StoryEditor

UDARAC PO DŽEPU Neradnom nedjeljom studenti izgubili jedini dan kad mogu više zaraditi

Sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu odluke Stožera civilne zaštite nazvao ‘političkim odlukama‘
Autor:
Global.
19/05/2020 u 20:40 h
23.11.2018., Zagreb- Studentski centar.<br />
Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
23.11.2018., Zagreb- Studentski centar. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELLSANDRA SIMUNOVIC/PIXSELL
Odluka Stožera civilne zaštite o ukidanju radne nedjelje zbog epidemioloških razloga izazvala je negativne reakcije kod dijela studenata. Iako je ta odluka još uvijek na snazi kao epidemiološka mjera te još uvijek nije zakonski definirana, mnogi sumnjaju da je ipak riječ o uvođenju neradne nedjelje na mala vrata.

Ugrožena skupina

Uvođenjem te mjere, studenti smatraju da su postali ugrožena skupina zaposlenika. Zbog studentskih obaveza najčešće mogu obavljati poslove upravo vikendom, a sada je onim studentima, koji rade u trgovinama, ukinuta mogućnost jednog dana kada je satnica uvećana za 50 posto. Studenti nisu štedjeli s kritikama, uz povećani broj otkaza na radnim mjestima, sada im se ukida prilika da rade i na jedini dan u tjednu, osim praznika, kada mogu zaraditi više. David Baćac ne skriva razočaranje ovom, kako kaže, apsurdnom odlukom, kojom su studenti ostali bez velikog dijela novaca. "Svi znaju da studenti većinom nemaju mnogo novaca te uvijek žele doći do dodatne zarade, pogotovo ako roditelji nisu u stanju plaćati za sve, a rad nedjeljom se plaća više. Stoga se nadam da će se što prije situacija vratiti u normalu i omogućiti rad nedjeljom", nezadovoljno kaže David. Studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu, Nera Horvat, podijelila je pak ideju kako bi se neradna nedjelja mogla pretvoriti u korist studentima i ostalim zaposlenicima. "Smatram da bi se zakon i za sada i za ubuduće trebao regulirati tako da se nedjeljom radi, ali da djelatnici budu isključivo studenti. Naime, stalno zaposleni djelatnici moći će se odmoriti, dok će studenti, koji zbog fakultetskih obaveza mogu raditi samo vikendima, imati izvor zarade", predlaže Nera. Sanacijski upravitelj Studentskog Centra u Zagrebu, Mirko Bošnjak, kratko je odgovorio na upit kako komentira uvođenje neradne nedjelje. Kaže da je studentski rad reguliran Zakonom o obavljanju studentskih poslova. "Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu dio je akademske zajednice i ne dopuštamo si komentirati političke odluke", dodaje sanacijski upravitelj.

Pad zarade

Studentica Paula Brico mišljenja je da je uvođenje neradne nedjelje potpuno promašena odluka. "Čini mi se da ljudi čak troše više nedjeljom, nego radnim danima. To je kriva odluka koja, po mom mišljenju, nema nikakve veze sa zaštitom građana zbog koronavirusa", tvrdi Paula. No, nisu svi studenti istog mišljenja. Ivan Maretić smatra da je neradna nedjelja pozitivna odluka jer su u Hrvatskoj, prema njegovom mišljenju, prava zaposlenika većinom narušena. Iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu smatraju da je zdravlje trenutno najbitnije, no ako bi došlo do uvođenja ovakvog zakona, moglo bi doći do smanjenja zarade studenata. "Nismo dovoljno stručni za komentiranje uvedenih mjera tijekom pandemije. Naravno, brinemo se i neprekidno razmišljamo o našim studentima te su predstavnici SZZG-a unutar tijela Hrvatskog studentskog zbora Vladi uputili mjere kako bi studenti bili što zaštićeniji na svim područjima svog djelovanja", stoji u odgovoru zamjenice predsjednika Studentskog zbora, Josipe Smoljo.
27. travanj 2024 05:59