Foto: Pixabay

Istrčali su iz svojih domova kad je počelo bombardiranje. Proveli su noć u bunkerima, na hladnoći, i sljedeće su jutro došli bosonogi, među njima mnogo djece, tim je riječima Arshad Hussain Hamdani, umirovljeni učitelj koji je u svojem domu ugostio 50 od desetak tisuća ljudi koji su napustili svoj dom, opisao Pakistance koji su potkraj veljače pobjegli od indijskih bombi koje su pale na pakistansku stranu Kašmira.

Ova je kriza počela kad je militantni islamist u samoubilačkom napadu ubio 40 pripadnika indijske policije. Indija je na napad odgovorila bombardiranjem navodnog kampa za obuku terorista. Do eskalacije je došlo kada su obje države počele izmjenjivati vatru, pri čemu je Pakistan uspio srušiti dva indijska aviona i uhititi jednog pilota. Na slobodu je pušten dva dana kasnije, što je dovelo do osjetnog smanjenja tenzija.

“Činilo se da su strane htjele da sve izgleda glasnije nego što jest, da izgledaju dobro kod kuće i u svijetu. Ni Indiji, ni Pakistanu nije trebala apsolutna pobjeda nad protivnikom.

‘Veći je sukob spriječilo što su i jedni i drugi u fazi dinamičnoga ekonomskoga i političkog razvoja’, istaknuo je analitičar međunarodnih odnosa dr. sc. Branimir Vidmarović

Bilo je važno ne izgubiti i pritom izgledati dobro. Veći je sukob spriječilo to što su i jedni i drugi u fazi dinamičnoga ekonomskoga i političkog razvoja”, istaknuo je analitičar međunarodnih odnosa dr. sc. Branimir Vidmarović.

Soutik Biswas, BBC-jev dopisnik iz Indije, ističe da Indija bitku za Kašmir gubi upravo na toj razini: “Pakistan pobjeđuje zbog radikalizacije. Bijes mladih i pobuna protiv indijske vlasti su, čini se, jedina je konstanta na tom području.”

Sukob zbog Kašmira poprima dodatnu dimenziju kada se spozna da Pakistan i Indija posjeduju nuklearno oružje i da su jedine države koje, unatoč tome, redovito izmjenjuju vatru.

S druge strane, Pakistan je u vezi s konvencionalnim oružjem mnogo inferiorniji Indiji te je površinski mnogo manja država s uskim “strukom”, koju bi ju zbog toga bilo mnogo lakše zauzeti. Ako se počne bojati za svoju egzistenciju, Pakistan bi na indijske vojne pripreme mogao odgovoriti preventivnim nuklearnim napadom, bez obzira na to koliko bi to naštetilo ekonomsko-političkom razvoju obiju zemalja.