StoryEditor

DAN PLANETA ZEMLJE Plenković studentu: Biciklom u Vladu? Simbolično i teatralno

Događaj je organiziran uz podršku Diplomatskog kluba FPZG-a te u suradnji s Francuskim veleposlanstvom u Hrvatskoj u okviru francuskog predsjedanja Vijećem EU

Autor:
Global.
23/04/2022 u 07:54 h

Povodom Dana planeta Zemlje na Fakultetu političkih znanosti održana je rasprava studenata politologije i novinarstva s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem. Tema rasprave bile su klimatske promjene i uloga akademske zajednice, civilnog društva i medija u osvještavanju problema.

Premijer navodi da je za usporavanje globalnog zatopljenja najvažnije uspostaviti ugljičnu neutralnost, a da bi to postigli potrebno se više oslanjati na obnovljive izvore energije kao što su vjetar, sunce, bioenergija, geotermalna energija, nuklearna energija i prirodni plin. Kako tvrdi, Hrvatska je tu na dobrom putu zbog mnoštva prirodnih resursa koji imaju potencijal dovesti zemlju do energetske neovisnosti što je naposljetku i cilj cijele Europe.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Energetska neovisnost značila bi manju ovisnost o uvozu iz totalitarnih zemalja koja u trenutnom ratnom stanju čini veliki problem. Isto tako napominje da ubrzanje klimatskih promjena znači manje poljoprivrednih površina, stotine milijuna klimatskih migranata, ekstremnije vrijeme, sve manje vode i hrane te je jasno da svijet ne može nastaviti na taj način i potrebno je poduzimati mjere.

Na pitanje studenata bi li članovi Vlade mogli dolaziti na posao biciklom ili vlakom kao alternativom koja bi manje opteretila državni proračun i bila ekološki prihvatljivija, Plenković odgovara da ne vjeruje u tu "simboličnu teatralnu varijantu", ali svatko može dati svoj doprinos alternativnim načinom vožnje te da u svakom slučaju teže široj upotrebi električnih vozila.

[caption id="attachment_37148" align="alignnone" width="2214"] Foto: Marko Prpic/PIXSELL

"Učite, završite faks brzo, zaposlite se, budite kompetitivni, dajte doprinos svojim širim angažmanima", poručio je studentima.

Osim predsjednika Vlade, sudionicima događaja obratio se i dekan Andrija Henjak, predsjednica aktivističke udruge Tatavaka Ivana Kordić i zamjenik veleposlanika Francuske Yannick Michel Andrianarahinjaka.

[caption id="attachment_37147" align="alignnone" width="2560"] Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Događaj je organiziran uz podršku Diplomatskog kluba FPZG-a te u suradnji s Francuskim veleposlanstvom u Hrvatskoj u okviru francuskog predsjedanja Vijećem EU.

https://www.youtube.com/watch?v=HOZoMJ5InXQ&t=2295s&ab_channel=TelevizijaStudent
26. travanj 2024 00:53