Foto: Pexels

Svatko od nas ima svoju Petru, onog nekoga koga voli, istaknula je Djordjija Palić, glasnogovornica Zaklade “Petrin korak”, osnovane u sjećanje na tragično preminulu studenticu Petru Jerković. U lipnju ove godine motociklist je na pješačkom prijelazu na Jarunskoj cesti naletio na Petru i od posljedica nesreće ta je studentica radne terapije preminula.

Sigurnost u prometu goruće je pitanje kojim se zaklada bavi, a u sklopu nje organiziran je i niz radionica i aktivnosti kojima se nastoji povećati svijest o opasnosti u prometu. Osnivač zaklade je tvrtka Quehenberger Logistics d.o.o. u kojoj je zaposlen Petrin otac Joza. Na prijedlog Ane Soldo, direktorice tvrtke, osnovana je zaklada, a projekt je uspješno realiziran uz pomoć Petrine obitelji i prijatelja.

Foto: Zaklada Petrin korak

“Nužno je informirati i educirati od najranije dobi”, poručuju iz zaklade, a edukativne aktivnosti provodile bi se od najranije dobi, u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, ali i na fakultetima, kao i u tvrtkama.

Učinkovita edukacija mladih vozača, razvijanje njihove kulture u cestovnom prometu te tako smanjenje stradanja primarni su ciljevi zaklade, a podizanjem svijesti o opasnosti u prometu moguće je smanjiti učestalost prometnih nesreća, smatraju članovi zaklade.

Kultura u prometu je prevencija prometnih nesreća i ona se tiče svih, vozača i pješaka. Zbog toga se rad zaklade temelji na preventivnom i proaktivnom djelovanju koji zastupa europska politika cestovne sigurnosti, a ona zagovara poboljšanje obrazovanja te se bavi zaštitom ugroženih sudionika u prometu, ponajviše pješaka i djece.

‘Podizanjem svijesti o opasnosti u prometu moguće je smanjiti učestalost prometnih nesreća’, smatraju članovi zaklade

Pjesmom ‘Jedan korak’ ispričana je Petrina priča”, istaknula je Palić koja je ujedno i idejna začetnica pjesme na kojoj je, u suradnji s deciBel Studiom, radilo nekoliko poznatih lica domaće glazbene scene. Za tekst pjesme zaslužna je četvorka koju čine Marko Vojvodić, Igor Ivanović, Djordjija Palić i reper Marin Ivanović, poznatiji kao Stoka. Pjesmu su otpjevale Sestre Husar i Sestre Palić, a tu su još i Tony Cetinski, Stoka, Vanna, Nina Badrić i Pero Galić iz Opće Opasnosti.

“Želja nam je senzibilizirati i educirati sve sudionike u prometu”, kazala je Palić, a svi sudionici u projektu nesebično su dali svoj doprinos, dodala je.

Dvojac koji čine glazbenici Igor Ivanović i Marko Vojvodić uglazbili su pjesmu, a napravljen je i videospot koji u fotografijama prikazuje detalje iz Petrina života, a za njegovu izradu bio je zadužen Marko Zeljković iz All in one produkcije.

Zauzimaju se i za modernije pješačke prijelaze 

Pored brojnih edukativnih radionica, zaklada također nastoji potaknuti gradnju modernih pješačkih prijelaza koji olakšavaju prijelaz prometnice, a prednost u gradnji imaju prijelazi na kojima su zabilježene najveće smetnje, kao i prijelazi u blizini ustanova poput vrtića i škola. Projekt uspješno može biti ostvaren samo uz suradnju zaklade s Ministarstvom obrazovanja i Ministarstvom unutarnjih poslova, kao i Hrvatskim autoklubom te raznim udrugama, od kojih je jedna i RODA – Roditelji u akciji.