StoryEditor

BAFTA Film na stranom jeziku osvojio sedam nagrada, a broji i nominacije za Oscar

Priča o generaciji koja je bila zatrovana propagandom koja prodaje rat kao avanturu, osvojila je srca Britanske akademije

20/02/2023 u 08:00 h
14330
PIXABAY

Dodjela filmskih nagrada Britanske akademije (BAFTA) britanski je ekvivalent Oscarima. Pobjednici na BAFTA-i često su i pobjednici na Oscarima, piše National Public Radio.  Film koji je zablistao na dodijeli nagrada je njemačka ratna drama "All Quiet in the Western Front" s ukupno sedam osvojenih nagrada i devet nomincija za Oscar.

Riječ je o Netflixovoj adaptaciji romana Ericha Marije Remarquea iz 1929 godine. Roman govori o njemačkom vojniku koji je poslan u rovove, a film prikazuje priču o generaciji koja je bila zatrovana propagandom koja prodaje rat kao avanturu. 

Film je odnio nagradu u kategoriji najboljeg filma, a natjecao se s "Everything Everywhere All at Once", "Elvis", "Tar" i "The Banshees of Inisherin". Osvojili su još šest nagrada i to za najbolji film koji nije na engleskom jeziku, kinematografiju, režiju, adaptirani scenarij, originalnu glazbu i najbolji zvuk. Inače, "Crouching Tiger, Hidden Dragon" bio je prvi film na stranom jeziku koji je osvojio četiri BAFTA-e, no "All Quiet in the West Front" maknuo ga je s trona te sada drži rekord sa sedam nagrada. 

Drugi pobjednik večeri je crna komedija "The Banshees of Inisherin" sa četiri osvojene nagrade. Osvojili su nagradu za izvanredni britanski film i najbolji originalni scenarij. Barry Keoghan i Kerry Condon kući su odnijeli nagrade za najbolje sporedne glumce. 

Nagradu za najbolji dokumentarac osvojio je "Navalny", film koji govori o zavjeri iz 2020. da se trovanjem ubije ruski oporbeni čelnik Alexei Navalny. Nagradu za najbolji animirani film odnio je "Pinocchio". "Avatar: The Way of Water" osvojio je nagradu za najbolje vizualne efekte. 

Vezani članci
26. travanj 2024 13:17