u Poljskoj sasvim je dovoljna da pokrije troškove smještaja i hrane. Za ostale sadržaje, kao što su putovanja i izlasci, potrebno je nešto više novca.

Što se zabave tiče, Poljaci su vrlo slični Hrvatima, pa tako i oni imaju svoj studentski dan u tjednu – četvrtak. Tada su ulazi u većinu klubova za sve studente besplatni. Najveća razlika u odnosu prema studiranju u Hrvatskoj jest to da u Poljskoj ne postoje menze. Studenti jedu u restoranima gdje imaju 20-30 posto popusta, a postoje i mjesta gdje su cijene obroka fiksne i studente stoje dvadesetak kuna. Osim na hranu, studenti imaju 50 posto popusta i za putovanja željeznicom.

Kako Salem kaže, Szczecin je savršena polazna točka za putovanja jer je, osim Berlina, nedaleko i Gdanjsk, grad posebne arhitekture i bogate povijesti. Iz Berlina se mogu naći povoljni letovi za gotovo bilo koji dio zapadne i južne Europe, dok se iz Gdanjska može povoljno putovati na sjever Europe.

"U Poljskoj sam posjetio gotovo sve veće gradove. Volio bih još posjetiti Torunj, Kopernikovo rodno mjesto, koje je redovito na popisima gradova za koje vjerojatno niste čuli, a morali biste ih kad-tad posjetiti", kaže Salem.

Studiranje u Poljskoj čini se kao odlična prigoda za stjecanje dobrog životnog iskustva. Salem zaključuje da postoje zemlje koje su jeftinije, imaju bolja sveučilišta ili su atraktivnije za putovanja, ali je u Poljskoj to sve nekako uravnoteženo. Jezik je sličan našemu pa ni to nije velika prepreka studiranju.

Poljska norijada ‘Juwenalia‘

Kako se u Hrvatskoj svake godine u svibnju održava norijada za sve maturante, tako se i u Poljskoj održava norijada za studente. Manifestacija pod nazivom ‘Juwenalia‘ održava se neposredno prije početka ljetnih ispitnih rokova. Karakterizira ju povorka šareno odjevenih studenata koji marširaju od fakulteta do glavnog gradskog trga, gdje im gradonačelnik simbolično uručuje "ključeve grada". Studenti se svake godine posebno raduju tom događaju jer tijekom njegova održavanja tri dana nema nastave. Organizirani su koncerti, zabave i sportska događanja.

24. srpanj 2024 11:12