Foto: Marija Edita Feldi/Global

Iako je svim studentima cilj zaposliti se u struci za koju se obrazuju i steći iskustvo za budućnost, nerijetko biraju one studentske poslove koji nude veću zaradu ili fleksibilnije radno vrijeme.

“Posao u struci je dobar iz više razloga – ono je što voliš i za što si se opredijelio, mogućnost napredovanja je ogromna pogotovo ako pokazuješ volju za tim, a i plaća raste sukladno tvom radu i iskustvu”, uvjeren je Dominik Ščančar, student novinarstva koji radi kao kamerman na N1 televiziji.

Usklađivanje sa studentskim obvezama

S druge strane, studentica strojarstva Sara Ana Miličić radi u pozivnom centru tre smatra da je tijekom studiranja bolje naći posao izvan struke.

“Mislim da je bolje raditi neki posao koji nije povezan sa studijem, razvijati se i istražiti druga područja. Tako možemo saznati zanima li nas možda ipak nešto drugo, a možemo pronaći i zanimljiv hobi”, smatra Sara Ana.

‘Mislim da je bolje raditi neki posao koji nije povezan sa studijem, razvijati se i istražiti druga područja’, rekla je studentica Sara Ana

Što se tiče radnog vremena i usklađivanja posla s fakultetskim obvezama, poslodavci koji zapošljavaju studente tijekom radnog tjedna ipak trebaju imati razumijevanja za ispite te obavezna predavanja i seminare, ali sve ovisi o dogovoru.

“Zapravo bih rekao da fleksibilnosti nemam, ali sam zato unaprijed smjene koje radim dogovorio s nadređenom osobom koja slaže raspored”, objašnjava Dominik.

Tada mora biti na raspolaganju i vjerojatno se ne bi mogao ispričati kada bi imao previše obaveza na faksu. Sara Ana pak radi preko tjedna i ima sasvim suprotan ritam od Dominika.

Ljubav važnija od novaca

“Većinom radim smjenu od osam do 16 sati, ali kada mi treba slobodan dan zbog obaveznih predavanja, sa šefom se dogovorim za skraćeno radno vrijeme ili slobodan dan u tjednu”, opisuje Sara Ana.

Ponekad je najteža odluka za studente odlučiti što će raditi, a kada krenu raditi, hoće li ostati na tom poslu ili tražiti drugi. Strah ih je odustati od posla kojega je ionako teško pronaći da ne bi ostali bez ičega ili završili u lošijim uvjetima. Sara Ana bi prihvatila ponudu rada u struci, ali to bi učinila ako bi time na neki način profitirala.

“Manju fleksibilnost od navedene ne bih mogla imati, a rad u struci bi mi pružio iskustvo za daljnji razvitak i možda bolje ponude u budućnosti, iako bih prihvatila i posao nevezan uz struku ako bi mi zvučao zanimljivo”, kaže Sara Ana.

“Smatram da je uvijek bolje raditi posao koji voliš nego onaj na kojem puno zarađuješ. Tim više, ako radiš ono što voliš, napredak će se dogoditi s vremenom pa će tako i sama plaća narasti”, zaključuje Dominik koji smatra da nikad ne bi bio u potpunosti sretan kad bi radio nešto izvan struke.