Foto: Zeljko Lukunić/PIXSELL

Fakultetsko vijeće Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu potvrdilo je redovitoga profesora na Odsjeku za povijest umjetnosti FFZG-a Miljenka Jurkovića za novoga obnašatelja dužnosti dekana. Posljednjem “privremenom dekanu”, prorektoru Miljenku Šimpragi, na sjednici Vijeća odbijeno je financijsko izvješće čime mu je prestao mandat, a nakon njegove neopozive ostavke FFZG je i formalno ostao bez dekana.

Problemi za studente

Budući da Šimpraga nije profesor Filozofskog fakulteta, iz Studentskog zbora poručuju da su zadovoljni odabirom profesora s FFZG-a za novog dekana, ali i da je rektor ponovno zanemario mišljenje većine članova Vijeća.

“Vijeće Filozofskog fakulteta za obnašateljicu dužnosti predložilo je profesoricu Kamenov s Odsjeka za psihologiju, za koju je smatralo da bi odlično premostila sve poteškoće pred kojima se trenutno nalazi Fakultet”, tvrde iz Zbora. Dodaju da se nadaju uspješnom provođenju novih izbora te prestanku “štetne prakse prethodne uprave”.

‘Nekima su krivo izračunate participacije, uprava je propustila otvoriti jesenski rok za upis na fakultet, a cenzurirana je bila i mailing lista koja je primarni kanal komunikacije’, objašnjava studentica Sara Malić

Zbor je u više navrata progovarao o mnoštvu problema prisutnih na FFZG-u ove akademske godine, a o negativnim iskustvima svjedoče i studenti.

“Nekima su krivo izračunate participacije, uprava je propustila otvoriti jesenski rok za upis na fakultet, a cenzurirana nam je bila i mailing lista koja je primarni kanal komunikacije”, objašnjava studentica Sara Malić. Smatra i da je odgovornost nepravedno prebačena na pročelnike odsjeka te da posljednja uprava nije dorasla funkciji.

Studentica Laura Lasan smatra da se kriza upravljanja nije odrazila na kvalitetu nastave, ali trenutni događaji narušavaju ugled Fakulteta.

“Studenti viših godina objasnili su mi da je rad Uprave upitan te da na Fakultetu postoje sukobi. Žao mi je zbog spomenutih događaja koji štete ugledu FFZG-a, ali i ugledu hrvatskog obrazovnog sustava općenito”, poručuje Laura.

‘Rektorovo inaćenje’

Podsjetimo, Šimpragu je Senat imenovao u srpnju, nakon što je rektor Boras suspendirao prijašnju dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić zbog pravomoćne odluke Županijskog suda u Zagrebu za mobing Ante Čovića, prorektora i zaposlenika FFZG-a. Za mjesto novog čelnika Fakulteta na ondašnjim izborima glavni su kandidati bili Neven Jovanović i Renata Geld, no rektor i Senat odbili su njihove programe te postavili vlastitog obnašatelja dužnosti dekana. Šimpraga je bio ovlašten provesti nove izbore na Fakultetu, ali to se do kraja njegovog mandata nije dogodilo.

Studentica Laura Lasan smatra da trenutni događaji narušavaju ugled Fakulteta

Ipak, iz Zbora tvrde da su na posljednjoj sjednici donesene bolje mjere za Filozofski.

“Dobar je znak da su poništene mnoge štetne odluke prošle uprave kao što su cenzura mailing lista, zabrana okupljanja na parkiralištu te da je donesena odluka o osnivanju povjerenstava za slučajeve seksualnog napastovanja te za reakreditaciju”, poručuju.

Sara smatra da su se dosadašnji izbori svodili na “rektorovo inaćenje Fakultetu” te se nada drukčijoj situaciji s obzirom na to da je novi dekan profesor na FFZG-u.