Foto: Marija Edita Feldi/Global

Svoj glas vlastitim predstavnicima na prošlim izborima za Studentski zbor u Zagrebu, koji su održani prije dvije godine, dalo je samo 15 posto studenata. Akademija dramske umjetnosti tada je prednjačila s izlaznošću od 47 posto, a na začelju se našao Pravni fakultet, na kojem je glasalo samo šest posto studenata, prema podacima SZZG-a. Sad su raspisani novi izbori i održat će se 26. i 27. ožujka od 8 do 20 sati na svim sveučilišnim sastavnicama diljem Zagreba. Ako su izjave nekoliko studenata indikacija generalnog stava prema izborima, niti ove godine ne bi trebalo očekivati osjetno drukčiji rezultat.

Nezainteresiranost ili neinformiranost?

“Studentski zbor služi jedino za podizanje ega zboraša, da mogu reći da su sudjelovali u nekoj organizaciji koja navodno promiče prava studenata i brine se o kvaliteti njihova života. Zapravo je to samo floskula i jedna crtica više u CV-u za njih, a ne donosi nikakve opipljive promjene za nas”, tvrdi Marko Pavičić s Pravnog fakulteta u Zagrebu koji ne misli izaći na ovogodišnje izbore.

Studentica Ekonomskog fakulteta Karla Lukić pak ističe da nije dovoljno upoznata s kandidatima da bi se odlučila izaći na izbore, a njezina prijateljica Martina Vučković s istog fakulteta nije niti upoznata s postojanjem takvih izbora.

“Mislim da je svakako važno glasati i biti na neki način politički aktivan, ali bi bilo lakše i kada bi se više moglo znati o tome tko su ti kandidati, za što se zauzimaju i što misle učiniti za nas studente ako odlučimo glasati za njih”, smatra Karla.

Studentski zbor raspolaže s više od milijun kuna na godinu koje dodjeljuje za studentske aktivnosti, a ima i ovlast imenovanja studentske pravobraniteljice

Iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu pak poručuju da je način predstavljanja studentima individualna odluka svakoga kandidata te, osim roka prijave, nema drugih zakonskih obveza za kandidaturu. Tako je, na primjer, moguće, ako kandidat tako poželi, kandidirati se samo deset dana prije održavanja izbora. Studenti za njihovu kandidaturu službeno doznaju još kasnije, samo osam dana prije izbora.

“Što se tiče kandidatura, svaki se student može kandidirati Izbornom povjerenstvu, koje će nakon utvrđivanja valjanosti prijave, osam dana prije izbora objaviti imena kandidata na web-stranici svake sastavnice Sveučilišta, kao i na službenim stranicama Sveučilišta”, pojašnjavaju iz SZZG-a.

Glasovi se daju prijateljima ili ‘dijele’ nasumično

Održavanje kampanje u kojoj bi se istaknuo plan i program te upoznalo studente s pojedinim kandidatima, također nije obvezno za kandidaturu.

Kako je za Global anonimno potvrdio jedan član trenutačnog saziva Studentskog zbora, da bi bili izabrani, dovoljno im je da si osiguraju viđenost radom u nekoj od studentskih udruga. Posve je nepotrebno osvajati dodatne glasače impresivnim javnim istupima i obećanjima.

‘Studentski zbor koristi jedino za podizanje ega zboraša i zapravo jesamo crtica više u CV-u za njih, a studentima ne donosi opipljive promjene’, smatra Marko Pavičić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, dok dio studenata i ne zna da takvi izbori postoje

Izbori nisu osobito kompetitivni jer se tradicionalno na njih prijavljuje malo studenata, tridesetak, a svaki student može zaokružiti čak 17 imena na listi za Zbor Sveučilišta i još dodatan broj koji određuje svaki fakultet posebno za Zbor sveučilišne sastavnice.

Kao što je prije dvije godine minianketom koju je proveo Global nagoviješteno, na izborima glasaju većinom znanci i prijatelji kandidata, a većina njih nije upoznata s drugim studentima s liste pa ostatak glasova često dodjeljuju nasumično ili onima čije im je ime manje nepoznato od drugih.

Većina listića opet u smeće?

Pravo izlaska na izbore ima više od 70.000 zagrebačkih studenata. Mogu im pristupiti svi studenti dodiplomskih, preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija Sveučilišta uz uvjet da sa sobom imaju iksicu ili indeks, a prostore za glasanje određuje svaki fakultet posebno.

Pravilnikom je određeno da je Sveučilište obvezno za svakog studenta koji se kvalificira za glasača izraditi dva glasačka listića – za Zbor Sveučilišta i Zbor fakulteta, odnosno sveučilišne sastavnice.

Ako izlaznost ostane kao na prošlim izborima, to će značiti da će biti iskorišteno samo 21.000 listića, dok će njih 119.000 završiti u smeću.