FOTO: KATARINA PALINIĆ

Pet friendly ugostiteljski objekti u novije vrijeme postaju sve popularniji, pa tako i u Zagrebu sa svojim ljubimcima možemo ispijati kavu u Cat Caffeu ili večerati u nekom dog friendly restoranu. No kako bi to izgledalo kad bi neko na ručak u menzu došao u pratnji svoje mačke, psa ili pak hrčka?

S obzirom na to da mnogo studenata ne može dovesti svoje ljubimce u Zagreb zbog pravila života u studentskom domu, životinje u menzi su rijedak prizor. Jedna od njih je i Paula, koja je zbog života u domu svog ljubimca ostavila kod kuće.

“Volim životinje i nimalo mi ne bi smetalo da ih vidim u menzi, a svog bi psa voljela povesti sa sobom na ručak, ali shvaćam da bi to nekima moglo biti neprimjereno, pa bih ga vjerojatno vezala pored ulaza”, tvrdi ona. S njom se slaže i Ivana koja nema vlastitih ljubimaca, ali joj u menzi tuđi ne smetaju. ”

“Vidjela sam jednom nekog psa srednje veličine i nimalo mi nije smetao. Ako ne dira hranu, zašto ne? No mislim da ostalima nije bilo naročito drago jer sam primijetila začuđene poglede kad je ušetao”, kaže Ivana.

Ipak, mišljenja su podijeljena. Neki ne vide ništa sporno u tome da im za vrijeme objeda ispod stola šeću kućni ljubimci, ako ne dodiruju tanjure i tako ne ugrožavaju sigurnost hrane. Među njima su i studenti Akademije likovnih umjetnosti koji za toplijeg vremena svoje pladnjeve s objedom donesu u parkić ispred menze, u kojem se mogu družiti s macama iz susjedstva. “Životinje za vrijeme ručka nimalo mi ne smetaju, dapače često i nahranim mace kad mi priđu”, tvrdi studentica Sara.

S druge strane, više studenata smatra kako životinjama nije mjesto u studentskoj menzi iz jednostavnih higijenskih razloga. “Hrana zna biti dovoljno kontaminirana, ne trebaju nam još i psi u menzi”, zaključila je studentica Mirta, aludirajući na neželjene dodatke jelima u pojedinim menzama, poput crva u salati. Kao i s Mirtom, među većinom studenata s kojima smo razgovarali prevladava mišljenje da je jedina opravdana životinja u menzi pas pomagač.

Mjerodavni u Studentskom centru, iz najpopularnije zagrebačke menze, govore nam da, iako ne postoji izričit znak koji zabranjuje ulaz kućnim ljubimcima, oni svejedno tamo nisu poželjni.

“Svakog tko uđe sa svojim kućnim ljubimcem, zamolit ćemo ga da izađe jer to jednostavno nije higijenski”, napominju.

Prema HACCP sustavu, čija je primarna svrha osiguravanje zdravstveno ispravne hrane i koji je obvezan u svim objektima društvene prehrane, životinjama je pristup u menze zabranjen, osim u zdravstveno opravdanim slučajevima. Iako se nađe pokoji student kojem se teško odvojiti od svog ljubimca za vrijeme ručka ili večere u menzi, većina studenata, kao i tete iz menze, slažu se da oni tamo nisu poželjni gosti.

Što kaže sustav?

Prema HACCP sustavu, čija je primarna svrha osiguranje zdravstveno ispravne hrane i koji je obvezan u svim objektima društvene prehrane, životinjama je pristup u menze zabranjen, osim u zdravstveno opravdanim slučajevima.