Foto: PRIVATNA AHIVA

Poduzetnički inkubatori, mjesta za “udomljavanje” mladih, ambicioznih i kreativnih pojedinaca, koji svoje ideje žele pretvoriti u vrijedan posao, u zemljama poput Švedske i Danske postoje i razvijaju se već dugo godina. Jedan je takav prije četiri godine otvoren i u nas, točnije u Novskoj, a specijaliziran je za, ni više ni manje nego – gaming industriju.

Nekoliko koraka do uspjeha

Simboličnog naziva “Pismo”, poduzetnički je inkubator čiji osnivači i zaposlenici žele postati regionalno središte gaming industrije. Ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europi. Djeluju kroz nekoliko aktivnosti, koje, prije svega, uključuju besplatni tečaj engleskog jezika u vrtićima, radionice u osnovnim i srednjim školama, i to one programskog jezika, jednog vezanog uz grafiku, drugog za programiranje. Ministarstvo obrazovanja na jesen je odobrilo i njihov kurikul za srednje škole, smjer Tehničar za razvoj videoigara u Srednjoj školi Sisak.

Foto: PRIVATNA AHIVA

“Veliki naglasak također stavljamo na šestomjesečne edukacije, koje se održavaju po osam sati na dan, a imamo potporu HZZO-a, stoga svaki polaznik uz minimalnu plaću dobiva i putne troškove. Ako osnuju tvrtku i ostanu živjeti i raditi u Novskoj dobivaju poticaje i do 165.000 kuna”, istaknuo je Mario Čelan, idejni pokretač gaming centra i direktor tamošnjeg Razvojnog centra. Dodao je da su polaznici tih edukacija najčešće studenti koji su tek izašli s fakulteta jer je zbog zahtjevnosti programa gotovo nemoguće istodobno redovno studirati i polaziti edukacije.

‘Idealno za studente jest doći odmah pri završetku studija – imamo one koji su završili FER, ali i kiparstvo, likovnu umjetnost i arhitekturu’, kaže Mario Čelan, idejni pokretač

Kao sljedeći korak u uspješnom stvaranju igrice ulazak je u poduzetnički inkubator, koji je smješten u dvije, prije samo nekoliko tjedana obnovljene ruševine, s opremom vrijednom gotovo milijun eura. Ona uključuje OptiTrack, sustav senzora s 24 kamere za motion capture, tehnologiju koja se koristila i za film “Avatar”, fotogeometrijski studio i virtualni simulator.

Foto: PRIVATNA AHIVA

“Idealno za studente jest doći odmah pri završetku studija – imamo one koji su završili FER, ali i kiparstvo, likovnu umjetnost i arhitekturu. Prijava na naše edukacije vrlo je jednostavna, svakih šest mjeseci primamo skupinu od 40 ljudi, važno nam je samo da polaznici imaju nekog minimalnog iskustva u gamingu, kao i rezultati kratkog testiranja koje s njima provedemo”, istaknuo je Čelan i priznao da je lista čekanja prelazi broj 400.

Od 33 startupa koliko ih je trenutačno u inkubatoru, 134 člana završila su edukaciju, što Čelan ističe kao nešto čime se zasta mogu pohvaliti.

Virtualne olimpijske igre

“Ipak, smiješi nam se jedan uspjeh, još zapaženiji. Imamo prvu globalnu videoigricu koja će izaći iz našeg inkubatora.Tri su se tvrtke udružile i napravile olimpijske igre u virtualnoj stvarnosti. Ovisno o tome hoće li ili neće Tokio biti otkazan, u planu je, u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom igru predstaviti na nadolazećim igrama, gdje cijeli tim ide u Hrvatsku olimpijsku kuću”, ponosno je istaknuo Čelan i otkrio planove za budućnost.

Foto: PRIVATNA AHIVA

Već imaju idejno rješenje za Kampus gaming industrije, za što je, grad Novska dao novac, gdje će on biti i smješten. To je prvi tako usko ciljani kampus, isključivo za gaming, a uključivat će ga zgrada fakulteta u koji će se upisivati 50 studenata na godinu, za koji je već razvijen kurikul i studij će trajati pet godina, akcelerator, studentski dom za 300 studenata i e-sport arena.

Priča o uspjehu

Svatko tko dođe u Novsku ima neku viziju, netko je tu jer ga zanima novac, netko zbog gaminga, a drugi zbog umjetnosti. Član Pisma je i Jurica Mišković, 29-godišnji Šibenčanin koji je šibensku adresu zamijenio onom u Novskoj. Završio je šestomjesečnu edukaciju za game developera i otvorio tvrtku za razvoj igara Virtual Ant. Svoju prvu računalnu igru Revenge of Deities (ROD) utemeljenu na slavenskoj mitologiji razvio je s kolegom Filipom Arčabićem, a predstavio ju je i na najvećem hrvatskom gaminškom sajmu InfoGamer Rebootu i tamo pokupio pohvale struke. Dobio je udruženim snagama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, grada Novske i županije, ukupno 165.000 kuna samo da bi dvije godine ostao u inkubatoru i razvijao računalne i mobilne igre.