StoryEditor

EUINDICOM UVODI INOVACIJU Mogućnost beskontaktne digitalne komunikacije za djecu s posebnim potrebama

Nove tehnološke mogućnosti moći će koristiti djeca od treće godine pa će im tako biti olakšano učenje slova, riječi, pojmova i edukacijskih igara
Autor:
Tekst: Lucija Mijan
29/09/2020 u 10:44 h
mobitel s NFC tehnologijom.<br />
28.09.2020.<br />
foto: Pixabay
mobitel s NFC tehnologijom. 28.09.2020. foto: PixabayPIXABAY
Europski institut za digitalnu komunikaciju među prvima u svijetu odlučio je provoditi beskontaktnu digitalnu komunikaciju za djecu s posebnim potrebama, koju su i zaštitili, iskorištavanjem potencijala NFC tehnologije, prenosi Hina.

Ulažu u jednostavne projekte

NFC tehnologija pomaže u bežičnoj komunikaciji dva uređaja postavljena jedan do drugoga, piše If-Koubou. "Brojne hrvatske tvrtke rade na kompleksnim aplikacijama u koje ulažu i veliki novac, a poslije ih koristi jako malo ljudi, i to sve postaje manje-više bespotrebno, dok jednostavni projekti koji traže vrlo male investicije i imaju veliki komunikacijski potencijal poput korištenja već predefiniranih potencijala NFC-a i QR koda u uređajima ne dobivaju toliko na važnosti", objasnio je autor projekata i predsjednik uprave EUINDICOM-a, Ivan Radišić. Dodao je da NFC tehnologija, inače vrlo jednostavna za korištenje, u Hrvatskoj još nije prepoznata. "Tap & Talk" jedan je od projekata zamišljen kao digitalni sustav komunikacije pomoću izmjene slika. Time će se djeci pomoći kod unaprjeđenja komunikacijskih vještina, a projekt su podržali Centar Slava Raškaj, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Rehabilitacijski centar Mali Dom. "To je prvi takav projekt koji se razvija u svijetu te je kao inovacija zaštićen i kod Hrvatske autorske agencije, s velikim potencijalom jer omogućuje i odraslima, koji primjerice ne mogu govoriti, da uz pomoć pločica s određenom slikom i inkorporiranim čipom kada im približe pametni telefon, ljudima oko sebe koji ih čuvaju i o njima brinu skrenu pažnju ili ‘signaliziraju‘ svoje potrebe za hranom, pićem ili drugim", objasnio je Radišić. Ovu inovaciju moći će koristiti djeca od treće i četvrte godine pa će im tako biti olakšano učenje slova, riječi, pojmova i edukacijskih igara.

Prilagođena putovnica

Projekt digitalne komunikacijske putovnice koji će osobama s različitim zdravstvenim poteškoćama pomoći u priopćavanju bitnih podataka o svojim zdravstvenim problemima, osnovan je s logopedicom Ružicom Magušić. Prilagodit će se ljudima svih dobnih skupina. NFC i QR kod mogli bi se koristiti i kao digitalni turistički vodiči. Njihovim korištenjem bi se primjerice, objašnjava Radešić, u nacionalnom parku smanjio nepotrebni papirnati materijali pa tako uštedjelo u tiskanju raznih brošura koje nisu dugoročno iskoristive.
26. travanj 2024 11:05