Foto: Dorian Višnjić/Global

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras predložio je vraćanje upisnih kvota za filozofiju na Hrvatskim studijima. Uvjeren je da će njegov prijedlog proći glasanje u Senatu i, prema prvotnom prijedlogu Znanstveno-nastavnog vijeća, upisat će se 15 novih studenata. Boras smatra ideju o ukidanju upisa “dobrom, ali pogrešno percipiranom”. Promjena mišljenja došla je nakon šestodnevne studentske blokade koja je paralizirala rad HS-a. Iz Studentskog sabora poručuju kako je budućnost HS-a ipak i dalje neizvjesna.

“Blokada nije obustavljena nego odgođena”, poručili su iz Studentskog sabora koji zahtijeva “održavanje izbora za studentski zbor i vraćanje svih profesora sa znanstveno-nastavnim zvanjima u ZNV”. Zahtjevima za ZNV pridružuju se i profesori.

“Isključena su 22 profesora s ugovorima na neodređeno iz privremenog ZNV-a, skrojenog mimo svih pravila i bez ikakvih kriterija”, kazao je profesor filozofije Pavel Gregorić, koji smatra kako je posrijedi želja da ZNV ne kritizira odluke prorektora Čovića. Dodaje da profesori, premda nezadovoljni, poštuju prvostupanjsku presudu o nezakonitosti njihova štrajka.

Novi problem za filozofiju sad je premalo profesora na odjelu. Broj od osam profesora iduće će se godine smanjiti na “jednog redovitog, dva izvanredna profesora i jednog docenta”, a Gregorić natječaje za nove suradnike ne očekuje ubrzo.

“Postojeći program filozofije gotovo sigurno prestaje na Hrvatskim studijima ako se hitno ne raspišu natječaji za radna mjesta i ne formiraju normalna stručna povjerenstva“, zaključuje Gregorić.