Foto: Pixabay

Aplikacija WhatsApp ulaskom u 2021. godinu donijela je odluku o promjeni uvjeta korištenja i pravila privatnosti. Većina korisnika dobila je obavijest o prihvaćanju pravila, a odbijanjem neće moći koristiti račun.

Iako je primjena novih pravila bila najavljivana za 8. veljače, tvrtka je zbog brojnih dezinformacija, ali i gubitka korisnika, primjenu odlučila odgoditi za 15. svibanj.

Vidljivost i za Facebook

Najveća promjena koju je aplikacija trebala donijeti, što je također uzrok pada korisnika i odgode, jest razmjena podataka s Facebookom i Instagramom. Prethodnih godina podatci s WhatsAppa bili su vidljivi samo tamo, no s ciljem poboljšanja korištenja i prikazivanja oglasa trebali su biti vidljivi i Facebooku.

“Ništa što dijelite na WhatsAppu, uključujući vaše poruke, fotografije, podatke o računu, neće biti dijeljeno na Facebooku niti će druge aplikacije iz naše obitelji to moći vidjeti, osim ako to ne odaberete”, kazali su pak iz WhatsAppa.

Razliku je značilo i ograničenje dobi korisnika na 16 godina u Europskoj uniji, a izvan EU na 13 godina.

“Što se tiče novih prava važno je reći kako korisnici u EU, s njima i mi u Hrvatskoj, ne gube previše. Zahvaljujući Općoj uredbi o zaštiti podataka Unija ima drukčija pravila i uvjete korištenja nego SAD i neke druge zemlje, stoga za nas nema previše brige”, objasnio je Ivan Šimić iz Netokracije.

Prelazak na alternativne aplikacije

Ipak, nova pravila na WhatsAppu dovela su do velikog gubitka broja korisnika te prelaska na alternativne društvene mreže poput Signala ili Telegrama. Signal je tako u prva tri tjedna siječnja stekao 7,5 milijuna novih korisnika, a Telegram 23 milijuna, piše Guardian. Bitan faktor, koji je privukao velik broj korisnika na Signalu, jest da Signal ne prikuplja korisničke podatke, već nudi siguran oblik komunikacije korisnicima bez straha od gubitka privatnosti. Aplikacija koristi poznato end-to-end šifriranje čime su poruke zaštićene od trećih strana.

Zbog zaštite privatnosti i komunikacije s prijateljima studentica Inka Rutić također je skinula Signal.

“Skinula sam ju prije par dana jer sam čula da dolaze nova pravila, ali prihvatit ću ih i ostati na WhatsAppu jer mi treba za faks”, rekla je Inka.

Signal je najveću pažnju dobio zahvaljujući Elonu Musku, koji je na Twitteru poručio korisnicima da koriste Signal, no ruska aplikacija Telegram također privlači korisnike.

“Sve više mojih prijatelja prebacuje se na Telegram i za sada se čini kako u principu puno bolje funkcionira. Osim toga djeluje puno pouzdanije i diskretnije u odnosu na WhatsApp. Telegram mi služi i za komunikaciju s profesorima na fakultetu”, rekla je studentica Ana Prendja.

“Telegram je vrlo sličan WhatsAppu, ali opet sigurniji i ne prikuplja toliko podataka o vama, dok je Signal zaista trenutno najsigurnija mainstream aplikacija za dopisivanje koju možete danas preuzeti. Naravno, sve ovo ovisi o broju korisnika”, istaknuo je pak Šimić.

S druge strane, postoje i korisnici kojima nova pravila ne igraju preveliku ulogu u mijenjaju aplikacije za komuniciranje, a jedan od njih je i student Vito Lazić.

“Nastavit ću koristiti WhatsApp i dalje za svakodnevne razgovore, ali ako dođe do promjene pravila koja mogu narušiti moju privatnost za privatnije razgovore koristit ću Telegram”, kazao je Vito.