StoryEditor

BESPLATNI ULOŠCI Prihvaćen zahtjev oporbe, škole i skloništa za žrtve nasilja imat će milijun eura za menstrualne potrepštine

Iznos je predviđen u proračunu za 2023. godinu

30/11/2022 u 07:32 h
<p>Menstrualne potrepštine</p>
Menstrualne potrepštinePEXELS

Država će u idućoj godini izdvojiti milijun eura za opskrbu škola i skloništa za žene žrtve nasilja besplatnim zalihama menstrualnih higijenskih potrepština. Ovaj amandman SDP-ove Sabine Glasovac u ponedjeljak je dobio podršku Vlade, piše Hina.

Higijenske potrepštine postale su tema rasprave na sjednici koju je Vlada imala uoči izglasavanja proračuna za 2023. godinu. Na izjašnjavanju o amandmanima Glasovac je izrazila nadu da će se mjera provesti u svim osnovnim i srednjim školama te skloništima.

"Niti jedna djevojka više ne bi smjela biti prisiljena izostati iz škole jer nema novca za uloške", napisala je Glasovac na svom Facebook profilu.

Ovim amandmanom Hrvatska nastavlja borbu protiv menstrualnog siromaštva. Početkom godine prvi korak su poduzele škole u Rijeci, a potom i Puli, pisao je portal Dnevnik.hr. Nedugo nakon toga je smanjen PDV na uloške i tampone. Smanjenjem PDV-a s 25 na 13 posto, ulošci su u Hrvatskom poreznom sustavu prestali biti tretirani kao luksuzna roba, pisao je Nacional.

"Nema logike da se ulaznice za kino i koncerte oporezuju niže nego ženska higijena", kazala je tada Glasovac.

02. svibanj 2024 20:59