StoryEditor

ŠPANJOLSKA Jeftino studiranje i čak 76 sveučilišta

Ako upitamo nekoga na engleskom jeziku gdje je koja ulica ili koliko stoji karta za autobus, trebamo biti spremni na to da nas neće razumjeti
Autor:
Tekst: Božica Kopić
07/09/2017 u 08:58 h

Unatoč tome što je Španjolska, uz Hrvatsku i Grčku, na dnu europske ljestvice prema nezaposlenosti mladih, brojne studente to ne sprečava da odu na razmjenu, barem na jedan semestar, u ovu zemlju. Naprotiv, Španjolska je treća najpopularnija zemlja za Erasmus, pa je tako i čest izbor studenata sa Sveučilišta u Zagrebu. Klima, temperament, relativno povoljan studentski život, kvalitetna sveučilišta samo su neki od magneta ove zemlje koji privlače mnogo mladih.

Španjolska ima 76 sveučilišta koja nude programe preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija. Troškovi preddiplomskog studija kreću se od oko 5000 do 9700 kuna po školskoj godini, a za diplomski i doktorski studij određuju se prema broju bodova za svaki pojedini smjer.

Školarine u Španjolskoj variraju ovisno o vrsti studija, je li riječ o privatnom ili državnom, zatim o vrsti studijskog programa te je li u velikom ili malom mjestu. Općenito su troškovi življenja u ovoj zemlji relativno niski u odnosu prema ostalim europskim zemljama, što se može vidjeti po tome koliko su jeftini internet, hrana i odjeća. Osim privatnog boravka u stanu, smještaj u Španjolskoj nude sveučilišta i privatni domovi. Također, moguć je i boravak sa španjolskom obitelji tijekom studija.

Klima, temperamentni duh, relativno povoljan studentski život, kvalitetna sveučilišta samo su neki od magneta ove zemlje koji privlače brojne studente

Što se tiče jezika, ako upitamo nekog mještanina gdje je koja ulica ili koliko stoji karta za bus, trebamo biti spremni na to da nas neće razumjeti. Zbog toga je vrlo korisno izabrati i učenje španjolskog jezika tijekom razmjene.

Vinko Majić, student FSB-a, proveo je četiri mjeseca u Madridu na sveučilištu Universidad Pontificia Comillas de Madrid. Za sveučilište je rekao da je dobro opremljeno te da su imali pristup vrhunskim laboratorijima i opremi. Za profesore kaže da su vrlo pristupačni i da im nije problem zaustaviti predavanje da bi objasnili dio gradiva, makar jednom studentu.

"Madrid je prepun sadržaja i jako zanimljiv. Kultura i ljudi su malo drukčiji, slični Dalmatincima. Troškovi života su slični kao u Hrvatskoj dok su izlasci i smještaj skuplji. Ne baš veliku sobu u stanu plaćao sam 350 eura s režijama", kaže Vinko.

Osim najvećih gradova, postoje i manji španjolski gradovi koji mogu biti odličan izbor za studentsku razmjenu. Universidad de Navarra najbolje je privatno sveučilište u Španjolskoj i među pedeset najboljih na svijetu. Iako godina stoji gotovo 10.000 eura, za strane studente koji dolaze na razmjenu je besplatna.

30. svibanj 2023 04:27