Foto: Paula Hađur/Global

Akademska je zajednica ponovno svjedočila incidentu s neovlaštenim snimanjem predavanja profesora. Na Fakultetu političkih znanosti netko od studenata anonimno je prijavio studenta profesoru čija je seminarska predavanja navodno snimao i dijelio u zatvorenoj studentskoj grupi na Facebooku, u kojoj se razmjenjuju materijali za učenje.

Profesor je nakon dojave zatražio od uprave fakulteta da se optuženog studenta pošalje na Stegovno povjerenstvo, a mnogi su studenti počeli negodovati nakon što je ta informacija postala javna. Kako doznajemo, za sada su okolnosti ipak naklonjenije studentu.

Kazna za zlopotrabu snimki

‘Dekan Zoran Kurelić mi je na sastanku rekao da me najvjerojatnije ne čekaju oštre sankcije nego će izmijeniti Statut fakulteta kako se takve situacije ne bi više događale’, za Global je rekao optuženi student i opovrgnuo tvrdnje da bi u slučaju dokazane krivnje moglo doći do izbacivanja s fakulteta.

Još se ne zna kako i kada će se Statut promijeniti, objašnjava dekan Kurelić i ističe da “još nije sve prodiskutirano”.

U međuvremenu je Uprava fakulteta oblijepila hodnike natpisima koji poručuju da će se neovlašteno snimanje predavanja kazniti stegovnim postupkom ili kaznom za povredu autorskih djela profesora. Sve podsjeća na događaj prije dvije godine s Pravnog fakulteta kada su prijetnje pokretanjem postupaka za neovlašteno snimanje ostale samo na riječima.

Iako sveučilišta i njihove ustanove jesu javne, sve izgovorene riječi profesora na predavanju tretiraju se kao autorska govorna djela koje studenti ne smiju zloporabiti. Za povredu autorskih prava pokreće se isključivo privatna tužba

Studentska pravobraniteljica Ana Zrna objašnjava da se zbog neovlaštenog snimanja predavanja studenti mogu naći u stegovnom postupku ili sudskom postupku zbog kršenja autorskih prava profesora.

‘Ako je sastavnica u svojem pravilniku navela da je neovlašteno snimanje profesora povreda koja za sobom povlači stegovnu odgovornost te ako Stegovno povjerenstvo smatra da postoji osnova za pokretanje postupka, onda se on može pokrenuti’, objašnjava Zrna.

U prijevodu, stegovni postupak može se pokrenuti ako se neovlašteno snimljeno predavanje zloporabi, odnosno ako se snima i objavljuje.

Foto: Paula Hađur/Global

Iako Sveučilišta i njihove ustanove jesu javne, riječi profesora na predavanju tretiraju se kao autorska govorna djela, a za povredu autorskih prava pokreće se isključivo privatna tužba bez upletanja Stegovnog povjerenstva, ističe Ana Zrna.

Marko Jurić, prodekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, objašnjava da javnost predavanja nema nikakvog utjecaja na status predavanja kao autorskog djela. Nositelj autorskog prava je profesor, a ne fakultet, jedino ako ih otkupe ugovorom o radu, što je rijetkost.

Pitanje morala

Iako je pitanje predavanja kao autorskog djela podložno subjektivnosti, o tome odlučuje mjerodavno tijelo na sudu na temelju Zakona o autorskim pravima.

‘Ako profesor na predavanju uzme knjigu i samo pročita poglavlje iz te knjige, tada se to predavanje vjerojatno neće smatrati autorskim djelom, iako ima i onih koji će tvrditi suprotno’, komentirao je prodekan Jurić.

Jedino što studenti mogu preuzeti iz tih predavanja dijelovi su poput citata ili primjera, ali nikad cijelo djelo. Jurić je objasnio da je to njemu svakako više stvar poštenja, pristojnosti i morala studenata.

Ipak ostaje pitanje koliko bi većini profesora bilo stalo da zabrane svako snimanje predavanja.

Predavač na FPZG-u Tomislav Klauški smatra da je predavanje “javna stvar” te svojim studentima dopušta da ih snimaju kada im je to potrebno.

‘Ja svojim studentima javno prenosim svoju riječ i svoje znanje, tako da oni mogu s time raditi što žele. Ako me student snimi dok ja na predavanju govorim stvari zbog kojih bih mogao imati problema, onda je moj problem što sam uopće to javno i rekao’, smatra Klauški.

“Sva predavanja su javna i nema razloga da se ne mogu snimati, pod uvjetom da se ne zlorabe u komercijalne svrhe ili na neki drugi način”, misli predavač Ivica Zadro, također s FPZG-a.

Prodekan Jurić pak kaže kako je njemu potajno snimanje predavanja izrazito nepošteno i neetično, a da uhvati studenta kako ga snima bez dopuštenja, rekao je kako bi sigurno rekao studentu da odmah izbriše tu snimku.

Anketa među 90 studenata pokazuje da oni smatraju da snimanje ne bi trebalo kažnjavati ako se koristi za učenje, a neki ističu da imaju pravo koristiti sadržaj jer su predavanja platili

‘Sigurno bih negativno reagirao, a ne bih iskreno ni isključio mogućnost pokretanja stegovnog postupka – ljudi su upoznati s pravilima, a osim toga, meni to jednostavno nije pošteno’, odgovara Jurić.

Proveli smo i anketu među 90 studenata koja je pokazala da oni uglavnom smatraju da snimanje predavanja ne bi trebalo kažnjavati ako se audiozapis koristi za učenje, a neki su istaknuli da imaju pravo koristiti sadržaj predavanja jer su ih platili.

‘To je kao da ste kopirali knjigu koju ste kupili. U redu je ako želite imati još jedan primjerak po kojem ćete šarati, ali nije u redu ostvarivati bilo kakvu materijalnu korist od te knjige’, ističe jedna osoba u anketi.

Drugi pak smatraju da ne bi trebalo biti dopušteno jer bi time predavanja prestala služiti svojoj svrsi te ističu da i “profesori imaju svoja prava” koja treba poštivati.

Za propuštena predavnja

Na nekim europskim sveučilištima snimanje predavanja nije zabranjeno nego se potiče. Studentica Martha Borić studira na Bečkom ekonomskom i poslovnom sveučilištu (Wirtschaftsuniversität Wien) gdje problem nisu audiozapisne snimke predavanja nego je za svaki upisani kolegij dostupan i videozapis.

“U većini slučaja, predavanja na mom fakultetu su snimljena i objavljena na njihovoj službenoj stranici. Lako mogu doći do predavanja koje sam propustila, a ako baš to predavanje nisu snimili, obično objave onda isto predavanje samo od prošle godine”, objašnjava Martha.