StoryEditor

ITALIJA Predavanja tek u podne, a stanke ‘vječne‘. Italijo, dolazimo!

Što se tiče samog procesa prijave i dokumentacije, najvažnije je imati strpljenja jer je riječ o višemjesečnom procesu
Autor:
Tekst: Marko Plejić
18/02/2018 u 21:18 h
Sveučilište u Napulju
Sveučilište u NapuljuUNINA.IT

Studenti Dominik Banovčić i Renato Levis odlučili su dio svog studiranja provesti u susjednoj Italiji. Dominik studira talijanski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je na jedan semestar otišao u Napulj, kako bi upotpunio znanje.

"Odabrao sam jug Italije jer se financijski lakše diše i ima more", kaže on. Renato je, s druge strane, otišao u Torino jer mu je više odgovarao mentalitet sjevera Italije zbog ekonomske razvijenosti. Što se tiče samog procesa prijave i dokumentacije, Renato kaže da je najvažnije imati strpljenja jer je riječ o višemjesečnom procesu te je dodatno napomenuo kako je talijanska pošta užasno spora. Život u Italiji osim svojih prednosti, naravno, ima i mane tako da obojica tvrde da su u Italiji cijene znatno više od onih u Hrvatskoj.

Foto: Privatna arhiva

"Italija ima viši standard od Hrvatske pa su tako i troškovi života viši nego u nas, a stipendija za Erasmus uglavnom uspije pokriti samo troškove smještaja", objašnjava Renato. Osim toga, obojica se slažu da Italija, s razlogom, slovi kao pomalo neorganizirana država.

"Svi konstantno kasne, predavanja počinju kasnije, javni prijevoz je živi stres i stanke traju vječno", kaže Dominik. Renato tvrdi kako je istina da Talijani vrlo slabo, ako uopće, govore engleski, tako da bi za studiranje u Italiji svakako bilo dobro znati talijanski jezik. Bez obzira na teškoće, obojica su vrlo zadovoljna svojom odlukom i ističu mnoge prednosti studiranja u Italiji.

Talijani vrlo slabo, ako uopće, govore engleski, tako da bi za studiranje u Italiji svakako bilo potrebno dobro znati talijanski jezik

"Najprije mi na pamet pada velika ponuda raznih studijskih smjerova, odlični nastavni programi, zatim, naravno, ljepota zemlje te njezina duga i bogata povijest", tvrdi Renato. Studiranje u Italiji obojica opisuju kao ugodno iskustvo te da su ih dočekali izrazito srdačni i susretljivi profesori. "Više su nas poticali na kritičko razmišljanje nego naši profesori u Hrvatskoj", kaže Dominik.

20. travanj 2024 16:25