Foto: Technische Universität München

Njemačka je država s gotovo 400 visokih škola i sveučilišta, a čak ih devet surađuje sa Sveučilištem u Zagrebu. Zemlja je to mnogih prirodnih ljepota, kulturne raznolikosti i vrhunskog obrazovanja te je idealna za one koji žele osjetiti malo drukčiju klimu ili vježbati jezik. Gradovi kao što su Berlin, Frankfurt, Köln i München europska su središta kvalitetnog studentskog života. Paula Surjan, studentica komunikologije i kroatologije na Hrvatskim studijima, prošle je godine otišla na razmjenu u gradić Braunschweig.

Na svim je javnim sveučilištima na preddiplomskom studiju studiranje besplatno, samo treba platiti  naknadu za troškove studiranja od oko 250 eura

“Najviše mi se svidjelo to što ljudi voze bicikle i žive zdravije. Ljubazni su, ali ne i pristupačni kao Hrvati nego su dosta rezervirani”, rekla je Paula i dodala kako joj je bilo zanimljivo proučavati različite kulture i nacije koje žive u Njemačkoj. Prema QS World University Rankings 2016. – 2017. najbolje njemačko sveučilište je Technische Universität München koje na svjetskoj razini zauzima 60. mjesto.

Na svim je javnim sveučilištima na preddiplomskom studiju studiranje besplatno, samo treba platiti naknadu za troškove studiranja od oko 250 eura. Što se tiče jezika, potrebno je položiti certifikat za prijavu na njemačka sveučilišta ili prijaviti one smjerove koji se održavaju na engleskom jeziku, također uz položeni certifikat. Životni je standard u Njemačkoj dosta viši od hrvatskog pa su tako i cijene nešto više.

Prosječna mjesečna najamnina iznosi nešto manje od 300 eura, ali postoji i mogućnost stanovanja u domovima. Smještaj u kampusu je 240 eura na mjesec, što je prihvatljivije.

“Osim prijevoza, skupi su izlasci i restorani, tako da sam izlazila samo jednom na tjedan. Kao alternativu za izlaske, često bismo organizirali roštilje”, rekla je Paula. Njemačka kao pomoć nudi brojne stipendije domaćim i stranim studentima. Najveće organizacije koje ih nude su DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) i njemačko Savezno ministarstvo za obrazovanje i istraživanje, čije se ponude mogu pronaći na njihovim internetskim stranicama.